Hrvatski Fokus
Društvo

Gruški brodograditelj Đulio Šoletić i parobrod “Beatrice“

»Činilo mu se da je bojanje oplate i piketanje ružine mornarima jeftin surogat za penjanje na jarbol…«

 

Stari gruški brodograditelj Đulio Šoletić radio je na gruškom škaru Pilata (kasnije Šoletića) „pod velikom smokvom“ (otud i naziv Kantafig) gdje su od davnina očevi brodograditelji ostavljali sinovima malu kućicu na škaru samo uz potpis dva svjedoka (bez suda i odvjetnika). Priče meštara i šegrta znao je i ondašnji vrijedni gruški meštar Franeta Bonačić „čije su se ruke zlatom plaćale“. Šegrti su slušali svoje meštre iščekujući dan kada će i sami pod tom istom smokvom pričati o jedrima i kapetanima drugima koji tek dolaze. Tijekom porinuća brodova okupilo bi se dosta ljudi i na vrhu Babina Kuka i Nuncijate. Proto bi naredio dizanje puntala, te bi brod bio uskoro već u moru. Željeznica koja je vodila do središnje Bosne početkom XX. stoljeća prekrila je posječenu smokvu, a vlasnik škara Mato Šoletić dobio je 18.000 kruna odštete. Nekoliko godina kasnije Đulio Šoletić bio je brodski meštar na brodu “Beatrice“ koji je bio na Rijeci: „Činilo mu se da je bojanje oplate i piketanje ružine mornarima jeftin surogat za penjanje na jarbol, dok bark posrće na valovima. Ako parobrod i jest najpraktičnija, jedrenjak je najljepša stvar koju je čovjek ikada izgradio“. Na parobrodu je za meštra bilo dosta posla: popravljanje drvenarije, kalafatavanje bukaporta (pokaporta) i popravljanje bucjela. Kasnije je prešao na parobrod „Balkan“, a proveo je šest godina kao brodski meštar da bi se vratio u nezaboravni mu Gruž. Kasnije je pošao u SAD gdje je na Staten Islandu 10 godina radio za telefonsko udruženje, ali ljubav prema Gružu bila je jača jer nisu Amerikanci znali što je vidjeti Petku, Srđ i Nuncijatu, niti rađanje sunca na kaiću blizu Grebena (Lapada). Nakon I. svjetskog rata nastavio je graditi brodice (barke i dr.). (Boro Kamić, Posljednja gruška jedra, Pomorstvo, god. XI., br. 5., Rijeka, 1956., str. 195.-196.).

U Pomorskom muzeju u Dubrovniku postoji slika parobroda „“Beatrice“ (DUM PM 687) izgrađenog u Sunderlandu 1888. godine, nekadašnjeg Parobrodarskog društva „Napried“ iz Dubrovnika, a slikar je Edmond Adam tehnikom ulja na platnu 1900. godine.

Đivo Bašić

Povezane objave

AFORIZMI – Mudri seljak

hrvatski-fokus

Ljubavnici i političari

HF

Za uzgoj laboratorijskog mesa apsolutno je neophodno uklanjanje endotoksina

hrvatski-fokus

Ante Leon Starčević pobjednik šahovskog turnira

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više