Hrvatski Fokus
Kultura

Koncert i izložba slika ‘Glazba u slici’ Gorana Sučića

Nijedna umjetnost nije svrha sama sebi, ona mora biti upućena kroz razne medije, kroz čovjeka i uz čovjeka

 

U Sveučilišnoj galeriji u Splitu u srijedu, 22. veljače 2023. upriličen je koncert i otvorenje izložbe slika „Glazba u slici“ autora prof. dr. sc. Gorana Sučića. Brojna publika uživala je u koloritnim slikama, ali i izvrsnim melodičnim skladbama autora. Izmjenjivali su se glazbenici počevši od studentice Sare Velić fagot, Ane Kačić Barišić violina, Ema Nikolić violončelo i prof. Petre Matetić na klaviru. Zapjevala je klapa Rebatajica i Zorica Kondža koja je izvela skladbu ‘Pjesma moru’ uz pratnju maestra Joška Banova i violončelistice Eme Nikolić.

„Nijedna umjetnost nije svrha sama sebi, ona mora biti upućena kroz razne medije, kroz čovjeka i uz čovjeka. Glazba podupire sliku, a slika podupire glazbu jer imaju zajednička izražajna sredstva, poput boje, snage, ritma, tako se podupiru i zajedno daju poseban doživljaj“, kazao je prof. dr. Goran Sučić u prigodi otvaranja svoje samostalne izložbe u Sveučilišnoj galeriji predstavivši na najbolji način svoj umjetnički rad. Naime, uz izložene likovne radove održan je i koncert na kojem su izvedene autorske skladbe Gorana Sučića, nekadašnjeg profesora na Filozofskom fakultetu; znanstvenika, skladatelja, slikara, autora brojnih projekata, knjiga, obrada, znanstvenih i stručnih članaka.

„Po vokaciji sam glazbenik a moja ljubav iz djetinjstva je slikarstvo pa sam kroz znanost pokušao povezati ove umjetnosti preko mog modela Poli-art. U svakom leksiku, odnosno jeziku, kada se doda drugi medij dobit ćete jači doživljaj, na taj način pokušavam usporediti i privući interes mlade osobe koja preferira ili glazbu ili slikarstvo ili prozu“, zaključio je prof. dr. Sučić.

Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić otvarajući izložbu istaknuo je  kako je zaista riječ o cjelovitom umjetničkom doživljaju i dojmu vedrine kako u likovnoj tako i u glazbenoj umjetnosti profesora Sučića. Posebno se osvrnuo na slike koje dočaravaju dušu livanjskoga polja, rijeke, osjećaj za rodni kraj umjetnika.

Kustos izložbe prof.dr.sc. Tonći Šitin u predgovoru piše: „Njegova korelacija ili suodnos glazbe i slike podsjeća nas da povezanost slikarstva i glazbe nije nova tema, ona već stoljećima integrira umjetnike u brojnim sredinama. Povijesni razvoj korelacije vizualne percepcije boja i auditivne percepcije tonova posebno se vezivala uz imena Vasilija Kandinskog, Paula Kleeja i Roya de Maistrea koji su kao glazbenici bili odlučni da određena pravila skladanja prenesu na slikarsko stvaralaštvo tako da bi se njihovi radovi mogli glazbeno interpretirati.

Zavidan je pokušaj dr. sc. Sučića da žive ritmove, formu i boju svojih određenih skladbi prenese na platna, posebno recentna, koja svojom žestokom gestualnošću i kontrapunktirajućim izazovima potvrđuju upravo spomenutu korelaciju. Teško je govoriti o tomu koliko je ovakav pristup konsekventan upravo zbog subjektivnih doživljaja, ali da je skladatelj na putu istraživanja nekih novih i cjelovitih doživljaja sasvim je izvjesno tako da se njegova sloboda svekolike kreativnosti može smatrati work in progress.

Sučić je sinestezijom znanosti, glazbe i slikarstva došao do svog već poznatog projekta Poli-Art koji povezuje različite sadržaje u umjetnosti, ovom prilikom tradicionalnu glazbenu i suvremenu likovnu paradigmu u novu cjelinu koja odgojno-obrazovnom sustavu nudi zanimljive izazove i poticaje.

Sučićeva ljubav prema umjetnosti ostala je svjedočiti o ustrajnosti jednog talenta koji se kretao za svojom radoznalošću i diktatom svog temperamenta. Konačno, Goran Sučić slikar je suvremenog trenutka, ima povjerenja u vlastiti likovni govor, lako se koristi definiranim tematskim registrom, brojnim asocijacijama i prepoznatljivim afektivnim nabojem koji ga odvajaju od opijuma navike. Dovoljno za vidljivost njegove apstraktne dionice u tišini splitske slikarske produkcije.

Goran Sučić rođen je 8. travnja 1952. u Livnu. Radno iskustvo stekao je u znanosti, odgoju i obrazovanju. Radio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Znanstvenik, skladatelj, slikar autor je većeg broja glazbenih djela, projekata, knjiga, obrada, znanstvenih i stručnih članaka. Recenzirao je i uredio više stručnih, znanstvenih i umjetničkih radova i udžbenika i autor je likovnih rješenja mnogih knjiga. Izradio je i tri multimedijalne monografije. Sudjelovao je na brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima, samostalnim i skupnim izložbama te kolonijama.
Nadalje, prof. dr. sc Sučić hrvatski je skladatelj čija se djela izvode u Republici Hrvatskoj, kao i izvan nje, kao obvezna glazbena literatura te na državnim i međudržavnim natjecanjima. U znanosti je doprinio stvaranju nove paradigme umjetničkih područja u odgojno-obrazovnom sustavu pod nazivom Poli-art model koji su implementirani u pedagoško-metodičku praksu interdisciplinarnog područja predstavljajući ga kao majstora slike i zvuka .Dobitnik je nagrade „Ivan Filipović“ za doprinos u visokom obrazovanju, Nagrade „Marko Marulić“ za doprinos u znanosti, Nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za razvoj glazbenog i plesnog školstva, zatim priznanja Grada Splita za doprinos u kulturi, nagrade Splitsko dalmatinske županije za doprinos u kulturi kao i mnogih nagrada za skladateljski i umjetnički rad. Goran Sučić doprinio je radu mnogih asocijacija, a njegova slikarska djela nalaze se u mnogim privatnim zbirkama. Živi i radi u Splitu.

Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka 2023.

Nives Matijević

Povezane objave

Roman Mesarova kći

hrvatski-fokus

Skulpture i slike u palači Vitturi

HF

Apstraktne ekspresije Mladena Žunjića

HF

Kazališna radionica Marija Kovača

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više