Hrvatski Fokus
Kultura

Najljepše živim dok slikam

Prije dosta godine bilo je nešto apstrakcije u mom opusu, ali ovo je puno snažnije, izvornije

 

Slikar Vladimir Vrljić Ankin, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor sugestivnog i osebujnog opusa ulja na platnu, izraziti kolorist, a aktivan i danas nakon pet desetljeća slikarstva.

  • Nakon toliko desetljeća slikanja niste li se umorili od slikanja, od slikarstva?

– Ne, nikako, slikanje je moj život i najljepše živim dok slikam. Sve ostalo je usputno. Kada sam u atelijeru, apsolutno sam sretan i zadovoljan.

  • Što je novo u atelijeru?

– Već neko vrijeme radim na novom ciklusu PALETA PLANETA, ciklus posvećen Zemlji i njezinim motivima, posvećen pejzažu PLANETA. Jako me veseli rad na novom ciklusu. Dosta intenzivno slikam i radim vrlo opušteno tehnikom ulja na platnu, različitih formata.

  • Vaša inspiracija i dalje je vrlo jaka, iznimna… godine rada vas nisu umorile?

– Sve manje i manje sam vezan za određeni pejzaž, odjednom je cijela zemaljska kugla moj pejzaž. U ciklusu su samo zamišljeni pejzaži.

  • Nosi li novi ciklus posebnu poruku? Za sutrašnjicu, za čovječanstvo…?

– Nema posebne poruke, čovječanstvo ide dalje po vlastitom izboru koji nije naravno uvijek po našim željama, ali to je tako.

  • Što je još donio rad na novom ciklusu?

– Donio je pojavu apstraktnog pejzaža. Istina je, prije dosta godine bilo je nešto apstrakcije u mom opusu, ali ovo je puno snažnije, izvornije.

  • Izložbe?

– Pripremam se ozbiljno za izložbu u Slavonskom Brodu u Galeriji Becić, sa ciklusom Paleta Planeta, iduće godine. A u Zagrebu priželjkujem retrospektivu, u Meštrovićevom paviljonu, u HDLU-u, za svoj stoti rođendan.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

U tišini skriveni

HF

Što se krije iza provalije

HF

Održavaju se 17. Gumbekovi dani

hrvatski-fokus

Jadran – kolijevka paklenog stroja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više