Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Fra Miljenko Stojić na Kninskoj tvrđavi

Održan bogat program manifestacije »Stijeg slobode – Stina pradidova«

 

Na Kninskoj tvrđavi u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja sinoć, 3. kolovoza, održan je bogat program manifestacije »Stijeg slobode – Stina pradidova«. Na njemu su uz natjecatelje sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike (HIL-a) iz cijeloga svijeta kojima je to bio 21. susret unatoč tomu što mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog mjera pandemije.

Na početku programa uz organizatore Nikolu Šimića Tonina i Antu Nadomira Tadića Šutru, koji je ujedno prepoznatljivim i zanimljivim moderiranjem programa predstavio sve sudionike, obratili su se predsjednik Gradskog vijeća Grada Knina Dragan Miličević, koji su pokrovitelji manifestacije, te se kratko obratio i Mato Čurak. Među brojnim slušateljstvom pozdravljeni su predsjednik udruge 1. hrvatski redarstvenik Šibensko-kninske županije Tomislav Čolak, zamjenik načelnika Općine Kistanje iz redova hrvatskoga naroda Roko Antić, ravnatelj OŠ »Dr. Franjo Tuđman« Knin Silvijo Norac – Kljajo, bivši zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević te dugogodišnji predsjednik »Kninfesta« Jure Zečević, kao i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić i predsjednik udruge Lučonoše Ante Duvnjak. Također je na početku programa dodijeljena nagrada »Stijeg slobode – Stina pradidova« za književni doprinos i doprinos manifestaciji pjesniku Peji Šimiću te Muzeju grada Knina – Kninska tvrđava. U ovom uvodnom dijelu nastupio je i pjesnik Ante Sikirić.

Odabrane pjesme za pjesničku manifestaciju domoljubnog pjesništva govorili su pjesnici Mate Buljubašić, Ilija Protuđer, Miljenko Stojić, Sandra Vukušić, Danica Bartulović, Marlon Macanović i Dragica Križanac. Od 117 na natječaj prispjelih pjesama odabrano je njih 13 i u daljnje natjecanje ušli su samo oni pristigli na manifestaciju, a odluku o najboljima je donijelo povjerenstvo: Nikola Šimić Tonin, (Predsjednik povjerenstva), Žaklina Kutija, Ante Gregov Jurin, Valerijo Orlić, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Joso Nekić, Miljenko Milko Dujela, dr. sc. Dragan Gligora, Davor Jašek, Mirjana Majić, Andreja Jezeršek Malta, Ante Sikirić, Goran Mrnjavac, Mićo Marić, Dražen Samardžić, Mato Čurak, Ante Nadomir Tadić Šutra, mr. sc. Denis Bruketa i dr. Ivica Žuvela.

Pjesnici HIL-a koji su nastupili kao gosti manifestacije u drugom djelu programa su: Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, Ohio, SAD), Nadica La Rosa (Kopenhagen, Danska), Suzana Tkalčić (Los Angelos, SAD), Ana Petrović (Beč, Austrija), Pero Rotim (Innsbruck, Austrija) te Neda Rosandić Šarić (Ohio, SAD) koja je tom prigodom predstavila novu knjigu »Domovina iznad svega, moj otac Mime Rosandić«. Pjesnike HIL-a predstavila je književnica Anita Martinac krasnosloveći u toj prigodi i svoju pjesmu »Vojnik u srcu« prvonagrađenu na ovoj manifestaciji 2015.

U nastavku programa Branko Čulo predstavio je knjigu akademika Josipa Pečarića, te je među gostima nastupila i Maja Tomas, dok je povjerenstvo prebrojavalo glasove. Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu na manifestaciji »Stijeg slobode – Stina pradidova« za 2021. ponio je književnik Miljenko Stojić, drugonagrađeni je Ilija Protuđer, a treća nagrada pripala je Sandri Vukušić, dok je nagradu za najbolju interpretaciju dobila Danica Bartulović. Miljenko Stojić je prije čitanja svoje pjesme spomenuo da čestita Mateji Jelić na olimpijskom zlatu, ali na kasnijem svjedočenju domoljublja posvećuje joj svoju pjesmu »Ne daj« kasnije nagrađenu.

Osim najavljenih sudionika u programu kao gosti susreta nazočili su i brojni drugi pjesnici i književnici te ljubitelji pisane riječi. Na koncu programa svi sudionici i slušatelji zapjevali su uz Antu Nadomira Tadića Šutru njegovu pjesmu »Stina pradidova«. On je također krasnoslovio pjesmu Nikole Šimića Tonina »Krštena si zemljo na tvrđavi Knina«.

Sjećanjem na vojno redarstvenu operaciju Oluja u čast svim braniteljima s Kninske tvrđave poslana je poruka zajedništva kroz snažnu domovinsku liriku. (Citluk.ba)

Povezane objave

Umjesto integracije muslimani su izvršili okupaciju i BiH i dijelova Europe

hrvatski-fokus

Lažni Hrvati u Gradskom vijeću

HF

Bošnjaci protiv Hrvata!

HF

Posavino, zemljo svijeta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više