Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Mauritanija, posljednja divlja karta Zapada u Sahelu 

Dok NATO gradi bazu duž atlantske obale sjeverozapadne Afrike, EU daje milijune eura za kontrolu migracija  

 

Uguranih u ukupno 110 čamaca čak 7700 migranata stiglo je u siječnju iz smjera obala Mauritanije do Kanarskih otoka, au prva tri dana veljače stiglo ih je još tisuću. Samo prošle godine više od 6000 izbjeglica, uglavnom iz Mauritanije i Senegala, izgubilo je život na istoj ruti preko nemirnog Atlantika. Ovi podaci, koji govore o porastu priljeva migranata na Kanarske otoke za nevjerojatnih tisuću posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uzbunili su mnoge. Pogotovo nakon odluke Nigera, Burkine Faso i Malija da napuste vojnosigurnosnu skupinu G5 (osnovanu 2014. uz potporu Francuske), te zajedničke najave Mauritanije i Čada da razmatraju “načine za gašenje te organizacije”.

Europljani, predvođeni Francuzima, koji su već vojno protjerani iz Malija, Nigera i Burkine Faso, najavljuju drastično smanjenje broja svojih vojnika u Senegalu i Obali Bjelokosti te imaju malo vremena osigurati bilo kakav utjecaj u sve većoj nemirni Sahel. Pogotovo nakon što je Niger prošlog ljeta otkazao sporazum s EU-om o suzbijanju kretanja migranata prema sjeveru, uglavnom preko Libije do južnih obala Sredozemlja i dalje prema Europi. A za tu “uslugu” EU je svojedobno izdvojila oko pola milijarde eura.U jeku ovakvog razvoja situacije u Sahelu, neugodne za sigurnosne i protumigrantske interese EU-a, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i španjolski premijer Pedro Sánchez stigli su 8. veljače u Nouakchott, glavni grad Mauritanije, ponuditi predsjedniku Mohamedu Ouldu Hazouaniju produbljivanje suradnje s početnim iznosom od 230 milijuna eura.

NATO iskorištava siromaštvo

U Mauritaniji, siromašnoj zemlji s 4,6 milijuna stanovnika, bogatom zalihama plina, s gotovo 800 kilometara dugom atlantskom obalom, trenutno boravi više od 150.000 izbjeglica iz Malija. U siječnju 2021. predsjednik Hazouani bio je prvi čelnik Mauritanije koji je posjetio sjedište NATO-a. Tom prilikom dobrodošlicu mu je poželio Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, uz ocjenu da je ta zemlja “lider u skupini G5” u borbi protiv terorizma, te najavio jačanje sigurnosne suradnje. “Poziv Mauretaniji da sudjeluje u radu summita NATO-a u Madridu u lipnju 2022. kao partner izvan saveza potaknuo je nagađanja da bi strateška baza saveza mogla biti izgrađena na atlantskoj obali te zemlje”, izvijestio je “Forin”. Polisi”.

U Nouakchottu je Von der Leyen jednom prilikom izrazila zabrinutost zbog najnovijeg priljeva migranata iz Mauritanije.”Nesigurnost i nedostatak gospodarskih prilika u regiji potiču mnoge ljude na migraciju.” Ta ih migracija često prvo dovodi u Mauritaniju, u zamke krijumčara, gdje riskiraju svoje živote“, zaključio je predsjednik EK. Ursula von der Leyen najavila je “više od 210 milijuna eura” Mauritaniji za kontrolu migracija kroz humanitarnu potporu izbjeglicama i borbu protiv krijumčara ljudi. Prema najavi predsjednika EU-a, zajednička strategija Bruxellesa i Nouakchotta bit će formulirana u deklaraciji ovog proljeća. U isto vrijeme, EU je dodala još 22 milijuna eura za sigurnosnu potporu (ukupno će za ovu godinu biti 40 milijuna eura) za obuku časnika mauretanske vojske, potporu za vojnu bazu “N’Bekeit” na granici s Malijem i opremom za dodatnu bojnu u borbi protiv terorizma.”Situacija u Sahelu vrlo je nestabilna, a Mauritanija igra primarnu ulogu u održavanju stabilnosti u regiji”, rekla je von der Leyen.

Analitičari primjećuju da najavljeno partnerstvo Bruxellesa i Nouakchotta nalikuje, prije svega po milijunima eura koji se naslućuju, na kontroverzni sporazum sklopljen s Tunisom. Kritike tog sporazuma bile su toliko glasne, brojne i uvjerljive da je europski pučki pravobranitelj EK-u dao rok do 29. veljače da objasni njegovo značenje s obzirom na brojne dokaze o neprimjerenom postupanju prema migrantima u Tunisu, koje vlasti te zemlje Magreba energično demantiraju.Vrijeme će pokazati hoće li NATO uspostaviti bazu u Mauritaniji i koliko će Nouakchott “ležati” na sprječavanju migranata da doplove do Kanarskih otoka. Takva se razmišljanja javljaju jer je Mauritanija članica kineskog projekta “Pojas i put”, a ima i ponudu Rusije da joj pomogne u borbi protiv terorizma u Gvinejskom zaljevu, kao i investicijske i druge ponude Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država Arapski Emirati, Katar…

Tanja Vujić, Politika, https://www.politika.rs/sr/clanak/600002/Mauritanija-poslednji-dzoker-Zapada-u-Sahelu 

Povezane objave

Kina će smanjiti izvoz proizvoda

HF

EU radi na reviziji i oduzimanja prava SZO-u na upravljanje državama članicama

hrvatski-fokus

Nizozemci gube strpljenje za Europu

HF

KOMITET 300 – John Coleman o dvoličnoj američkoj politici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više