Hrvatski Fokus
Znanost

Ursula von der Leyen: dezinformacije su najteži problem na svijetu

Šefica EU-a želi da se čelnici uhvate u koštac s lažnim vijestima “industrijskih razmjera”

 

Ursula von der Leyen govorila je u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je izjavila da su “dezinformacije i dezinformacije” veće prijetnje globalnoj poslovnoj zajednici od rata i klimatskih promjena.

“Za globalnu poslovnu zajednicu glavna briga za sljedeće dvije godine nisu sukobi ili klima”, rekla je u svom govoru na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. “To su dezinformacije i dezinformacije, praćene polarizacijom unutar naših društava.”

Rješenje je, prema von der Leyen, da tvrtke i vlade surađuju na uklanjanju dezinformacija. “Mnoga rješenja ne leže samo u zemljama koje rade zajedno, već, što je najvažnije, na tvrtkama i vladama, poduzećima i demokracijama koje rade zajedno”, kazala je. “Iako vlade imaju mnoge poluge za suočavanje s velikim izazovima našeg vremena, poslovanje ima [sic] inovacije, tehnologiju, talente za pružanje rješenja koja su nam potrebna za borbu protiv prijetnji poput klimatskih promjena ili dezinformacija industrijskih razmjera.”

Kako bi ilustrirala svoju poantu, von der Leyen je spomenula predstojeću izbornu godinu, nazvavši je “najvećom izbornom godinom u povijesti”, i upozorila da loši akteri mogu iskoristiti otvorenost demokracija kako bi dezinformacijama utjecali na izbore.

U najnovijem WEF-ovom globalnom izvješću o riziku dezinformacije i dezinformacije rangirane su kao veći rizik za svijet od svega osim ekstremnih vremenskih uvjeta. Polarizacija, stambena kriza, kibernapadi, gospodarski pad, poremećaji u lancu opskrbe, pa čak i nuklearni rat rangirani su ispod dezinformacija u izvješću o riziku WEF-a. Dezinformacije su ocijenjene više od tri puta većom razinom rizika od erozije slobode govora.

Strahovi od demokratizacije informacija trajna su tema na konferencijama WEF-a posljednjih godina. Budući da su bili zabrinuti prijetnjom dezinformacija u kontekstu uplitanja u izbore 2016. i Covid-19, sudionici Davosa kažu da se sada usredotočuju na rizike umjetne inteligencije.

“Disruptivne sposobnosti manipuliranih informacija brzo se ubrzavaju, budući da se otvoren pristup sve sofisticiranijim tehnologijama širi, a povjerenje u informacije i institucije pogoršava”, navodi se u izvješću o riziku. “Čak i dok podmuklo širenje dezinformacija i dezinformacija ugrožava koheziju društava, postoji rizik da će neke vlade djelovati presporo, suočavajući se s kompromisom između sprečavanja dezinformacija i zaštite slobode govora, dok bi represivne vlade mogle koristiti pojačanu regulatornu kontrolu kako bi narušile ljudska prava.”

https://unherd.com/thepost/ursula-von-der-leyen-misinformation-is-worlds-gravest-problem/

Povezane objave

‘Kako će se ljudi prehraniti?’ 

hrvatski-fokus

Konferencija Touchpoint

HF

Moguli iz Silicijske doline

HF

Elitistički plan za potpun nadzor ljudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više