Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Tomislav Žigmanov na “svesrpskom saboru”!

Surađuje s Bošnjacima u Subotici, a progoni drugu hrvatsku političku stranku u tom gradu

 

Osmoga lipnja 2024. spektakularnu i povijesnu manifestaciju „Svesrpski sabor“ u Beogradu uveličao je i srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik „jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji“, Tomislav Žigmanov. On i ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović sastali su se s ministrom pravde Republike srpske Milošem Bukejlovićem pri čemu se, između ostalog,  razgovaralo o (citat) veoma dobroj saradnji Srbije i Republike srpske i o unapređenju dosadašnje saradnje tri ministarstva, koja je inače na visokom nivou, a razmatrana je i mogućnost održavanja naučne konferencije na kojoj bi se razmatrala argumentacija protiv navodnog genocida u Srebrenici. Sastanku su prisustvovali državna sekretarica u Ministarstvu pravde Bojana Šćepanović i državni sekretar za ljudska i manjinsak prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak. (kraj citata) (vidjeti: https://www.novosti.rs/vesti/politika/1376257/jedan-narod-jedan-sabor-srbija-srpska-istorijska-odluka-usvojena-deklaracija-vucic-dodik-posetili-dom-garde-foto-video)

Jasna i opasna poruka za Hrvate u Srbiji

Hrvati u Srbiji kao lojalni građani države u kojoj žive pozdravljaju svako unaprjeđenje svake dosadašnje i buduće suradnje na najvišem nivou s bilo kim ako ona služi miru na ovim prostorim, a što se u svim manifestacijama sličnim ovoj izričito naglašava! Međutim, zbunjeni su i dezorjentirani sudjelovanjem njihovih najviših predstavnika u tim nekim prilikama. U ovoj prilici Žigmanov, koji je pod direktnom ingerencijom vrha hrvatske politike, učestvuje na gore navedenom sastanku te dogovara mogućnost održavanja naučne konferencije na kojoj bi se razmatrala argumentacija protiv navodnog genocida u Srebrenici, a Hrvatska je u Ujedinjem narodima glasovala za tu rezoluciju!

Ako je ovo jasna poruka za Hrvate u Srbiji da treba da osude stav svoje domicilne države kako bi se ovdje i na taj način poboljšao njihov položaj, onda je to vrlo jednostavno, ali, najblaže rečeno, zbunjujuće!!!   

No, ovo nije jedina „jednostavna“ stvar koja zbunjuje ovdašnje Hrvate.  

Koncentracijom svih „hrvatskih“ krovnih institucija u Srbiji u Subotici, odakle se među ovadašnje Hrvate više favorizira sve drugo osim ono što je hrvatsko, dovelo je do totalne dezorjentacije ovdašnjih Hrvata i sve manje ih se izjašnjava kao Hrvati!

Ovo je najveći uspjeh najvećeg manipulatora, plagijatora, prevaranta i lažova među svim Bunjevcima i među svim Hrvatima, Tomislava Žigmanova, koji dvadeset godina ustrajno radi na nestanku Hrvata u Srbiji.

Jedna od metoda za to je i ustrajno političko glavrdanje do apsurdnih razmjera!

Kao predsjednik „jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji“, Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine (DSHV), Žigmanov manipulira s nekolicinom likova, svojih poltrona i plaćenika, koji predstavljaju „predsjedništvo“ te njegove stranke i njegovu odabranu „političku elitu“ koja donosi nebulozune odluke po diktatu svog predsjednika!

Đaković na listi SNS-a!

Poslije izdaje svih koalicionih partnera na predprošlim izborima „predsjedništvo“ DSHV-a donosi odluku da na prošlim izborima koalira s bošnjačkom strankom sa Sandžaka (?!) što ne donosi niti jedan mandat ni na republičkoj ni na pokrajinskoj razini! Još kaotičnija je „odluka predsjedništva“ DSHV-a na koji način je stranka (opet u koalicijii s Bošnjacima u Subotici) izašla na nedavne lokalne izbore što je donijelo svega tri mandata u gradskoj skupštini Subotice i dva mandata u gradskoj skupštini Sombora i nigdje više niti jedan u cijeloj Srbiji, a što Žigmanov proglašava velikim uspjehom!!!

Za sve Hrvate u Srbiji je zbunjujuće (da ne kažemo nešto drugo) da DSHV (čitaj: Tomislav Žigmanov) surađuje s Bošnjacima u Subotici, a ne može ni da smisli drugu hrvatsku političku stranku u tom gradu i širi nepojamnu mržnju prema njenim članovina!

Kruna ove lakrdije je osvajanje jednog mandata u gradskoj skupštini Srijemske Mitrovice člana predsjedništva DSHV-a Krunoslava Đakovića, ali ne na listi DSHV-a, već na listi Srpske napredne stranke!  

U svemu ovome Žigmanovu pomaže Beograd, jer dobro zna što Žigmanov radi, ali i Zagreb, koji ne zna ili neće da zna što ovaj naš Ostap Bender radi, pa ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske čestita osobno Žigmanovu na fenomenalnom uspjehu njegove stranke na lokalnim izborima u Srbji!

Prigodno ogrtanje Tomislava Žigmanova srpskom zastavom je još jedan čin koji također jako zbunjuje ovdašnje Hrvate!

No, još više zbunjuje to što opet ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske pozdravlja ovaj čin i tumači ga kao jednostavnu manifestaciju lojalnosti Tomislava Žigmanova prema državi u kojoj živi!!!

Tako ostatak od 39.107 Hrvata u Srbiji ne zna treba li svakom prigodom da ogrne srpsku zastavu, što je sasvim jednostavno izvesti, kao i Žigmanovu, kako bi time dokazali lojalnost državi u kojoj žive te osigurali da se ne ponove devedesete godine prošlog stoljeća!!

No, naš Bender je i srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava (koja farsa!) što bi značilo i da se pripadnici svih drugih nacionalnih manjina u Srbiji trebaju prigodno ogrtati srpskom zastavom kako bi pokazali lojalnost državi u kojoj žive!

Izbor Jasne Vojnić, predsjednice Hrvatskog nacinalnog vijeća iz Subotice za zastupnicu svih Hrvata iz Srbije u Hrvatskom Saboru je još jedna zbunjujuća stvar jer Jasna nije dobila glasove za to, posebno ne glasove ovdašnjih Hrvata!

Jasna je finalni produkt Žigmanovljevog dvadesetogodišnjeg djelovanja na nestanku Hrvata u Srbiji, a pokazalo se da je u svojim umjećima prevazišla svog mecenu i uskoj političkoj eliti u Subotici i njezinim rođacima i prijateljima donosi milijune eura od kojih ovdašnji hrvatski puk nema skoro ništa!

Predstavnici svih Hrvata iz Srbije u Saboru hrvatska himna ne leži baš na srcu, više je negdje dosta niže

Jasna je postala ljubimica mnogih iz samog vrha hrvatske politike iako ne drži ruku na srcu za vrijeme intoniranja hrvatske himne u Saboru! A zašto je Plenković ljubi tri puta za nas je još jedna zbunjujuća stvar!

Plenković tri puta ljubi Jasnu

Da li je to preporuka da se svi Hrvati u Srbiji počnu ljubiti tri puta (ili je u pitanju nešto drugo), kao i da drže skrštene ruke pri intoniranju hrvatske himne (što je sve vrlo jednostavno izvesti ako to može Jasna kao naš predstavnik), kako bi i na taj način poboljšali svoj položaj i bili pravično raspoređeni u sve strukture ovdašnje vlasti i poslova?

A jedna od najustrajnijih metoda za nestanak Hrvata u Srbiji je glorificiranje i forsiranje od strane Žigmanova i njegovih poltrona svega što je u Vojvodini bunjevačko!

O tome pišem godinama, no ovdje ću samo o priči čiji kraj graniči s potpunim apsurdom jer se i ta priča koja nema veze s Bunjevcima pokušava „ubunjevčiti“.

Naime, tjednik „Hrvatska riječ“ koji piše o životu Hrvata u Srbiji tako što uglavnom piše o Bunjevcima iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica), a budući da ponestaje bunjevačkih resursa u ljudstvu prelazi na bunjevačko donje rublje i sl. Tako u prošlom broju (br. 1103 od 7. lipnja 2024.) u članku pod nazivom Film o aboridžinskom umjetniku, po ocu Hrvatu (str. 32) autor tog filma govori o umjetniku Josephu Wiliamsu čija je mati Aboridžinka, a otac podrijetlom Hrvat, što se bez ikakve osnove pokušava porediti i povezati s Bunjevcima, ističući i tom prilikom njihov značaj!!!

Naime, ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katarina Čeliković, veća Bunjevka od svih Bunjevaca (jer to donosi veliki novac), komentira film o aboridžinijskom umjetniku autora Petera Pecotica izvedenom u “Art kinu Lifka” u Subotici tako što besmisleno ubacuje autorovu izjavu da ništa nije razumio od predstave “Avaške godine” na bunjevačkom jeziku, koju je gledao u Zagrebu: (citat)

Hvala vam za pokazivanje kako se dvije kulture (aboridžinijska i hrvatska)  – kaže Katarina Peteru Pecoticu – mogu sresti i kako poštivanje i ponos mogu učiniti predivne, čudesne stvari. Ovdje u publici sjede i neki glumci koji su bili u Zagrebu s predstavom “Avaške godine”. Gospodin Pecotic je bio na predstavi i oduševio se onim što je vidio, ali je rekao … / … da ono što je čuo u Zagrebu, ništa nije shvatio. Ipak smo mi Bunjevci malo drukčiji! (kraj citata) – zaključuje Bunjevka Katarina!

         A Bunjevci su toliko drukčiji da nitko osim njih ne razumije ono što se govori u „Avaškim godinama“ (i ne samo tamo), ali „Avaške godine“ su najprestižnija predstava Hrvata u Srbiji zahvaljujući i Katarini!!!

Da sve bude još besmislenije jedan od glumaca u „Avaškim godinama“ je na Katarinine riječi dodao: (citat) Mi Bunjevci smo Aboridžini među Hrvatima!

Akteri svega gore navedenog, na čelu s Tomislavom Žigmanovim i Jasnom Vojnić, su u ogromnoj većini Bunjevci, oni koji tvrde da su u isto vrijeme i Hrvati (za veliki novac), a sada čujemo da su ustvari Aboridžini među Hrvatima, jer Hrvati ništa njihovo ne razumiju!!!

No, dobro razumijemo da ova papazjanija u našoj hrvatskoj zajenici košta desetine milijuna eura poreske obveznike u Hrvatskoj, ali da rodna kuća bana Jelačića pored toga još zvrji prazna i da je Hrvate ovdje sve veći blam (i strah) uopće se izjašnjavati Hrvatima!!!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Ne želim u taj dvadeset i prvi vijek

HF

Blaško Rajić izdajnik?

HF

Pamtim

hrvatski-fokus

NAŠA ELITA – Uskoro bez naroda!

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više