Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Demonstracije protiv Ugarske u Sarajevu 1912.

Početkom 1912. na čelu tajne hrvatske omladinske organizacije u Sarajevu bio je Salih Šahinagić, odličan djak petog razreda gimnazije

 

JEDNA SVIJETLA ŽRTVA: HRVATSKI MUČENIK MERHUM SALKO ŠAHINAGIĆ (1/5)

Demonstracije protiv Ugarske u Sarajevu 1912. – Zvjerstva policije

„Muslimanska svijest“, broj 5, 1. travnja 1936.

Kada se bude jednom pisala povijest hrvatskih zemalja bez dvojbe će u istoj biti dokaza, da nijesu pridonijeli svoje žrtve, bilo svojim životima ili drugim čim za bolje dane samo oni, koji su proslavljeni ili se danas proslavljuju, nego još i mnogi drugi, živi i mrtvi, znani i neznani.

Nepobitna je činjenica, da medju prve od takovih spada i rahmetli Salih Šahinagić, o kojem do danas nitko u državi na žalost ne nadje za vrijedno napisati barem što.

Bezakonja koja su vladala i odigravala se pod Austro-Ugarskom   u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ilustrirao je Polak, bivši viši policijski činovnik koji je bio na službi 1912. g. u Sarajevu, u svojoj knjizi, što ju je izdao 1933. u Varšavi pod naslovom „Juni 1914.“ Medju ostalim opisao je podrobnije i značaj djačkih demonstracija 1912. g., za slobodu hrvatskog naroda izpod jarma Madžarske, pa je pri tomu prikazao i prvu žrtvu — mučenika za hrvatsku misao u Bosni — Saliha Šahinagića.

Prva izkra za oslobodjenje hrvatskog naroda izpod tuđjinskog jarma, pojavila se je medju zagrebačkim studentima i sarajevskom srednjoškolskom omladinom i početkom 1912. g. svi bez razlike odlučili su, otpočeti javno s protestima i tako dati oduška svome ogorčenju.

Uobičajeno sredstvo u čitavom svijetu da narod vidno pokaže svoje ogorčenje svojim tlačiteljima i kao uvod borbe za traženje svojih prava i slobode, jesu demonstracije. Početkom 1912. na čelu tajne hrvatske omladinske organizacije u Sarajevu bio je Salih Šahinagić, odličan djak petog razreda gimnazije, čeličnog karaktera i plemenit do krajnih granica. Kao predsjednik Organizacije bio je otvoren, vrlo odlučan, darovit i neobično izkren, a kako je bio i čvrstog uvjerenja i stalna značaja u svemu što je lijepo i dobro za naš narod, bio je toliko oduševljen, da bi dao krvi ispod svoga grla za hrvatski narod.

Kao najaktivniji borac za narodne slobode i protiv nepravdi svih vrsta, na njegovu inicijativu a u sporazumu sa zagrebačkim studentima sarajevski srednjoškolci su i organizirali historijske demonstracije priređene 18. veljače 1912. u Sarajevu. Odluka, da na ovaj dan odpočnu demonstracije, donesena je u Hrvatskoj Organizaciji, koja je bila skrivena u skromnoj kući u Hadži Omerovoj ulici broj 16, u Sarajevu.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Bešćutnost vlada zemljom

HF

Izišao 24. broj glasila Stopama pobijenih

HF

Pobijena hrvatska mladost 1945.

HF

Plan “izbacivanja” Hrvata iz BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više