Hrvatski Fokus
Društvo

Glavni direktor WHO-a kaže da je podrška pobačaju “priklanjanje znanosti”

UN vrši pritisak na države članice da prihvate pobačaj kao ljudsko pravo

 

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije branio je smjernice agencije za pobačaj i opće stajalište koje se zalaže za pobačaj kao “priklanjanje znanosti”. To se dogodilo na konferenciji za novinare kada je novinar National Reviewa pitao dr. Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa o vjerodostojnosti WHO-a budući da je agencija pohvalila Kinu za rani odgovor na pandemiju COVID-19.

Začudo, odgovorio je na pitanje govoreći o pobačaju. “Zemlje su nas optužile da smo stali na stranu zemalja koje podržavaju pobačaj”. Kazao je kako su njegovi kritičari ustvrdili kako “ne biste trebali kao [glavni ravnatelj] zauzimati strane. Ne biste trebali govoriti o pobačaju.” Ghebreyesus je rekao: “Da, zauzimamo strane, ali strane nisu ova skupina zemalja ili ta skupina zemalja. Treći način je da stanemo na stranu znanosti. Mi smo na strani dokaza. Zato ne odbacuj tu stranu.”

Zagovornici života i Ghebreyesus

Ghebreyesus je ustrajavao kako WHO ne zauzima stranu pojedinih zemalja ili skupina zemalja u međunarodnim sporovima, već se “usredotočujemo na znanost; usredotočujemo se na činjenice.”

Ghebreyesus je posjetio New York na sastanku na visokoj razini o pripravnosti i odgovoru na pandemiju. Istog je dana Opća skupština usvojila neobvezujuću političku izjavu o pripravnosti za pandemiju koja je uključivala jezik o “spolnom i reproduktivnom zdravlju” i “reproduktivnim pravima”, za koje se podrazumijeva da uključuju pobačaj samo tamo gdje je to zakonito i bez stvaranja međunarodnog prava.

Zagovornici života istaknuli su da humanost i dostojanstvo nerođene djece nije stvar koja se može odrediti empirijskim eksperimentiranjem, te da je to filozofsko i moralno pitanje, i ono koje ima i političke implikacije.

Sam Ghebreyesus pokazao je svijest o razlici između znanosti i morala kada je govorio o važnosti otkrivanja podrijetla virusa COVID-19.

“Prvo, to je znanost, a drugo, to je moralno pitanje. Znanost znači da će nam poznavanje porijekla ovog virusa pomoći da spriječimo sljedeći. I moralno – izgubili smo milijune ljudi i milijarde su pogođene ovom pandemijom i vrlo je važno znati zašto.

Prema Institutu Guttmacher, procjenjuje se da se svake godine u svijetu dogodi 73 milijuna pobačaja. Prema podacima SZO-a od rujna 2023., od početka pandemije zabilježeno je gotovo 7 milijuna smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19.

Nedavne smjernice WHO-a o pobačaju ne samo da ne pokušavaju riješiti moralne implikacije samog pobačaja, već i vrše pritisak na zemlje da nametnu ograničenja prava savjesti pružatelja zdravstvenih usluga koji se protive pobačaju.

U međuvremenu su u tijeku pregovori o sporazumu o pripravnosti za pandemiju. Kritičari, uključujući pro-life američkog predstavnika Chrisa Smitha (R-NJ) izazivaju zabrinutost da bi to narušilo nacionalni suverenitet. Istodobno, drugi su izrazili uznemirenost što nedavno dogovorena politička deklaracija uopće ne sadrži obvezujuće obveze.

Ghebreyesus je izrazio optimizam kako će pregovori o sporazumu biti uspješno završeni u svibnju sljedeće godine. Što se tiče političke deklaracije, izrazio je zadovoljstvo što je “u ovo vrijeme podjela i polarizacije” moguće okupiti se na dogovorenom odgovoru.

WHO je nastavio vršiti pritisak na zemlje da prihvate pobačaj kao ljudsko pravo 28. rujna, što su aktivisti nazvali “Međunarodni dan sigurnog pobačaja”. U priopćenju organizacije poziva se na “dekriminalizaciju pobačaja i uklanjanje zakona i politika koji su prepreke pristupu”, smanjenje stigme pobačaja i “uključivanje i dosezanje mladih kako bi se zaštitio pristup pobačaju za sve”. (v.h.)

Povezane objave

MUDROSITNICE – Čaše razbijene

HF

AFORIZMI – Neki bi dijelili

HF

Jadranski svjetionici

HF

AFORIZMI – Zašto roda ne voli roditi?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više