Hrvatski Fokus
Društvo

Djeca Kaštela djeci Kistanja – ‘Nemojmo se umoriti činiti dobro!’

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, ravnatelj Društva gospodin Pero Boljat osobno je uručio stotinjak prigodnih paketa djeci Kistanja

 

I ove godine na blagdan sv. Nikole biskupa, u srijedu, 6. prosinca, 2023. godine upriličena je tradicionalna humanitarna akcija “Djeca Kaštela djeci Kistanja”. U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, ravnatelj Društva gospodin Pero Boljat osobno je uručio stotinjak prigodnih paketa djeci Kistanja.

Radost i blagoslov sv. Nikole biskupa, nebeskog zaštitnika Janjeva lebdjela je u adventskom ozračju ovog malog mjesta u kojem su vrijedni Hrvati iz Janjeva pronašli mirnu luku u surovim nedaćama Domovinskog rata. Naime, Janjevci se smatraju jednom od najstarijih etničkih grupa hrvatske dijaspore, koji su baveći se obrtom i trgovinom živjeli gotovo sedam stoljeća na Kosovu, gdje su početkom 14. st. migrirali s područja Dubrovačke Republike.

Prema narodnom vjerovanju, sv. Nikola koji je zaštitnik je djece, pomoraca, putnika, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, trgovaca, zalagaoničara, zaručnika, strijelaca (s lukom) činio je čudesa. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

Na tom tragu bila je i nadahnuta propovijed monsinjora Ivana Štironje, biskupa porečkog i pulskog koji je predvodio svečano misno slavlje, u suslavlju sa župnikom Ivanom Perkovićem, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama. Biskup Ivan nije skrivao koliko je ganut divnim pjevanjem župnog zbora pod ravnanjem časne sestra Blaženka, kao i radošću brojnih dječjih lica koja su davala rajsko ozračje prepunoj crkvi.

“Nemojmo se umoriti činiti dobro”, poručio je biskup Ivan a upravo to, preko stotinu godina, čini Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”. Tako je, Milivoj Bratinčević, Zmaj Putaljski II. davne 1997. godine pokrenuo ovu humanitarnu akciju “Djeca Kaštela djeci Kistanja“. Tada je, kao zaposlenik Ministarstva useljeništva i povratka, ćutio bilo napaćenog hrvatskoga puka iz Janjeva te ga oni sami  tituliraju “Počasni Janjevac”. Nadalje, prije nekoliko mjeseci, “Družba Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zmajski stol u Splitu u kojem je Bratinčević zamjenik pročelnika, pokrenula je projekt “Darujem knjigu djeci Kistanja”. Ovom prigodom, u ime Družbe, Bratinčević je uručio više desetaka vrijednih naslova donačelniku općine Kistanje gospodinu Roku Antiću, namijenjenih knjižnom fondu župne i mjesne knjižnice u osnivanju.

I na kraju, možemo samo reći: “Nemojmo se umoriti činiti dobro”.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zmajski stol u Splitu

Marija Šiško Kuliš

Povezane objave

AFORIZMI – Ima nas obrazovanih i obezobrazovanih

hrvatski-fokus

Božićna bajka

HF

Najveći neprijatelj Hrvata i Hrvatske

HF

AFORIZMI – Bačvani ili Bačkani

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više