Hrvatski Fokus
Znanost

HND se urotio protiv Naroda

HND vrši pritisak na Narod.hr kako ne bi pisao o ‘transrodnosti’

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od portala Narod.hr da odgovori na neutemeljene optužbe feminističke i LGBT aktivistice Nataše Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč. Vajagić Narod.hr optužuje za “homofobiju i transfobiju”. HND nam je dostavio listu s osam članaka koje smo objavili oko afere Zambija, ‘transrodnosti’, rodne ideologije, homoseksualaca… Zatražili smo ih da nam objasne pravne osnove za svoje zahtjeve za očitovanjem. Iz HND-a su nam indirektno i sami priznali da ih nemaju. Stoga smo ih upozorili kako ovakve zahtjeve smatramo neprimjerenim pritiskom HND-a na uređivačku politiku Narod.hr-a te nezakonitim napadom na slobodu medija i samo novinarstvo.

Prijava Nataše Vajagić HND-u i traženje očitovanja portala Narod.hr

“Novinarsko vijeće časti HND-a primilo je prijavu protiv portala Narod.hr zbog više tekstova objavljenih na portalu u 2023. godini”, napisali su u prvom e-mailu s rokom do kada im je potrebno odgovoriti. Uz to su nam dostavili informaciju da je prijavu podnijela Nataša Vajagić, uz ovaj razlog:

“Šaljem prijavu vezano uz homofobiju i transfobiju portala Narod.hr za koji smatram da krši Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno etička novinarska načela.”

Izdvojila je ovih 8 članaka bez ikakvih objašnjenja:

https://narod.hr/svijet/s-naprednog-zapada-prodire-rodna-ideologija-potkopavaju-tradicionalne-vrijednosti-i-stvaraju-cjelozivotne-pacijente
https://narod.hr/svijet/dokle-idu-znanstveni-eksperimenti-u-operacijama-promjene-spola-beogradskog-kirurga-dordevica
https://narod.hr/izdvojen-clanak/mostarkic-gobbo-ne-mozes-biti-gay-po-zanimanju-sorry
https://narod.hr/svijet/interseks-lgbtiq-metastaza-koja-dolazi
https://narod.hr/hrvatska/pitate-se-gdje-je-noah-kraljevic-po-povratku-iz-zambije-educira-sindikalne-drzavne-sluzbenike-rh
https://narod.hr/hrvatska/afera-zambija-nije-zavrsena-nego-je-tek-otvorila-vazna-pitanja-noah-kraljevic-promjena-spola-i-posvajanje-djece
https://narod.hr/hrvatska/mozemo-i-udruga-noe-kraljevica-uzurpirali-prostore-mjesnog-odbora-u-sesvetama-evo-detalja
https://narod.hr/hrvatska/totalitarni-stil-rodne-ideologije-smije-li-se-danas-izreci-stav-koji-je-suprotan-mainstreamu

Sami priznali da ne postoji pravna osnova da nas traže očitovanje

U navedenom roku zatražili smo ih da nam prije ulaska u sadržaj njihovog dopisa daju obrazloženje pravne osnove obraćanja HND-a udruzi U ime obitelji. Kao i pravne osnove temeljem koje bi se UIO uopće trebala očitovati na upit HND-a.

Ubrzo je stigao odgovor.

“Prema Pravilniku o radu Novinarskog vijeća časti, prije donošenja pravovaljane odluke ili mišljenja Vijeće je dužno svakom prijavljenom dostaviti kopiju prijave i pozvati ga da se očituje o njoj.

Vijeće časti postupa po svim prijavama, neovisno o tome je li prijavljeni/a član/ica Hrvatskog novinarskog društva ili nije“, napisali su odgovoru koji potpisuje Iva Borković.

Jasna poruka portala Narod.hr

Nakon odgovora, očekivanog sadržaja, od HND-a, jasno smo im poručili kako takav potez smatramo neprimjerenim pritiskom HND-a na uređivačku politiku Narod.hr-a. Kao i nezakonitim napadom na slobodu medija i samo novinarstvo.

“Iz Vašeg dopisa zaključujemo da ne postoji pravna osnova u pozitivnim propisima Republike Hrvatske na temelju kojih bi udruga U ime obitelji kao nakladnik portala Narod.hr bila obvezna očitovati se na bilo koji upit Hrvatskog novinarskog društva.

Kako nemate zakonsku osnovu tražiti očitovanje portala Narod.hr, niti bilo kojeg drugog medija, o objavljenim člancima, ovakav zahtjev da Vam dokazujemo da su članci na temu transrodnosti u skladu s Kodeksom časti hrvatskih novinara, odnosno etičkim načelima novinara, smatramo neprimjerenim pritiskom HND-a na uređivačku politiku Narod.hr-a. Kao i nezakonitim napadom na slobodu medija i samo novinarstvo.

Što se tiče članaka koje gđa Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč smatra spornima – objavljeni su u interesu javnosti, sukladno pravu javnosti da bude informirana, a u skladu sa svim novinarskim standardima.

Slobodni smo Vam ukazati da u Vašem dopisu niste dostavili informaciju o tome što u osam članaka pod naslovima : “S ‘naprednog’ Zapada prodire rodna ideologija: Potkopavaju tradicionalne vrijednosti i stvaraju cjeloživotne pacijente”, “Dokle idu ‘znanstveni’ eksperimenti u operacijama ‘promjene spola’ beogradskog kirurga Đorđevića?”, “Mostarkić Gobbo: Ne možeš biti gay po zanimanju, sorry…”, “Interseks: LGBTIQ metastaza koja dolazi”, “Pitate se gdje je Noah Kraljević po povratku iz Zambije? Educira sindikalne državne službenike RH!”, “Afera Zambija nije završena nego je tek otvorila važna pitanja: Noah Kraljević, ‘promjena spola’ i posvajanje djece”, “Možemo i udruga Noe Kraljević uzurpirali prostore mjesnog odbora u Sesvetama; evo detalja”, “Totalitarni stil rodne ideologije: Smije li se danas izreći stav koji je suprotan ‘mainstreamu’?” – nije u skladu s Kodeksom časti hrvatskih novinara.

Ovakve paušalne ocjene kakve Vam je gđa Vajagić dostavila, a Vi nama proslijedili također ukazuju da se radi o pokušaju pritiska na uređivačku politiku Narod.hr u nastojanju da se javnosti uskrate važne informacije i kut gledanja na razne pojavnosti drugačiji od onoga koji zastupa gđa Vajagić ili HND.

Iz ljubaznosti Vam potvrđujemo da je gospođa Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, feministička i LGBT aktivistica, slične primjedbe već dostavila ranije Agenciji za elektroničke medije te smo na njih uredno odgovorili. Za razliku od HND-a, AEM ima zakonsku osnovu za svoje upite svim nakladnicima.”

O prijavi Vajagić AEM-u inače možete čitati ovdje: Inače, nitko od novinara portala Narod.hr nije član HND-a. Tko to sjedi u Vijeću časti HND-a? HND spominje Vijeće časti. Inače, članovi Vijeća časti HND-a Mašenjka Bačić, Jerko Bakotin, Đurđica Klancir, Gordan Panić, Hrvoje Šimičević, Ante Pavić i Ivana Radaljac Krušlin.

Mašenjka Bačić pisala je za Novosti Srpskog narodnog vijeća te za fact check portal Oštro. Jerko Bakotin autor je također na Novostima, portalu Lupiga, H-alter i slično. Iz Novosti nam dolazi još jedan član Vijeća časti, Hrvoje Šimičević. Ante Pavić također je pisao za Novosti i Oštro. Ivana Radaljac Krušlin, radijska novinarka i urednica.

Najiskusnija među njima, Đurđica Klancir, bila je novinarka i urednica više medija (Business.hr, Globus, tportal, net.hr, N1), a svojedobno je bila i šefica za odnose s javnošću SDP-a. Gordan Panić je fotoreporter u Glasu Slavonije.

Pristranost HND-a i odbacivanje pokušaja cenzure

Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva nije jednom pokazalo svoju ideološku, svjetonazorsku, ako hoćete i klasičnu političku, pristranost. Učestalo kažnjavaju samo novinare i kolumniste koji pišu o zabrinjavajućim stvarima oko pripadnika LGBT zajednice ili pripadnika srpske ili romske manjine te manjinskih vjerskih skupina. S druge strane, kad su u pitanju pripadnici ‘rodne, nacionalne ili vjerske većine’, vrijeđanje i diskriminiranje je čak i nagrađeno.

S obzirom na činjenicu kako ne postoji pravna osnova temeljem koje bi HND uopće smio tražiti očitovanje medija i njihovih nakladnika, potrebno je odbaciti pritiske. I na taj način zaustaviti pokušaje cenzure. Osobito kod pitanja sve potenciranije teme “transrodnosti” , koju Narod.hr obrađuje kroz kritički aspekt.

Ivana Josipović, narod.hr/hrvatska/hnd-vrsi-pritisak-na-narod-hr-kako-ne-bi-pisao-o-transrodnosti

Povezane objave

Zalog za budućnost

HF

Zakon Južne Karoline učinio bi nezakonitim tražiti status cjepiva

hrvatski-fokus

Znanstveni skup o Vladimiru Varićaku

HF

Dopisni član HAZU-a Svante Pääbo dobio Nobelovu nagradu za medicinu

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više