Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba djela Salvadora Dalíja u Muzeju grada Trogira

Serijal Muška zanimanja sastoji se od 11 tema koje je Salvador Dali naslikao 1970. i 1971. godine

 

Hidden faces – Skrivena lica, izložba originalnih djela Salvadora Dalija iz privatne zbirke Kesauri otvorena je u utorak, 4. lipnja 2024. u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar.

Izložba koja po prvi put u Hrvatsku donosi preko 160 djela iz privatne zbirke iz Francuske sastoji se od umjetnikovih radova koji dočaravaju šokantan, snovit i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog stoljeća. Uključuje originalne litografije, skulpture, medalje, serigrafije na srebru i svili, kao i umjetnine nastale u drugim medijima te nudi jedinstvenu priliku razgledavanja i divljenja originalnim djelima jednog od najvećih umjetnika našeg doba – Salvadora Dalija.

Na svečanom otvorenju brojnim nazočnima obratili su se: ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. Fani Celio Cega, viša kustosica Aleksandra Bilić Petričević koja je opisala pojedine tematske cjeline i okolnosti nastanka djela, vlasnik Vasilii Kesauri i u ime grada Trogira – pokrovitelja izložbe gradonačelnik Ante Bilić, koji je i proglasio izložbu otvorenom.

Izložba je podijeljena u sedam tematskih cjelina: Serijal „Muška zanimanja“, Dalijeva godišnja doba, Dalijevi crteži olovkom, Serijal „Starac i more“, 3 serije slika na porculanu i medalje, Dizajnerski radovi Salvadora Dalija – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili te Bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalija, u kojima se do sada moglo uživati na izložbama održanima jedino u Latviji, Slovačkoj i Poljskoj.

Serijal Muška zanimanja sastoji se od 11 tema koje je Salvador Dali naslikao 1970. i 1971. godine. Majstor Dali nije stvarao ova djela po narudžbi, stoga njegov duh i njegova višestruka kreativnost nisu bili ograničeni prema bilo kojem unaprijed određenom smjeru. Koristio je simbole i boje s vrlo točnim značenjem prizora koje je poznavao.  Kasnije, 1979. godine, serija Muška zanimanja autorizirana je za svih jedanaest originala koji će se koristiti za originalnu izradu u obliku serigrafije na zlatu i srebru. Izrađene su samo one srebrne i to djelomično. 

Dalijeva godišnja doba – serija od 2 zidna kalendara – Umjetnički motivi inspirirani razmišljanjima o promjeni godišnjih doba uvijek su bili važni Salvadoru Daliju. O tome svjedoči ogromna količina radova koje je stvorio na ovu temu. Na ovoj izložbi predstavljene su 2 serije radova za zidne kalendare iz 1956. i 1964. godine. 

Dva crteža olovkom Salvadora Dalija pokazuju Dalijevo virtuozno umijeće i improvizaciju

Serijal Starac i more – Salvador Dali upoznaje Ernesta Hemingwaya. Bio je to neusporediv susret dvaju umjetnika. Kao nadrealist, Salvador Dali se prema poetskoj istinitosti Hemingwayevih tekstova odnosio ne kao ilustrator, već kao mistik. Mističnoj borbi između čovjeka i ribe nije pristupio kao mučnoj dramaturgiji pobjede i poraza, već kao podsvjesnim likovima, gestama i simbolima koji se smještaju u polja njegovog svijeta snova. Linearna umjetnost i visoka razina koncentracije odlikuju svako urezivanje hladnom iglom. Dali svoja djela poravnava s Hemingwayevom poezijom. 

3 serije slika Salvadora Dalija na porculanu i medalje – „Godine 1944. Dali je izradio sedam slika za Roseovu reviju „Sedam živahnih umjetnosti“ u njegovom kazalištu Ziegfeld u New Yorku. Nakon što su uništene u požaru 1956., Dali je ponovno naslikao svih sedam remek-djela. Kasnije, 1970-ih, kreirat će novu grafičku seriju, koja se provodi u obliku litografija, porculanskih serigrafija i medalja, koja će sadržavati 7 umjetnosti – Kiparstvo, Slikarstvo, Glazbu, Poeziju, Ples, Kazalište i Arhitekturu. Slike Arhitekture i Plesa također je koristio za izradu originalnih skulptura. Peti dio također obuhvaća Dalijeve slike na porculanu iz serije Osvajanje kozmosa I, 1973.- 1974. i Osvajanje kozmosa II, 1974.“

Dizajnerski radovi Salvadora Dalija – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili – Salvadoru Daliju se sviđala ideja prevođenja njegovih djela u različite umjetničke forme – grafike, skulpture, medalje i radove na svili. Privlačila ga je ideja da umjetnička djela budu dostupna što širem krugu gledatelja, što ga je potaknulo kako na stvaranje serijskih radove, tako i na stvaranje različitih dizajnerskih radova sličnih izloženim serigrafijama na svili. 

Bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalija  – Radovi pokazuju svestranost Dalijevog umjetničkog genija. 

Izložba Hidden Faces – Skrivena lica kojoj je cilj upoznati širu javnost s fascinantnim svijetom umjetnosti jedinstvenog Salvadora Dalija organizirana je u suradnji Muzeja grada Trogira s Art Expo S.I.A. (Latvija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz potporu Grada Trogira.

Trogir je – znamo – dom brojnim djelima velikih majstora i umjetnika, poput Radovana, Duknovića, Firentinca, Blaža Jurjeva Trogiranina,… a sljedećih nekoliko mjeseci bit će i dom djelima jednog od najvećih svjetskih umjetnika 20. stoljeća – majstora Salvadora Dalija. Izložba  ostaje otvorena do 28. rujna 2024. godine. 

Nives Matijević

Povezane objave

Impresivan grafički niz Hame Čavrka

hrvatski-fokus

Zaustavi se, čovječe

hrvatski-fokus

Kandinsky u Dubrovniku

hrvatski-fokus

DNEVNIK KAZALIŠNOG BRODA – Gotovo autentična izvedba Ere

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više