Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Tužba protiv Europske komisije zbog njezinih ultra-tajnih ugovora o cjepivu

Zastupnici u Europskom parlamentu traže detalje ugovora koje je Europska komisija potpisala s proizvođačima cjepiva

 

Pet zastupnika ‘Zelenih’ u Europskom parlamentu tuži Europsku komisiju zbog njezinih ultra-tajnih ugovora o cjepivu, tvrdeći da su jako redigirane verzije koje je objavila Europska komisija „onemogućile razumijevanje sadržaja sporazuma,“ u priopćenju objavljenom u petak 22. travnja.

„Tajnovitost je plodno tlo za nepovjerenje i skepticizam i nema mjesta u javnim ugovorima s farmaceutskim tvrtkama“, izjavila je Margrete Auken, danska europarlamentarka uključena u tužbu, dodajući da „odbijanje Europske komisije da pruži transparentnost o svom ugovoru o cjepivu utječe na povjerenje javnosti u sposobnost EU-a da postigne najbolji mogući ishod za svoje građane.”

Zastupnici u Europskom parlamentu traže detalje ugovora koje je Europska komisija potpisala s proizvođačima cjepiva BioNTech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax, uključujući cijenu po dozi, plaćanja unaprijed, uvjete za donacije cjepiva, odgovornost i pitanja odštete.

„Kupovine izvršene javnim novcem trebale bi dolaziti s javnim informacijama, definitivno u zdravstvenim pitanjima“, kazala je nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu i stranka u tužbi Kim van Sparrentak u priopćenju grupe, napominjući da „povjerljivost pod krinkom poslovne tajne samo raspiruje neizvjesnost i strah .“

Osim Auken i van Sparrentak, europarlamentarci koji potpisuju tužbu su Tilly Metz (Luksemburg), Jutta Paulus (Njemačka) i Michele Rivasi (Francuska), predsjednica parlamentarnog odbora za Covid-19.

Tužba, podnesena Europskom sudu pravde u Luksemburgu, dolazi nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otkrila da će svaka država članica Europske unije morati usvojiti digitalne Covid certifikate EU-a, digitalnu zdravstvenu putovnicu koja se izdaje osobama s dokazom o cijepljenju, negativnim PCR testom ili dokazom preboljenja/oporavka od Covid-19. Dok je razdoblje valjanosti takvih potvrda trebalo isteći krajem lipnja, Europska komisija ga ne samo obnavlja za još jednu godinu, već ga čini obveznim za svih 27 zemalja EU-a od 1. srpnja. „Trenutno ga koristi samo 15 država“, rekla je von der Leyen.

Taj potez dolazi unatoč tomu što su mnoge države Europske unije ukinule svoja ograničenja za Covid-19, odmičući se od nekih strožih mjera uvedenih u prvih 18 mjeseci pandemije. Njemačka, koja je u početku nastojala zahtijevati od svih građana starijih od 60 godina da se cijepe cjepivom protiv Covida-19, bila je prisiljena odbaciti te planove nakon što su izglasani u Bundestagu, iako je njemački ministar zdravstva upozorio da bi vlada mogla ponovno uvesti mandate za obvezu nošenja zaštitnih maski, budući se na jesen očekuje porast broja infekcija.

U odgovoru na tužbu, Europska komisija je inzistirala da ne može otkriti ugovore koje je potpisala s proizvođačima cjepiva još 2020., tvrdeći da je „Komisija u poslu poštivanja ugovora.“ U to je vrijeme zastupnicima EU-a koji su željeli vidjeti ugovore bilo zabranjeno bilježenje i prisiljeni su potpisivati ​​sporazume o neotkrivanju podataka.

Činilo se da je velik dio svijeta krenuo na obavezno cijepljenje protiv Covid-19 prije šest mjeseci. Međutim, spoznaja da unatoč početnim obećanjima proizvođača, cjepiva nisu bila ‘čarobni metak’ – ona su ne samo nesposobna zaustaviti širenje, već su nesposobna spriječiti daljnju infekciju – što je ohladilo žar javnosti za obvezu cijepljenja.

Zabrinutost za zdravlje i pritužbe na diskriminaciju necijepljenih također su pridonijele negativnim reakcijama. Međutim, proizvođači, kao i većina dužnosnika, i dalje inzistiraju da su cjepiva „sigurna i učinkovita.”

O netransparentnosti Europske komisije u svezi pregovora i kupovine cjepiva protiv COVID-19 još ranije o tomu je opširno izvjestio dentalni kirurg Salim Laibi u izvrsnom tekstu objavljenom u „Le Libre Penseur“ čiji engleski prijevod je objavio Europe Reloaded pod naslovom:

„Vaccine Transparency: How Europe Has Given in to Pharma,“ 23. 2. 2021.; www.lelibrepenseur.org/transparence-sur-les-vaccins-comment-leurope-a-cede-face-aux-laboratoires/

Izvor:

„EU Commission Sued Over COVID-19 Vaccine Secrecy,“ Europe Reloaded, 24. 4. 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Baldasar je bezgrješan… jer ništa ne radi

HF

“Šuplja” oporba, i “šuplje lekcije” Vlade oporbi!

HF

Nije mu mjesto na skupu branitelja Gojko Šušak

HF

Gospodine Plenkoviću, ispunite obećanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više