Hrvatski Fokus
Kultura

Okomiti svjetovi Duška Šibla

Magma koja izlijeće iz utrobe vulkana, bijesna i nezaustavljiva, neposredno nakon eksplozije uvire natrag u utrobu zemlje

 

Osobito je zanimljiv novi ciklus akrila na platnu, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Duška Šibla, izveden u četiri slike, okomito izraženih motiva.

Riječ je o djelima velikog formata, 120 x 90 i 120 x 80 cm, snažno koloristički izrečenih, vehementnih i dramatičnih, s istaknutim okomitim pozicijama kretanja raznoliko obojanih formi, koje su u neprestanom uzletu a zatim i u padu koji slijedi, da bi se sve to u idućim trenucima ponavljalo.

Magma koja izlijeće iz utrobe vulkana, bijesna i nezaustavljiva, neposredno nakon eksplozije uvire natrag u utrobu zemlje, još se više uvećavajući, neprekidno se obnavljajući.

Šiblove vatrene kompozicije urlaju od vlastite vreline i moći, premrežene nemjerljivim, silnim energetskim nabojima, koji se stalno vrte u krugu, proizvodeći užasnu toplinu, buku ali i uzbuđenje promatrača zadivljenog viđenim.

Ciklus kolorističkih erupcija s okomito postavljenim motivima Duška Šibla novi je autorski korak slikara u istraživanju nefigurativnih formi u grotlu promjena gdje je neprekidno kretanje jedini zakon opstanka jer sve što se kreće, živi i traje.

Od crvene, zelene i crne do plave i bijele, vibrantni tragovi poput dubokih ožiljaka na tkivu šire se površinom slike, neprestano je mijenjajući.

Sjajan, uzbudljiv ciklus Duška Šibla na velikim formatima platna, koloristički izniman, napetih događanja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dom – Domovina

HF

Omiš dobiva kazališno-koncertnu dvoranu

HF

O piletu pjesma

HF

Toni Franović izlaže u Gliptoteci HAZU-a

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više