Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesno plavetnilo novoga ciklusa Mladena Žunjića

Osebujni svijet misterioznih poruka, tajanstvenih značenja

 

Ostajući vjeran formatu, 100 x 100 cm, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor impozantnog opusa i neumorni istraživač raznovrsnih mogućnosti motiva i kolora,  realizirao je vrlo nadahnuti ciklus u ulju na platnu posvećen izuzetnoj plavoj boji, koja superiorno pokriva cijelu površinu sliku.

Iz toga plavila, povremeno izranjaju gotovo figurativni fragmenti izrazite simbolike , sačuvani znakovi, ornamentika, glas iz dubina.

Osebujni svijet misterioznih poruka, tajanstvenih značenja, tek djelomice preživio nazaustavljive promjene, trenutak kada stvarnost definitivno postaje prošlost a budućnost još uvijek nije pokazala svoje lice, složeni je i poticajni motiv za nastajanje jedinstvenog ciklusa Mladena Žunjića.

Zamišljam čudesno plavetnilo dalekih mora, toplo i omamljivo, privlačno i obećavajuće, koje dopušta odlomljenim komadićima mozaika da plutaju na njegovoj mirnoj površini, umjesto otoka.

Vrlo jak koloristički ciklus Mladena Žunjića s kombiniranim motivima, koje već poznajemo, uronjeni u ocean boje, žive svoje nove živote.

Zanimljivi su izronjeni elementi mozaika koji naviještaju, očito je, svijet se preokrenuo, što je bilo dolje sada je gore, sve je promijenjeno, ništa više nije i ne može biti isto.

Da bi preživio svijet mora biti u žestokoj kontinuiranoj promjeni.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Razgodci u armenskom jeziku

HF

Novi ciklus glava Duška Šibla

hrvatski-fokus

Povjestica opere Hoffmanove priče u Splitu

HF

Spara, trišnje i krtola

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više