Hrvatski Fokus
Znanost

Massachusetts će stvoriti zalihe 15.000 cjepiva za pobačajne pilule

Očekuje se da će cjepiva trajati godinu dana. Guverner potpisao izvršnu naredbu o zaštiti pilule

 

Massachusetts će primiti i stvoriti zalihe 15.000 cjepiva pobačajnih pilula mifepriston kako bi se osiguralo da ljudi mogu pristupiti najmanje godinu dana nakon odluke teksaškog suca da suspendira odobrenje lijeka od strane FDA. Guvernerka države Maura Healey uputila je prošlog tjedna Sveučilište Massachusetts Amherst da kupi doze, koje bi mogle stići već ovog tjedna, rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak. “Pobačaj će ostati siguran, legalan i dostupan ovdje u Massachusettsu”, rekla je Healey, okupljen zajedno s državnim zakonodavcima i čelnicima za reproduktivna prava na stepenicama Državnog doma.

Država je brzo reagirala nakon oprečnih presuda u petak navečer koje su istodobno suspendirale odobrenje FDA za mifepriston i blokirale vladu u ograničavanju pristupa piluli. Suprotstavljene naredbe rezultirale su velikom zbrkom za pružatelje usluga, odvjetnike, pa čak i Ministarstvo pravosuđa. “Za sve kojima su potrebne usluge, kojima je potrebna skrb, ništa se nije promijenilo i ništa se neće promijeniti”, zbog odluke američkog okružnog suca Matthewa Kacsmaryka u Teksasu, rekla je Healey. Bolnice i pružatelji zdravstvenih usluga također kupuju dodatna cjepiva pilule za pobačaj, rekla je Healey.

Guvernerka je rekla da nije zabrinuta zbog potencijalne pravne odgovornosti vezane za stvaranje zaliha pilule. Healey je također izdala izvršnu naredbu u kojoj je izjavio da se Massachusettsov Zakon o štitu iz 2022. koji štiti pružatelje usluga i pacijente od ograničenja pobačaja iz drugih država i zahtjeva za izručenjem proteže i na pobačaj lijekovima.

“To će osigurati da pružatelji usluga, uključujući farmaceute, mogu nastaviti skladištiti i izdavati mifepriston i zaštitit će pružatelje usluga i pacijente od kaznene i građanske odgovornosti za pristup ovoj osnovnoj zdravstvenoj skrbi”, rekao je Healey.

Sen. Elizabeth Warren (D-Mass.) rekla je da “trenutna borba nije gotova”. “Jedini način na koji ćemo to zaustaviti jest na glasačkoj kutiji”, kazala je Warren. “Molim vas da se naljutite, ostanete ljuti i usmjerite svoj bijes u stvarne promjene.” Kalifornija je također osigurala 250.000 tableta drugog lijeka za pobačaj, Misoprostol, s planovima za kupnju do 2 milijuna.

Allie Reed, https://news.bloomberglaw.com/health-law-and-business/massachusetts-will-stockpile-15-000-doses-of-abortion-pill

Povezane objave

Katolici kreacionisti

HF

Promjene naše klime mogu se pratiti unazad – sve do prirodnih procesa interakcije koji premašuju naš ljudski utjecaj za redove veličine

hrvatski-fokus

Što se događa s arktičkim trezorom za sjemenje?

HF

Programirane smrti stanice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više