Hrvatski Fokus
Povijest

Znate li kako se zove konj na Trgu bana Josipa Jelačića?

Iza prepoznatljivog simbola glavnog grada Hrvatske krije se zanimljiva priča

 

EMIR – NIJE SE SLUČAJNO TAKO ZVAO OMILJENI KONJ HRVATSKOG BANA JOSIPA JELAČIĆA (https://putnikofer.hr)

Jedan grad, tisuću emocija.

Otprilike tako bismo mogli započeti priču o Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske koji je prepun povijesti, bogate kulturne baštine, nevjerojatne prirode i romantičnih ulica koje pozivaju na šetnju.

Jedna od njegovih najposjećenijih, najfotografiranijih i najljepših atrakcija zasigurno je glavni gradski trg, Trg bana Josipa Jelačića, koji se je nekada zvao Harmica, a danas oduševljava posjetitelje svojim šarmom i ljepotom. Krasi ga nekoliko prekrasnih, povijesnih zgrada, fontana Manduševac, ali i kip bana Josipa Jelačića koji ne propuštaju fotografirati brojni turisti koji posjećuju hrvatsku prijestolnicu.

No, jeste li znali kako se zove banov konj na trgu i koja priča stoji iza njega?

KONJ NA TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA ZOVE SE EMIR, A BANU GA JE POKLONIO MAHMUD-BEG BAŠIĆ IZ BIHAĆA

Kip bana Josipa Jelačića na glavnom trgu u Zagrebu svečano je otkriven 16. prosinca 1866. godine, navodi portal Zagreb.info. Prikazuje bana na konju s podignutom sabljom u desnoj ruci.

Jelačićev vjerni konj zvao se Emir, a bio je poklon Mahmud-bega Bašića iz Bihaća.

Na Emiru je ban dojahao u Zagreb za svoje ustoličenje, a kasnije i u Mađarsku.

KIP JE ISPRVA BIO OKRENUT PREMA SJEVERU, UKLONJEN JE 1947. GODINE TE JE PONOVO VRAĆEN KRAJEM 20. STOLJEĆA

Kip je podignut samo sedam godina nakon što je ban preminuo. Na početku je bio usmjeren prema sjeveru, dakle prema Mađarskoj (Nije istina: Okrenut je bio prema sjeveru, jer je tamo obitavala većina zagrebačkog pučanstva. – op. t.d.), čiju je revoluciju ban ugušio 1848. godine.

Iako je prvobitna pozicija za mnoge imala simboličko značenje, u službenim dokumentima grada zabilježeno je kako je bio okrenut prema tadašnjem “življem i većem dijelu grada”. Danas ban i konj “gledaju” prema južnoj strani grada.

Brončani spomenik banu Jelačiću djelo je Antona Dominika Fernkorna, poznatog austrijskog kipara koji je izradio i kip sv. Jurja koji ubija zmaja (danas smješten pokraj zgrade HNK) te kip Blažene Djevice Marije iznad fontane pred katedralom.

Svečanost otkrivanja spomenika banu Jelačiću zabilježena je na fotografiji Franje Pommera, koja se može smatrati prvom reportažnom fotografijom u hrvatskoj povijesti, piše povijest.hr.

Banov kip uklonjen je 1947., a ponovno je vraćen na trg 1990. godine. (p.k.)

Povezane objave

Ivan Standl – hrvatski umjetnički fotograf češkoga podrijetla

hrvatski-fokus

Komunistički staljinistički zatvori (8)

HF

Kraljevina Srbija je u razdoblju od 9. do 31. studenog 1918. godine okupirala Hrvatske Zemlje

hrvatski-fokus

Je li Josip Broz naredio ubojstvo Ivana Krndelja u srpnju 1941.!?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više