Hrvatski Fokus
Znanost

Agencija UN-a savjetuje zapadnom svijetu da prestane jesti meso, zbog klimatskih promjena

Brojne vladine i nevladine vlasti pozivaju se na biljnu prehranu kao dio globalnog nastojanja da se odbaci meso

 

Agencija UN-a objavit će u četvrtak proglas kojim će naprednim zapadnim zemljama poručiti da spase planet prestankom konzumiranja mesa i prihvaćanjem veganskih alternativa.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) nagovijestila je objavljivanje plana puta s globalnim preporukama za hranu koje će se dostaviti tijekom dvotjednog klimatskog summita COP28 u Dubaiju.

FAO-ov prvi dokument te vrste reći će bogatim nacijama koje “pretjerano konzumiraju meso” da ograniče svoj unos kao dio širih globalnih napora za smanjenje emisija stakleničkih plinova prihvaćanjem alternativnih izvora proteina, izvještava Bloomberg.

Brojne vladine i nevladine vlasti pozivaju se na biljnu prehranu kao dio globalnog nastojanja da se odbaci meso.

U međuvremenu će zemlje u razvoju trebati poboljšati svoje metode uzgoja stoke kako bi se uskladile s globalnim standardima poljoprivredno-prehrambene industrije kako to nalaže Agencija UN-a sa sjedištem u Rimu,

“Neuspjeh vodećih mesnih i mliječnih tvrtki da smanje emisije naglašava hitnu potrebu za većim fokusom politike na prehrambeni i poljoprivredni sektor”, Jeremy Coller, predsjednik i osnivač FAIRR Initiative, mreže investitora koja surađuje s financijskim institucijama na promicanju klimatski prihvatljivu poljoprivredu u cijelom svijetu, navodi se u nedavnoj izjavi koju citira Fox News.

Rekao je da je došlo vrijeme za kraj emisijama metana povezanih s uzgojem životinja.

“Emisije prehrambenog sustava zaslužuju mjesto na vrhu tablice, uz energetiku i promet, jer predstavljaju procijenjenu trećinu emisija stakleničkih plinova i 40 % metana”, nastavio je.

tribun.hr/agencija-un-a-savjetuje-zapadnom-svijetu-da-prestane-jesti-meso-zbog-klimatskih-promjena

Povezane objave

Prirodna baština i turizam

HF

Prevencija ateroskleroze i uloga prehrane

HF

O tomu se šuti

HF

STEM je fasada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više