Hrvatski Fokus
Znanost

AstraZeneca povlači s tržišta svoje cjepivo protiv COVID-19

Povlačenje cjepiva ‘AstraZeneca’ i pokretanje pravnog postupka protiv tvrtke samo su prvi koraci prema pozivanju farmaceutske industrije na odgovornost

 

Britanski BBC je 8. svibnja 2024. objavio značajnu vijest o povlačenju cjepiva protiv COVID-19 farmaceutske kompanije ‘AstraZeneca’ (BBC: “AstraZeneca to withdraw Covid vaccine”, 8. 5. 2024.). Ubrzo nakon toga ‘Dr. Rath Health Foundation’ objavljuje također zanimljiv tekst o povlačenju cjepiva protiv COVID-19 kompanije ‘AstraZeneca.’ Autor navedenog teksta je Paul Anthony Taylor, izvršni direktor ‘Dr. Rath Health Foundation’ koji je, između ostalog jedan od koautora eksplozivne knjige pod naslovom: “The Nazi Roots of the ‘Brussels EU'” (“Nacistički korijeni ‘briselske EU'”).

“U objavi koju su mainstream mediji namjerno umanjili, britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca kaže da povlači svoje kontroverzno cjepivo protiv COVID-19 diljem svijeta. Pokušavajući objasniti taj potez, kompanija tvrdi da je razvoj novih injekcija za suzbijanje trenutnih varijanti koronavirusa rezultirao viškom ažuriranih cjepiva. Prema AstraZeneci, to je dovelo do “pada potražnje” za vlastitim proizvodom. U stvarnosti, međutim, s tvrtkom koja je nedavno priznala da njezino cjepivo protiv COVID-19 može uzrokovati smrtonosne krvne ugruške, te se sada bori protiv tužbi zbog smrti i cjepnih ozljeda za koje se vjeruje da ih je cjepivo uzrokovalo u Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama, vjerojatnije je objašnjenje da su glavni dioničari AstraZenece odlučili da je cjepivo postalo rizik za profit.”

Gledajući unatrag, naravno, najava ove farmaceutske kompanije nije bila neočekivana. Cjepivo su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu, regulatorni postupak odobrenja koji obično traje oko 10 godina smanjen je na samo 10 mjeseci. Uz toliko skraćeni regulatorni postupak ne čudi što su problemi s cjepivom ubrzo postali očiti. Nekoliko tjedana nakon što je početkom siječnja 2021. žurno puštena u upotrebu, izvješća su injekcije cjepiva počela povezivati ​​s neobičnim krvnim ugrušcima. Do ožujka 2021. već ga je najmanje 18 zemalja prestalo koristiti. Ubrzo su uslijedile istrage smrti, što je neizbježno dovelo da su i druge vlade odlukom obustavile njegovu primjenu.

U trenutku kada je kompanija ‘AstraZeneca’ dobrovoljno povukla svoje odobrenje za stavljanje u promet u Europskoj uniji u ožujku 2024., nazirao se kraj za ono što se nekada propagiralo kao “cjepivo za svijet.” Kako su se pojavile priče o žrtvama s ozljedama koje su im promijenile život, a svjedočenja su cenzurirana na internetu, postalo je jasno da su očajnički pokušaji prikrivanja razmjera štete uzrokovane injekcijom cjepiva propali.

Htjela to ili ne, ‘AstraZeneca’ će biti prisiljena suočiti se s istinom.

Pozivanje farmaceutske industrije na odgovornost

Povlačenje cjepiva ‘AstraZeneca’ i pokretanje pravnog postupka protiv tvrtke samo su prvi koraci prema pozivanju farmaceutske industrije na odgovornost zbog COVID-19. Cjepiva koja proizvode druge farmaceutske kompanije, uključujući ona mRNK (eng. mRNA) vrste koje proizvode ‘Pfizer/BioNTech’ i ‘Moderna,’ slično su se pokazala odgovornima za smrt i cjepne ozljede koje mijenjaju život. Iako je središte pozornosti trenutno usredotočeno na ‘AstraZenecu,’ s vremenom će sve više pasti i na te kompanije. Moglo bi uslijediti daljnje povlačenje cjepiva i sudski sporovi.

Jedna od najvećih prepreka za pozivanje proizvođača cjepiva na odgovornost zbog bolesti COVID-19 je to što su ih vlade u većini država oslobodile odgovornosti. To znači da čak i ako pravni postupak pokrenut protiv farmaceutskih kompanija bude uspješan, trošak će u konačnici snositi porezni obveznici. Stoga, kako bi se spriječilo ponovno odobravanje takvih izuzeća u budućnosti, političari i regulatorni dužnosnici koji su ih potpisali tijekom pandemije COVID-19 također bi trebali snositi odgovornost. Spriječavanje ponavljanja povijesti zahtijeva precizno identificiranje i, gdje je moguće, ispravljanje grješaka iz prošlosti. Iskrena procjena štete koju je prouzročilo cjepivo ‘AstraZenece’ prvi je korak u ovom procesu.

Autor: Paul Anthony Taylor: “AstraZeneca Withdraws Its COVID-19 Vaccine Worldwide” – Dr. Rath Health Foundation, 10. 5. 2024., www.dr-rath-foundation.org

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Međunarodni dani aktivnosti – za demokraciju, socijalnu pravdu i naše javne službe!

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (41)

HF

Mora, oceani i mikroplastoza

hrvatski-fokus

Glavni uzroci masovnih prosvjeda europskih poljoprivrednika

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više