Hrvatski Fokus
Društvo

Biden će cenzurirati protivnike pomoću umjetne inteligencije

Izvršna uredba pruža potporu već postojećem režimu cenzure cijele vlade

 

Predsjednik Biden predstavio je opsežne planove za domaću i međunarodnu regulaciju umjetne inteligencije koji će konzervativce poslati virtualnim gulazima. Izvršna uredba o “Sigurnom, sigurnom i pouzdanom razvoju i korištenju umjetne inteligencije”, koju je prošlog tjedna potpisao predsjednik Biden, detaljno opisuje kako savezne agencije trebaju koristiti i regulirati umjetnu inteligenciju (AI), uključujući promicanje globalnih standarda za umjereni internetski sadržaj. Novi alati za ušutkavanje i otkazivanje konzervativaca stvaraju se pod rubrikom pružanja “zaštitnih mjera” protiv diskriminacije, pristranosti i dezinformacija te promicanja pristupa digitalnim tehnologijama koji potvrđuju prava.

“Da bismo ostvarili obećanje umjetne inteligencije i izbjegli rizike, moramo upravljati ovom tehnologijom … – nema drugog načina da se to zaobiđe – Njome se mora upravljati”, rekao je predsjednik Biden na ceremoniji potpisivanja prošlog tjedna.

“Obavještajni sustavi koji su neodgovorno raspoređeni reproducirali su i intenzivirali postojeće nejednakosti, uzrokovali nove vrste štetne diskriminacije i pogoršali štetu na internetu i fizičkoj šteti”, navodi se u izvršnoj uredbi. Poziva na “rigoroznu regulaciju” unutar Sjedinjenih Država kako bi tehnološke tvrtke i programeri bili odgovorni. “Tek tada Amerikanci mogu vjerovati umjetnoj inteligenciji da će unaprijediti građanska prava, građanske slobode, jednakost i pravdu za sve.”

Izvršna uredba također usmjerava američkog državnog tajnika i druge savezne agencije da angažiraju strane zemlje i međunarodna tijela da izvoze te iste standarde kako bi stvorili “snažne međunarodne okvire za upravljanje rizicima i iskorištavanje prednosti umjetne inteligencije”.

Izvršna uredba pruža potporu već postojećem režimu cenzure cijele vlade koji je u Sjedinjenim Državama izašao na vidjelo tijekom pandemije COVID-19 i izbora 2020. Twitter datoteke posebno su otkrile složen javno-privatni aparat za društvenu kontrolu za koordinaciju poruka i cenzure između saveznih i državnih vlada, privatne industrije, kao i tradicionalnih i novih medija. Njime su obuhvaćena sva pitanja, uključujući zdravlje, klimu i izbore. Veći dio je automatiziran putem algoritama. Sve se provodi pod zastavom ostvarivanja legitimnih ciljeva, uključujući borbu protiv “dezinformacija” i “govora mržnje”.

Izvršna uredba poziva na razvoj međunarodnih “dobrovoljnih standarda” za tehnološke tvrtke kako bi se suzbila diskriminacija, pristranost i dezinformacije po uzoru na one koje je Bidenova administracija razvila iza zatvorenih vrata s tehnološkim tvrtkama u Sjedinjenim Državama. Ova direktiva izravno će utjecati na tekuće pregovore UN-a o razvoju Globalnog digitalnog sporazuma, koji je prethodno bio obuhvaćen faksom petkom. Bidenova administracija stoji iza nekoliko inicijativa da cenzura konzervativaca postane trajno obilježje dizajna i razvoja umjetne inteligencije kroz međunarodni sporazum koji se očekuje sljedeće godine.

Bidenova policija i zloporaba umjetne inteligencije

I Biden i potpredsjednica Kamala Harris naglasili su kako Bidenova administracija već neko vrijeme radi na razvoju sigurnosnih standarda umjetne inteligencije kako bi se uklonila diskriminacija.

Bidenova najnovija izvršna uredba temelji se na prethodnim politikama Obame i Bidena. Izvršna naredba o “Daljnjem unaprjeđenju rasne jednakosti i podrške nedovoljno zasluženim zajednicama putem savezne vlade” koju je Biden potpisao ranije ove godine, naredila je svim saveznim agencijama da osiguraju da je njihova upotreba umjetne inteligencije u skladu s Bidenovim policijama “zabranjujući diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih obilježja u saveznim programima”.

Bidenova administracija je 2021. objavila “Nacrt zakona o pravima umjetne inteligencije“, u kojem se navodi kako tehnološke tvrtke imaju obvezu spriječiti “algoritamsku diskriminaciju”. Slično tome, ranije ove godine uprava je nadzirala objavu priručnika o “Okviru za upravljanje umjetnom inteligencijom“, u kojem se opisuje kako bi se diskriminacija i drugi učinci umjetne inteligencije trebali mjeriti na tehničkoj razini. Bijela knjiga Obamine administracije o velikim podacima, algoritmima i njihovim implikacijama za građanska prava 2016. bila je prva koja je sugerirala tu mogućnost.

Stefano Gennarini, https://c-fam.org/friday_fax/biden-to-censor-opponents-using-artificial-intelligence/

Povezane objave

Razlozi protiv umjetnih oplodnji!

HF

MUDROSITNICE – I jabuka puna slada ponekad dalje od stabla pada

hrvatski-fokus

Portugal je postao model za progresivne jurisdikcije diljem svijeta koje prihvaćaju dekriminalizaciju droga

hrvatski-fokus

Profesor Arthur Butz – pionir revizionizma

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više