Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus autoportreta Ivana Branka Imrovića od 1978. do 2023.

Iznimna crtačka vještina, likovna serioznost opusa ciklusa autoportreta, ključne su autorske karakteristike ovoga umjetnika

 

Ivan Branko Imrović, akademski kipar, uvaženo je ime suvremene hrvatske likovne umjetnosti, autor je respektabilnog opusa, crteža, slika i skulptura, donedavni profesor na zagrebačkoj Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Svakodnevno uronjen u umjetnička zbivanja i ideje, umjetnik ostavlja svoj izvorni trag, znak nazočnosti u vremenu koje prolazi, no dopušta čovjeku koji želi da se izrazi i ostavi za budućnost osobno prosuđivanje.

Od 1978., do 2023. Imrović je nadograđivao, obogaćivao ciklus autoportreta, koje naziva „ presjek zrcaljenja i samopromatranja“, ugrađujući u likovnu kompoziciju promišljanje o svemu što ga okružuje, o svemu o čemu misli i nada se a tako se dobro i precizno, suptilno i sugestivno odražava na njegovom licu.

Ciklus portreta Ivana Branka Imrovića originalni je dnevnik čovjeka i umjetnika o prolaznosti vremena, o pokušajima i stvaranjima, o željama i moćima, o nadahnutosti i bezvoljnosti.

Vrlo zanimljiv zapis Ivana Branka Imrovića o proteklim danima, specifičan, nesvakidašnji, izazovan, usporediv s drugim dnevnicima , dinamičan, promjenljiv.

Iznimna crtačka vještina, likovna serioznost opusa ciklusa autoportreta Ivana Branka Imrovića, ključne su autorske karakteristike ovoga umjetnika.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Niz kolorističkih imaginacija Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Nastavak moje umjetničko likovne djelatnosti očituje se u slikarstvu

hrvatski-fokus

Novi ciklus manjih formata Lukše Peke

hrvatski-fokus

Izložba fotografija “Nove samoće”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više