Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Bidenova administracija pozvala UN da zaustavi konzervativce koji se zalažu za život

Bidenova administracija zatražila je od agencija UN-a i drugih vlada da pojačaju napore protiv onoga što su nazvali “anti-rights” i “anti-gender” pokretima

 

Priopćenje, kojem su se priključile Belgija i Makedonija, došlo je na sastanku o diskriminaciji žena. Patrick Breen, američki savjetnik u Trećem odboru, pozvao je na buduće izvješće UN-a kako bi se “riješili negativni učinci anti-prava i anti-rodnih pokreta na unapređenje rodne ravnopravnosti i jednakosti”. SAD je dao sličnu izjavu na neformalnim pregovorima UN-a održanim u Ženevi.

To nisu bili jedini slučajevi kada su države članice koristile retoriku “protiv prava” u UN-u. U rujnu, na događaju “feminističke vanjske politike” koji su organizirale Stalne misije Francuske, Njemačke i Nizozemske, francuska vlada pozvala je sudionike da “budu oprezni i ne dopuste nastavak pokreta protiv prava, unatrag”. Kritičari takve narative vide kao pokušaje delegitimizacije društveno konzervativnih organizacija i označavanje njihovog stava o nerođenom životu, braku i seksualnosti “opasnim” i “anti-pravima”.

Istraživački institut Ujedinjenih naroda za društveni razvoj (UNRISD) objavio je u svibnju radni rad u kojem se izdvajaju C-Fam, Vatikan/Sveta Stolica, Family Watch International, Međunarodna organizacija obitelji (IOF), Svjetski kongres obitelji (WCF), Institut za obiteljsku politiku, Klub za obiteljska prava UN-a kao “anti-rodni”, te pozivaju na daljnje istrage pro-life i pro-family skupina.

List preporučuje da progresivne i feminističke skupine surađuju s vjerskim vođama koji se zalažu za pobačaj i za istospolne brakove kako bi “ponudili praktičnu suprotnost tendenciji anti-rodnih / pro-obiteljskih aktera da tvrde da govore u ime cijelih vjerskih zajednica i da naoružaju religiju kao alat za ograničavanje prava na seksualnu i tjelesnu autonomiju.”

Napori da se potkopaju i uklone pro-life i pro-family organizacije u UN-u ne prestaju s davanjem izjava i izdavanjem izvješća. Prošle je godine nevladin odbor Komisije UN-a za status žena izdao smjernice za sudjelovanje, uključujući popis progresivnih “vrijednosti”, nalažući da svi sudionici konferencije CSW-a dijele isto mišljenje o seksualnosti i spolu. To je zapravo spriječilo pro-life i pro-family skupine da sudjeluju u dijelovima Komisije o statusu žena. Isto tako, Komisija je odbila nekoliko zahtjeva za događanje pro-life organizacija.

U raspravi o postupovnim pitanjima Komisije nekoliko skupina koje podupire misija EU-a pri UN-u predložilo je da se organizacije koje se zalažu za život u potpunosti uklone iz UN-a. Kao odgovor na to, pro-life skupine objavile su peticiju s preko 10.000 potpisa zahtijevajući da se svi glasovi čuju u UN-u.

Unatoč protivljenju prisutnosti pro-life i pro-family glasova u UN-u, EU je osudio napore za zastrašivanje skupina civilnog društva u UN-u. Na istom sastanku o ljudskim pravima Ujedinjena Kraljevina podijelila je da “u potpunosti podupire smisleno sudjelovanje civilnog društva s UN-om”. Kritičari to vide kao dvostruki standard koji slavi suradnju s UN-om samo za one organizacije koje se usklađuju s progresivnim vrijednostima o spolu, seksualnosti i pobačaju.

Retorika “protiv prava” i napadi na pro-life i pro-family skupine dobili su na snazi i na domaćoj razini. U nedavnom intervjuu za CNN, Hilary Clinton podijelila je da će pristaše Donalda Trumpa, za koje se zna da su društveno konzervativni, možda trebati “reprogramirati”.

Iulia-Elena Cazan, https://c-fam.org/friday_fax/biden-administration-calls-upon-un-to-stop-pro-life-conservatives/

Povezane objave

Sjedinjene Države bile su energetski neovisne 2019. prvi put od 1957. godine

hrvatski-fokus

Kad kamatne stope porastu, banke zarađuju više novca

hrvatski-fokus

Ludilo kremaljskih trolova

hrvatski-fokus

Samoodređenje ne znači odcjepljenje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više