Hrvatski Fokus
Kultura

Motiv nature u opusu Vlade Tuđe

Priroda je prepuna simbola, skrivenih značenja

 

Jedan od čestih motiva u opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika slikara Vlade Tuđe, autora sugestivnog i složenog opusa, jest i motiv nature, prirodnog okruženja, ponekada posve sličnog stvarnom izgledu a katkad je riječ o fantastičnim zamislima prostora koji okružuje čovjeka.

Svakako između stvarnog prikaza nature i zamišljenog, izmaštanog, traženog postoji izrazita i čvrsta veza, oba počivaju na jednako snažnom kolorističkom izričaju, strastveno tretiranom motivu, u tvorbi tihog i odmjerenog svijeta današnjice.

Natura Vlade Tuđe je profinjena, nježna, gracilna i fragilna, slikar stvara nesvakidašnje pojavnosti svijeta raznolikog raslinja, od visokog i uspravnog drveća, često zamršeno isprepletenih grana, šiblja i grmova do niskih i bujnih trava, svakovrsnih produkata zemlje i vode.

Priroda Vlade Tuđe prepuna je simbola, skrivenih značenja (koje tek treba otkriti, rasvijetliti), čudesnih odnosa i poveznica pojedinih boja koje žive najljepoše dane svoijih života, priroda puna ljepote, harmonije i mira.

Je li to arkadijski san jednog slikara?

Svakako, natura u opusu Vlade Tuđe zauzima posebno i istaknuto mjesto, njezin karakter je izniman i rijedak, prostor svijeta čist i bezgrešan.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dalmacijo, zašto li te volim?

HF

Sjećanja na ljeto Lukše Peke

hrvatski-fokus

Izložba Uga Rondinonea u splitskoj Galeriji Kula

hrvatski-fokus

Ivićev ciklus velikih formata

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više