Hrvatski Fokus
Znanost

Pro-lifers privremeno blokiraju savez između WHO-a i ekstremista za pobačaj

Partnerstvo s parničnom skupinom za pobačaj ugrozilo integritet UN-ove zdravstvene organizacije

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odgodila je odluku o primanju radikalne organizacije za pobačaj u službene odnose i pokretanju trogodišnje suradnje. Predloženo partnerstvo s Centrom za reproduktivna prava (CRR) izazvalo je oštre kritike koalicije pro-life skupina na čelu s C-Famom (izdavačem faksa petkom) koja je pozvala glavnog direktora WHO-a da preispita savez.

U pismu se ističe da bi partnerstvo s parničnom skupinom za pobačaj ugrozilo integritet UN-ove zdravstvene organizacije i izložilo je povećanom riziku od povlačenja američkog financiranja pod budućom pro-life administracijom.

CRR je na čelu zalaganja za međunarodno pravo na pobačaj od 1990-ih, a preuzeo je zasluge za liberalizaciju nacionalnih zakona o pobačaju u Irskoj i drugim zemljama. Nakon što su pokušaji stvaranja međunarodnog ljudskog prava na pobačaj propali na velikim međunarodnim konferencijama 1994. i 1995., CRR se urotio s agencijama UN-a i neovisnim stručnjacima koji rade za UN-ov ured za ljudska prava kako bi insinuirao pravo na pobačaj u međunarodne ugovore o ljudskim pravima. Ni u jednom od devet temeljnih sporazuma UN-a o ljudskim pravima ne spominje se pobačaj, ni izravno ni eufemistički.

Kao što je navedeno u otvorenom pismu, dokument o internoj strategiji CRR-a iz 2003. godine koji je procurio u C-Fam iznio je namjere organizacije da koristi UN-ove mehanizme i agencije za ljudska prava kako bi izvršila pritisak na zemlje na pobačaj, unatoč činjenici da je Opća skupština u više navrata negirala da je pobačaj ljudsko pravo.

Koalicijsko pismo uključivalo je razne pro-life i konzervativne organizacije koje rade na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U pismu se tvrdi da se CRR “pokazao nesposobnim pružiti točne pravne informacije i u više je navrata kompromitirao znanstvene dokaze u svojim zagovaračkim materijalima u korist željenih ishoda politike”.

Ipak, suradnja CRR-a sa SZO-om nije nova. U dokumentu u kojem se navodi predloženo formalno partnerstvo, izvršni odbor WHO-a pripisuje CRR-u “unapređenje rada WHO-a na reproduktivnom zdravlju i pravima” provođenjem zagovaranja “u skladu s preporukama, standardima i javnozdravstvenim porukama WHO-a”.

Usklađivanje CRR-a s preporukama WHO-a nije slučajnost. Kada je SZO izdao smjernice o pobačaju za 2022., pripisao je CRR-ovom pomoćniku direktora globalnog zagovaranja kao “savjetnika za ljudska prava” razvojnoj skupini smjernice. Predsjednik grupe bio je pomoćnik medicinskog direktora podružnice Planiranog roditeljstva, pružatelja pobačaja i zagovaračke skupine.

Nakon objave smjernica Europski centar za pravo i pravosuđe dokumentirao je broj aktivista za pobačaj koji su sudjelovali u izradi smjernica SZO-a, koje bi zatim nastavili koristiti u svom zagovaračkom radu. Slična zabrinutost izaziva i predstojeća smjernica WHO-a o transrodnoj medicini, koja ima brojne aktiviste poznate po promicanju ekstremnih pozicija u svojoj razvojnoj skupini.

Da SZO formalizira svoju suradnju s CRR-om, to bi bio samo najnoviji korak u usklađivanju s najradikalnijim aktivistima za “seksualna prava”.

CRR se također zalaže za druga kontroverzna pitanja osim pobačaja, uključujući rodnu ideologiju i sveobuhvatni spolni odgoj, te su koristili sličnu strategiju korištenja UN-ovih stručnjaka za ljudska prava i agencija za promicanje tih pitanja pod zastavom ljudskih prava.

Izvršni odbor SZO-a odgodio je svoju odluku o CRR-u do sastanka u svibnju 2024.

Rebecca Oas, https://c-fam.org/friday_fax/pro-lifers-temporarily-block-alliance-between-who-and-abortion-extremists/

Povezane objave

Potreban dinamičan obrazovni sustav

HF

Prirodoznanstvo je samo intrinzično za tehniku

HF

William Makis: Zašto bezbrojne gnusobe dugogodišnjeg urednika “The Lanceta” Richarda Hortona ostaju nezapažene?

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (11)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više