Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Relativizacija divljaštva na Poljudu

Repovi s utakmice u Splitu između Hajduka i Dinama

 
 
»Da nije bilo tog vatrenog pira s krvavim posljedicama, rekli bismo da je to bio derbi uz uobičajene, polu-uvredljive pjesme bez naročitih provokacija. I da je protekao u – dobrom tonu. Do. Groteskno sada zvuči… Red pjesme na sjeveru, red na jugu. I onda baklje, udari, vatrogasac je nastradao«, ovako Slaven Alfirević, novinar Slobodne Dalmacije, relativizira teško ranjavanje vatrogasca i Hajdukova igrača (dobio kamen u glavu) s uzvicima navijača Hajduka i Dinama. Još je strašnija Alfirevićeva relativizacija u sljedećem napisu: »Pirotehnika je pokazala svoju svoju ružnu, zlu sliku, svoje naličje. Opasno po život. Jednom se naprosto moralo zlo dogoditi, na stranu što je navodno i igrač Hajduka Gyurcso pogođen, nehotice, s istočne tribine, s nekakvim predmetom… Nehotice jer je taj predmet očito bio upućen nekom drugom. Uglavnom, u pirotehničkom balu, zlosretni vatrogasac je nastradao« u kojem ovaj novinar Slobodne Dalmacije poručuje nam da nije ništa opasno, jer je Hajdukov igrač dobio kamen u glavu »nehotice«, »jer je taj predmet očito bio upućen nekom drugom«. I novo-stari trener Hajduka Zoran Vulić nakon utakmice s Dinamom umanjuje divljanja navijača s teškim posljedicama pa kaže: »Bila je odlična atmosfera derbija, bez provokacija, derbi baš muški«. I to je strašno!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/torcida-hajduk-dinamo-1-hnl-29092018_qpvyjq5570la1jylvviy92ncv.jpg
Zato i nije čudno što u komentarima ispod ovakvih napisa „navijači“ jednako misle i relativiziraju. »Ali od početka utakmice mislim da ima puno zasluge od suca utakmice koji je od prvog minuta utakmice izgubija busolu i nije vodija utakmicu kako treba. Pa za nevjerovati je da nema procedure u ovakovom i sličnim slučajevima. Ovako bi postupio očito svatko tko bi želio maknuti tu stvar, ali zar vatrogasac ne bi trebao znati više o svemu tome i kako postupiti?«, komentator optužuje vatrogasca…! Komentator Antun Smolčić se pita što dalje jer »Pirotehnika je zaštitni znak Torcide… kako sada to nema veze sa njom?« Odmah mu odgovara Frane Peroš: »Antun Smolčić Nikad svima nije bila al onaj kome je pirotehnika zaštitni znak u Torcidi, taj zna baratat s topovskin i zna se di gruvaju topovski. Ovaj je zaslužija da mu u šupak nabije jedan, a i ti si ga zaslužija ako ga pravdaš«. I onda jedan trijezniji komentar. Dino Kornjača piše: »Isti ovi dižu transparente kad je obljetnica kornatske tragedije i idu tamo zidat križeve…«
 
R. R., novinar Slobodne Dalmacije (https://www.slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/clanak/id/567751/ima-li-kraja-ovom-divljanju-kamenom-u-glavu-pogoen-hajdukov-napadac) ovako piše o derbiju: »Igrala se 90. minuta kada su u blizini istočne tribine Poljuda u dvoboju bili branič Dinama Stojanović i napadač Hajduka Gyurcsó. Iako među njima nije bilo kontakta Gyurcsó se u jednom trenutku srušio na travnjak, a pomoćnik je signalizirao glavnom sucu Ivanu Bebeku da se prekine susret. Nitko sa sigurnošću nije znao što se dogodilo s Gyurcsom dok Stojanović na travnjaku nije pronašao jedan kamen(čić). Upravo taj je završio na Gyurcsovom zatiljku, držao se Mađar za mjesto gdje je pogođen. Sudac Bebek je spomenuti kamen odnio delegatu susreta, sigurno će se i ovo naći u zapisniku kao još jedan krimen organizatorima. Gyurcsu je liječnička ekipa Hajduka pružila prvu pomoć, nije izgledalo da je ozbiljno ozlijeđen, no ipak je Zoran Vulić u igru umjesto njega poslao Frana Tudora«. R. R. relativizira tako što piše "kamen(čić)", kao da je veličina kamena jako važna. Pa R. R. ide dalje: »Nitko sa sigurnošću nije znao što se dogodilo s Gyurcsom dok Stojanović na travnjaku nije pronašao jedan kamen(čić)«, kao da je to važno, bitno. I na kraju R. R. nastavlja s relativiziranjem: »nije izgledalo da je ozbiljno ozlijeđen, no ipak je Zoran Vulić u igru umjesto njega poslao Frana Tudora«, kao nije bilo ništa.
 
U drugom članku Slaven Alfirević malo mijenja priču, malo zamagljuje stvar. »Pirotehnika je pokazala svoju svoju ružnu, zlu sliku, svoje naličje. Opasno po život. Jednom se naprosto moralo zlo dogoditi, na stranu što je navodno i igrač Hajduka Gyurcso pogođen, nehotice, s istočne tribine, s nekakvim predmetom… Nehotice jer je taj predmet očito bio upućen nekom drugom«. Dakle, Slaven priznaje da je kamen bio namijenjen igraču Dinama Petru Stojanoviću, a ne igraču Hajduka Mađari Ádámu Gyurcsóu. Kao da je time divljaštvo manje divljaštvo. Strašno!
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

HINA je lagala o Thompsonu

HF

Ostavka na članstvo u HDZ-u

HF

U talijanskom muzeju u Trstu otvorena izložba zagrebačkog baletnog umjetnika Jelka Yureshe

hrvatski-fokus

Zatvoreno kaštelansko Kreativno proljeće

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više