Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Oporba pobijedila na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Ova pobjeda mogla bi ugroziti američku strategiju za Kinu

 

Konzervativni predsjednik Yoon Suk Yeol sklopio je trostrani savez sa SAD-om i Japanom. Poraz njegove stranke na parlamentarnim izborima mogao bi baciti špalir na djela.

Pobjeda lijeve oporbe u Južnoj Koreji na parlamentarnim izborima baca sjenu na američku strategiju prema Kini. Jedan od najbližih saveznika SAD-a u Aziji, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, pretrpio je težak poraz na parlamentarnim izborima u srijedu.

Prema projekciji televizijskog kanala KBS, njegova konzervativna stranka Snaga građana, koja je ranije imala 114 od 300 mjesta, vjerojatno će skliznuti na 87 do 105 mjesta zajedno s rascjepkanom strankom. S druge strane, ljevičarska Demokratska stranka vjerojatno će dodatno proširiti svoju sadašnju apsolutnu većinu.

Istina, poraz ne bi srušio Yoon, jer Južnokorejci izravno biraju svog šefa države. Međutim, oporba bi ga mogla iskoristiti kako bi u velikoj mjeri blokirala Yoonove političke inicijative znatno prije isteka njegova mandata 2027. godine. U zemlji je to već norma za njega. Ali sada bi mu također moglo postati teže u smislu vanjske politike proširiti svoj kontroverzni tijek zbližavanja s Japanom, bivšom okupatorskom silom, a time i trilateralnim savezom sa susjedom i Sjedinjenim Državama protiv Sjeverne Koreje i Kine.

Protivi li se Yoonova stranka njegovoj vanjskoj politici?

Trostrani savez u nastajanju važan je sastavni dio strategija saveza Sjedinjenih Država i Japana. Dvije zemlje trenutačno proširuju svoju vojnu i industrijsku suradnju na summitu u Washingtonu.

Do sada je Yoon nastavio sa svojom inicijativom, iako je to naštetilo njegovoj popularnosti kod kuće. Međutim, Mason Richey, profesor međunarodnih odnosa na korejskom Sveučilištu Hankuk, upozorava da bi ga njegova stranka mogla pokušati zakočiti kako ne bi pogoršala svoju poziciju na sljedećim predsjedničkim izborima za tri godine.

“Yoonova politička budućnost večeras je završena, ali ne i budućnost ljudi oko njega”, rekao je Richey za južnokorejsku televizijsku postaju Arirang. Yoonu nije dopušteno ponovno se kandidirati, jer je predsjedništvo ograničeno na pet godina. Međutim, čelnik njegove stranke Han Dong Hoon nada se kandidaturi.

Ali stvari bi se mogle pogoršati za Yoon. Ako Demokratska stranka, sama ili s drugim strankama, osvoji više od dvije trećine od 300 mjesta u parlamentu, mogla bi ne samo nadjačati predsjednikovo pravo veta i tako u velikoj mjeri odrediti zakone. Od kada je preuzeo dužnost prije skoro dvije godine, stavio je veto na devet zakonodavnih inicijativa u parlamentu. Oporba bi također mogla djelomično odrediti proračun ili čak pokušati pokrenuti postupak ustavnog amandmana ili opoziva Yoona.

Iznenađujuće jasan rezultat

Očito demokratima nije naškodilo što je stranka podijeljena u sporu oko istraga o korupciji protiv njihovog glavnog kandidata Lee Jae Myunga. A Yoon nije uspio spasiti nedavno poboljšanje u odnosu na svoju prethodno nisku popularnost u cijeloj ciljnoj liniji.

Yoon trenutno pokušava progurati projekt koji je zapravo popularan među stanovništvom protiv interesa medicinske struke: drastično povećanje broja studijskih mjesta na medicinskim fakultetima kako bi se suzbio rastući nedostatak liječnika.

No, unutarstranačke svađe, skandal u koji je bila uključena njegova supruga, koja je prihvatila skupu torbicu kao poklon, i “negodovanje mladog luka” od samog Yoona očito su naštetili njemu i njegovoj stranci. Tijekom predizborne kampanje Yoon je u supermarketu rekao da je cijena od 875 wona (60 centi) za hrpu poriluka “razumna”. To je izazvalo negodovanje javnosti, jer luk obično košta tri do četiri puta više nego u trgovini koju je posjetio.

Yoon nije znao da je trgovina snizila cijenu samo za njegov posjet. Pritom je nehotice igrao u ruke optužbi svojih kritičara da je političar koji je daleko od naroda.

Martin Kölling, https://www.nzz.ch/international/rueckschlag-fuer-us-china-strategie-suedkoreas-opposition-gewinnt-parlamentswahlen-ld.1825768

Povezane objave

Staljin – saveznik Adolfa Hitlera

HF

Pedeset najutjecajnijih Židova 2020.

HF

Sedam stupova mudrosti i Sedam sestara (7)

HF

Nakon eliminacije Hamasa Pojas Gaze mogao bi doživjeti razdoblje kaosa prije nego što se uspostavi novi poredak

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više