Hrvatski Fokus
Znanost

Protivljenje sodomiji je kolonijalizam, kaže stručnjak UN-a

Države koje su ranije bile pod kolonijalnom vlašću na promicanje pitanja homoseksualnosti transrodnih osoba gleda kao na zapadno kolonijalno nametanje

 

Tradicionalni muško-ženski brakovi, zakoni o sodomiji i društvene norme o spolu zapadnjačka su kolonijalna nametanja prema izvješću UN-a o ljudskim pravima. UN-ov stručnjak za seksualnu orijentaciju rekao je Općoj skupštini da je “raznolikost u seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima postojala svugdje i tijekom zabilježene povijesti”. U svom posljednjem izvješću UN-u, vrlo kontroverzni Victor Madrigal-Borloz (na slici), rekao je da su sve promjene takvih seksualnih praksi zapravo nametnuli kolonijalni gospodari iz Europe i da su dio šireg poduzeća koje dominira ljudima i teritorijima.

Bez dokaza, Madrigal-Borloz, koja ima financijsku potporu i političku potporu vlade Sjedinjenih Država, Europske unije i drugih zapadnih sila, rekla je da je prirodno i tradicionalno stanje stvari prije zapadne kolonijalne vladavine prihvaćanje homoseksualnosti i transrodnog identiteta.

“Moja potraga zaključuje da, prije nego što je kolonijalizam postojao, mnogi narodi nisu imali binarni seksualni pristup”, rekao je Madrigal-Borloz predstavljajući svoje najnovije izvješće trećem odboru Opće skupštine. Čak je tvrdio da prije nego što su zapadne sile kolonizirale tradicionalne kulture, takve kulture “nisu uspostavile izravnu vezu između anatomije osobe i njezina spola”.

Madrigal-Borloz iznio je niz neutemeljenih tvrdnji, uključujući i to: “Plemena u današnjoj Nigeriji nisu imala binarni koncept seksualnosti i nisu dodijelila spol pri rođenju.” Također, “Neke zajednice u Senegalu pokazale su fluidno seksualno ponašanje, uključujući seksualne prakse među pripadnicima istog spola, između i međuspolne identitete, i transvestitizam, narod Dagaabe u Gani dodijelio je spolove na temelju njihove vitalne energije”, a “plemena Kenije promatrala su brakove među ljudima istog spola”.

“Pojedinci koji utjelovljuju uloge i identitete rodne varijante njegovani su i poštovani u mnogim društvima, kako za ceremonijalne tako i za savjetodavne uloge, kao što su Dvoduhovi u Sjevernoj Americi, Bonjus u Europi, Muxi u Meksiku, Hidžre u Indiji i Bangladešu, Takatāpuis u Aotearoa / Novi Zeland i sestre kultura Prve nacije u Australiji, ” tvrdi se u izvješću.

U izvješću se zaključuje da bi 67 zemalja koje imaju zakone o sodomiji trebalo dekriminalizirati homoseksualni seks i usvojiti progresivno zakonodavstvo o homoseksualnim / trans pitanjima kako bi se “dekolonizirali i indigenizirali postojeće kategorizacije koje se koriste za definiranje i organiziranje rodne i seksualne raznolikosti”.

Zapadne zemlje koje promiču homoseksualnost i transrodna pitanja širom svijeta podržale su argument Madrigal-Borloz u Općoj skupštini. Europska unija rekla je da se slaže da je “razumijevanje i rješavanje utjecaja kolonijalnih procesa jedan od aspekata dekonstrukcije nasilja na tim osnovama”.

Predstavnik Belgije rekao je: “Raznolikost u seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima postojala je svugdje i tijekom zabilježene povijesti.”

Američki diplomat je rekao: “Mnogi ljudi u ovoj sobi i širom svijeta, uključujući i mene, ponosni su što se identificiraju kao dio LGBTQI + zajednice. To je nešto što treba prihvatiti i proslaviti.” Pohvalio je Madrigal-Borloz kao “glas, uzor i inspiraciju za toliko LGBTQI+ osoba širom svijeta”.

Zemlje koje su ranije bile pod kolonijalnom vlašću nisu uzvratile, nisu branile svoje pretke. Većina tih zemalja i dalje je prilično tradicionalna i na promicanje pitanja homoseksualnosti transrodnih osoba gleda kao na zapadno kolonijalno nametanje. Ne vjeruju da su rad Madrigal-Borloza i njegov mandat valjani i nikada ga nisu uključili u raspravu.

To je bio posljednji dijalog Madrigal-Borlozsa s Općom skupštinom kao neovisni stručnjak UN-a jer je ispunio svoj drugi i posljednji trogodišnji mandat, a zamijenit će ga Graeme Reid iz Human Rights Watcha, za kojeg se očekuje da će biti ništa manje radikalan od Madrigal-Borloza.

Emmanuele Da Ponte, https://c-fam.org/friday_fax/opposition-to-sodomy-is-colonialism-says-un-expert/

Povezane objave

Zabrinuti milijuni malih poljoprivrednika

HF

NAR – “vladar jeseni”

HF

Stota obljetnica Ivana Supeka

HF

Podsjećanje na akademika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više