Hrvatski Fokus
Znanost

Svjetska zdravstvena organizacija udvostručuje “seksualno zdravlje”, transrodnost

Novi koncept “rodne neusklađenosti” umjesto toga dodan je novom poglavlju o “seksualnom zdravlju”

 

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je svjetske čelnike da se “suprotstave konzervativnom protivljenju” seksualnim pravima i da “donesu progresivno zakonodavstvo” kao “imperativ ljudskih prava”, uključujući stavljanje izvan snage zakona koji kriminaliziraju homoseksualnost, seksualni rad i prijenos HIV-a.

Tedros Adhanom Ghebreyesus potvrdio je svoju predanost unapređenju “seksualne” komponente “seksualnog i reproduktivnog zdravlja” u biltenu WHO-a od 1. siječnja. Bilten, koji službeno komunicira stajalište međunarodne zdravstvene agencije, izjavljuje da “seksualno zdravlje” uključuje “skrb koja potvrđuje spol” i afirmaciju “seksualnih prava” među ostalim kontroverznim tvrdnjama mora se tretirati s obvezama ljudskih prava i “ne rubnim društvenim pitanjima”.

Bilten šalje snažnu poruku da je WHO predan promicanju transrodnosti pod zastavom “seksualnog zdravlja”, pobačaja kao ljudskog prava i pojma “seksualnih prava”. To je potpora na najvišoj razini koju je dobio ovaj kontroverzni društveni program, iako uključuje pitanja koja se žestoko osporavaju u većini zemalja i unutar međunarodne zajednice.

Konzervativne zemlje kritizirat će bilten kao neutemeljen jer su Opća skupština UN-a ili Svjetska zdravstvena skupština, upravno tijelo Svjetske zdravstvene organizacije, u više navrata odbacili pojam “seksualnih prava” i konkretna kontroverzna pitanja koja se promiču u biltenu.

Bilten odražava tekst i zabrinutost priopćenja WHO-a porukom Pascalea Alloteya, ravnatelja UN-ove multi-agencijske agencije “Program humane reprodukcije” prošle godine. Njezina poruka odgovorila je na pitanje što će se dogoditi “ako jednostavno uklonimo seksualno iz “SRH” i usredotočimo se na reproduktivno zdravlje, osiguravajući nekontroverzni program” usmjeren na zdravlje majki. Čini se da je njezina poruka reagirala na dopis zambijskog ministarstva zdravstva koji se protivi uporabi izraza “spolno i reproduktivno zdravlje i prava” (SRHR) jer je “uključivanje riječi ‘seksualno’ i prava u istu frazu uključivanje [LGBTQ] prava”.

Koncept “seksualnih prava” odbačen je u pregovorima UN-a od sredine 1990-ih, kada su pojmovi “seksualno i reproduktivno zdravlje” i “reproduktivna prava” ušli u UN-ov leksikon, i to samo uz upozorenja da ne uključuju ljudsko pravo na pobačaj ili homoseksualna / transrodna pitanja.

Lažna objašnjenja

Posljednjih godina agencije UN-a i progresivne zemlje redefiniraju “spolno i reproduktivno zdravlje” kako bi uključile upravo one elemente koje su tada isključile države članice UN-a. Među njima su pravo na pobačaj, homoseksualna pitanja, pa čak i hormoni i operacije za ljude koji se identificiraju kao transrodne osobe, uključujući i maloljetnike. Budući da agencije UN-a i progresivne zapadne zemlje ne mogu legalno postići to redefiniranje, to čine jednostrano u svom programiranju. Bilten posebno poziva na više istraživanja o “skrbi koja potvrđuje spol”, ali tekući procesi WHO-a ne ostavljaju sumnju u to kamo ide SZO.

SZO trenutno radi na novoj smjernici o zdravlju transrodnih osoba za koju se očekuje da će podržati transrodne hormone i operacije za maloljetnike. Skupina koja će izraditi smjernice isključivo su transrodni aktivisti. Čak i stručnjaci UN-a za ljudska prava dovode u pitanje njegovu legitimnost.

SZO je već postavio temelje za tu smjernicu u svojem ažuriranom dijagnostičkom priručniku koji je stupio na snagu 2022. Novi priručnik uklonio je “transseksualizam” iz svog poglavlja o mentalnim poremećajima. Novi koncept “rodne neusklađenosti” umjesto toga dodan je novom poglavlju o “seksualnom zdravlju”. Više se ne klasificira kao mentalni poremećaj. Na taj način oni koji se identificiraju kao transrodni mogu dobiti dijagnozu – neophodnu za dobivanje medicinskih postupaka i lijekova – bez “stigme” poremećaja.

Dr. Rebecca Oas i Stefano Gennarini, https://c-fam.org/friday_fax/world-health-organization-doubles-down-on-sexual-health-transgenderism/

Povezane objave

Lujo Adamović (1864.-1935.)

HF

‘Znanost, ali bezvrijedna’ – PCR test i njegova uloga u stvaranju lažne pandemije koronavirusa

hrvatski-fokus

Lov na vještice

HF

Uspjeli smo – Danas je Marika slobodna

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više