Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus tekućih ulja i akrila Mladena Žunjića

Uočavamo skupinu, roj šarenih, uznemirenih krila brojnih leptira koji se najprije nekako čudesno sakupljaju u klupko, a zatim se udaljuju jedan od drugoga

 

U dobro složenoj kombinaciji tekućih ulja i akrila na velikom formatu platna (120 x 120 cm), slikar Mladen Žunjić ostvario je zanimljiv rezultat koristeći nadahnuto inventivne motive koji se u ovom ciklusu pojavljuju u grupama, mada mi se čini, da bi bilo reći, u jatima ili rojevima.

Razigrana koloristička igra raznolikih elemenata i oblika, nešto je mirnija nego prije, smirenija i opuštenija, ali zato lepršavija, privlačnija.

U prvi mah, uočavamo skupinu, roj šarenih, uznemirenih krila brojnih leptira koji se najprije nekako čudesno sakupljaju u klupko, a zatim se udaljuju jedan od drugoga, pa zatim opet, iznova, u gusto zbijeni poredak duguljastih tijela.

Ili pak su u pitanju ptice u glasnim jatima, koje neprestano mijenjajući pravac kratkoga leta izazivaju zbunjenost promatrača.

Vesela, optimistična igra prirode, šarena i blještave ljepote, u kojoj se kriju oči vračeva sakriveni u gustišu džungle, vrebaju na neoprezne i iznenadne tajanstvene posjetitelje.

Žunjić je vješto i odvažno ispunio cijeli prostor slike brojnim raznolikim oblicima koji postoje, takvi kakvi jesu, u trajnom gibanju, poput pokretljivih razbojnih kamenčića mozaika, tvoreći živi organizam.

Žunjićev kolor je jak i impresivan, neodoljiv i zabavan, on je istaknuti element osebujnog slikarstva ovoga umjetnika.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zborija je mudro

HF

Knjiga Ane Šverko

HF

Armenski slikar Minas Avetisjan

HF

Volio bih slikati mirno more

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više