Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Murat Rizvanbegović – predsjednik Hrvatskog muslimanskog družtva

U Zagrebu 14. studenoga 1943. održana Glavna skupština Družtva

 

GLAVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA „HRVATSKOG MUSLIMANSKOG DRUŽTVA“ U ZAGREBU, „Osvit“, Sarajevo, Broj 89 – 14. studenog 1943. 

Zagreb, krajem listopada.

U nedjelju 17. listopada održalo je „Hrvatsko muslimansko družtvo“ svoju treću redovnu glavnu godišnju skupštinu. Ovoj su skupštini, pokraj redovitih članova, prisustvovali i prijatelji družtva, te su prostorije bile dubkom izpunjene.

Točno u 10 sati predsjednik Murat Rizvanbegović pozdravio je prisutne, a zatim je pročitana pozdravno brzojavka Poglavniku, koju su prisutni pozdravili burnim pljeskom i poklicima:

„Živio Poglavnik!“

Predsjednik Rizvanbegović održao je potom govor, u kome je prve rieči uputio Poglavniku. Zatim se sjetio prijatelja družtva te, začastnog doživotnog predsjednika Doglavnika  Ademage   Mešića, koji se svakom zgodom i prilikom sjeća svoga družtva i, svojim savjetima koristi družtvu i cjelokupnoj našoj zajednici. Predsjednik se zahvaljuje na pažnji prema družtvu Doglavniku i predsjedniku Hrvatskog državnog sabora, počastnom utemeljaču družtva Marku Došenu, koji družtvo na svakom koraku, u težkom radu, pomaže. Isto tako zahvaljuje se i ministru Hakiji Hadžiću, koji svakom zgodom i prilikom pomaže družtvo. Darovi palestinskog muftije, dotavljeni su družtvu preko ministra Hadžića, te mu se od srdca zahvaljuje za trud i brigu i moli ga, da svoju pomoć i savjet i nadalje pruža družtvu. Isto tako zahvaljuje se cjelokupnom hrvatskom tisku, koji je u svakoj zgodi izkazao svoju naklonost prema družtvu. Potom je predsjednik naglasio:

„Mi smo radili, jer smo sviestni, da kao sinovi naše domovine Hrvatske u ovim težkim i sudbonosnim vremenima, u ovom groznom i krvavom ratu koristimo svim mogućim sredstvima svom bližnjem, svojoj postradaloj braći, koji, čuvajući svoje ognjište, ostaše bez kuća i kućišta, djece i svojih imetaka“.

Na koncu se sjetio umrlih vriednih članova družlva i to:

Kadira Hasakovića, Omera Haverića, pukovnika Abdullah ef. Came, Salke Kukića i Mustafe Ladjarevića,

te zamolio prisutne da svakom prilikom čuvaju i jačaju svoje družtvo.

Zatim je predsjednik dao rieč tajniku dru Camilu Kamariću, šeriatskom sudcu koji je u svom kratkom govoru uglavnom iztakao, da je tokom minule godine upravni odbor održao 16 sjednica. Na tim sjednicama rješavali su se tekući poslovi. Družtvo danas broji preko 525 redovitih članova. Sa zadovoljstvom iztiče da je u družtvu vladao uzoran red i stega. Napominje, da su tokom godine izključili dva člana zbog kršenja družtvenih pravila ¡ interesa družtva. Da bi duhovno podizali i unapredjivali svoje članstvo, družtvo je članovima stavilo na razpolaganje svoju knjižnicu kojom rukovodi i upravlja prof. Salih Ljubunčić. Knjižn¡ca se redovito povećava i usavršava. Osim toga družtvo je tokom godine organiziralo čitav niz veoma poučn¡h predavanja. Posebno iztiče, da je družtvo organiziralo predavanja tokom Ramazana, koja su se održavala svaku noć u džamiji poslije te ravih-namaza. Predavanja su držali:

Redžep ef. Muminhodžić, Mustafa ef. Brkić, Sulejman ef. Mašović, Mustafa ef. Mehić i Sinan ef. Jahić, šeriatski sudac.

Družtvo nabavlja i stavlja na čitanje članstvu dnevne listove i sve važnije časopise. Družtvo je nastojalo da vodi brigu i o uzgajanju naše mladeži.

Odbor je donio zaključak, da uredi zapušteno muslimansko groblje na Mirogoju, te će se ovome uredjenju pristupiti u najskorije vrieme.

Pri družtvu je osnovana i pogrebna zajednica, kao posebna ustanova.

Družtvo je nastojalo svim silama da pomogne svim onima, koji su pomoći potrebni. Tako je osnovan u družtvu posebni odbor za prikupljanje za postradale. Ovaj je odbor dosada postigao riedki uspjeh. Poslao je „Merhametu“ 300.000 Kuna u gotovu i dva vagona krompira, a imade u svojoj blagajni još gotovih 150.000 Kuna.

Družtvo stoji u stalnoj vezi sa sada najvećim muslimanskim družtvom „Merhamet“ u Sarajevu, koje vodi brigu oko zbrinjavanja i pomaganja muhadžira. Pokraj toga družrvo je nabavilo dozvolu za kupnju 200 kubičnih metara stakla, koje će poslati postradaloj braći u Rogatici, čim se otvori promet.

Tajnik sa zadovoljstvom iztiče da družtvo dobiva priznanje za svoj rad od čitave javnosti. Družrvo je dobilo priznanje i na najvišem mjestu.

Veliki palestinski muftija poslao je više pari odiela ¡ cipela, da ih družtvo razdieli svojim siromašnim članovima, što je i učinjeno uoči Bajrama.

lz blagajničkog se izvještaja koji je podnio Hasan Stupan vidi se da je družtvo u minuloj godini rada imalo dohodak od Kuna 1,101.734.72, a izdatak 785.209.10 Kuna, dok je stanje u blagajni Kuna 316.525.62.

U novi su odbor ušli:

Predsjednik:

Murat Rizvanbegović,

Upravni odbor:

Muhamed Balić, dr. Camil ef. Kamarić, ing. Galib Midžić, Muslafa Brkić, Šerif Šeherćehajić, Edhem Šerić, Hasan Stupac, Munib Đapo, Asim Rizvanbegović, Ibrahim ef. Imširović, Felah Lukačević, Fa¡k Tahiragić i prof. Salih Ljubunčić.

Nadzorni odbor:

ing. Hamid Hromalić i dr. Juraj Kulaš.

Zamjenici odbora:

ing. Husein Muftić, Sulejman Đonlagić, Muharem Kumrić, Sulejman Sahtan i ing. Mustafa Zalepa. 

Autor: S. Alić

Pripremio: Tomislav Dragun

Povezane objave

Muslimanski i islamski unitarni građanisti

hrvatski-fokus

Ubojice istine ubojice su i čovjeka

hrvatski-fokus

Muslimani-Bošnjaci slave dan BiH, koji ne slave ni Hrvati ni Srbi

hrvatski-fokus

Hrvatske sudbine – Radoslav Glavaš i Mile Budak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više