Hrvatski Fokus
Znanost

Međunarodni dani aktivnosti – za demokraciju, socijalnu pravdu i naše javne službe!

Povećana svijest o svim opasnostima trgovinskih sporazuma

 
 
U razdoblju od 10. do 17. listopada 2015. održat će se „Međunarodni dani aktivnosti“ s brojnim decentraliziranim kao i centraliziranim aktivnostima i akcijama diljem Europske unije i Sjeverne Amerike. „Međunarodni dani aktivnosti“ održat će se s jasnom namjerom i glasnom porukom da ne želimo trgovinske sporazume poput TTIP-a i CETA-e jer će oni bitno ugroziti naša prava – demokratska prava, prehrambenu suverenost, zapošljavanje, radnička prava i zaštitu okoliša. Najveće aktivnosti planiraju se u Njemačkoj i Nizozemskoj, dok će se u Bruxellesu (15.-17. listopada) održati veliki prosvjedni marš protiv 'EU Summita' na kojem će europski građani jasno i glasno reći 'NE' siromaštvu, nejednakosti i TTIP-u. Istovremeno, prosvjedi će se održavati i diljem Sjeverne Amerike, uključujući naravno i SAD.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2015/04/TTIP-CETA-Stop.jpg
U cijeloj Europi a ne samo u Europskoj uniji, znatno je povećana svijest o svim opasnostima trgovinskih sporazuma kao što su Transatlantski sporazum o trgovini i partnerskom ulaganju poznatiji kaoTTIP te CETA, trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade.
 
'Europska građanska inicijativa' ('European Citizen's Initiative') objavila je 7. listopada 2015. značajnu vijest: ukupno je sakupljeno više od tri milijuna potpisa građana (točan broj: 3.263.920) protiv sporazuma TTIP i CETA. U isto vrijeme prosvjedovat će i građani diljem Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Pacifika koji su se ujedinili snažno kao nikada do sada i jasno će se suprotstaviti trgovinskim i drugim sporazumima: TTIP, CETA, a naročito Transpacifičkom partnerstvu/TPP između SAD-a, Kanade i određenih azijskih država, TiSA – Trade in Services Agreement.  
 
TiSA je međunarodni sporazum o trgovini usluga između 24 strane, uključujući EU i SAD, a odnosi se na liberalizaciju i privatizaciju javnih usluga, u prvom redu to su bankarstvo, zdravstvo i transport. TiSA je pokrenuta na inicijativu SAD-a 2012. Pregovori o sporazumu TiSA vođeni su uglavnom u tajnosti, a kritika pregovora o sporazumu TiSA znatno je porasla nakon objave tajnog dokumenta od strane WikiLeaksa u lipnju 2014. Pregovori o sporazumu TTIP vođeni su također velikim dijelom u tajnosti: samo u fazi priprema za pregovore o ovom sporazumu održano je prema službenim podatcima EU-a 590 sastanaka između predstavnika Europske Komisije i korporativnih lobista.
 
U javnosti se tvrdi kako će navedeni sporazumi doprinijeti gospodarskom rastu i stvaranju novih radnih mjesta. U SAD-u američka javnost ima i te kako negativna iskustva sa Sjevernoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini (North American Free Trade Agreement/NAFTA, potpisan 1994.) koji je uzrokovao gubitak više od 800.000 radnih mjesta. (Za više informacija, molim pogledati tekst objavljen na portalu Hrvatskog fokusa 3. 4. 2015.: „Globalni prosvjed protiv trgovinskih sporazuma“).
 
TTIP nije samo trgovinski sporazum između EU-a i SAD-a kako se najčešće smatra i predstavlja u javnosti, TTIP podrazumijeva i usklađivanje propisa o sigurnosti i radnog prava s obje strane Atlantika. TTIP se odnosi i na ograničavanje slobode kretanja ljudi budući je kretanje zamišljeno u vidu odredbe „MODE 4“ tj. „prisustvo fizičkih osoba jedne zemlje na teritoriju neke druge zemlje.“ U navedenim pregovorima koji su u tijeku na mobilnost i migraciju gleda se samo s ekonomskog gledišta. Temeljno pravo na slobodu kretanja ovdje se ne pojavljuje kao takvo, tvrde oni dobro upućeni te upozoravaju: „Kretanje roba i kapitala imati će veće slobode od kretanja ljudi.“ Predviđa se i progresivno nestajanje javnih službi i priprema se njihova privatizacija tehnikom zvanom „negativna lista,“ u kojoj su popisane javne službe koje ne smiju biti privatizirane. Nadalje, TTIP kao i drugi slični sporazumi znače i podređenost država pravu skrojenom po mjeri multinacionalnih kompanija preko rješavanja sporova između država i kompanije (omraženi ISDS, koji nije ništa drugo nego pravni mehanizam zaštite ulagača odn. investitora), a koji već ima naziv „sudovi za zaštitu očekivanih budućih profita.“  
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2015/10/tisa.JPG
S obje strane Atlantika ali i šire, svjedoci smo golemih promjena u posljednjih nekoliko desetljeća, a osobito u posljednja dva desetljeća: javni interesi više nisu javni jer oni postaju privatni interesi, snažno se promiče liberalizacija gospodarstva/ekonomije i financija, uz istovremeni golemi porast nejednakosti, siromaštva i gladi te uništavanje okoliša u golemim razmjerima. Od svih naprijed navedenih sporazuma 'o trgovini i ulaganjima' korist i dobrobit imati će isključivo korporacije, osobito velike međunarodne korporacije koje snažno lobiraju u korist ovih sporazuma zahvaljujući svojoj financijskoj moći.
 
Navedeni sporazumi onemogućit će sve nas da mijenjamo stvari na bolje i sudjelujemo u odlučivanju. Drugim rječima, ovdje se radi o znatnom smanjenju naše demokracije i demokratskih prava, ugrožava se javno djelovanje javnih institucija, smanjuju se standardi – kako društveni tako i oni u području zaštite okoliša, ugrožavaju se nadalje i obiteljska poljoprivredna gospodarstva/OPG-ovi, osobito mala, te standardi koji se odnose na sigurnost hrane, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda itd.
 
Bude li usvojen, TTIP će dati goleme „privilegije“ multinacionalnim kompanijama, imao bi snagu zakona i zauvijek „vezao ruke“ vladama – na promjenu sporazuma TTIP ne bi mogle utjecati ni političke promjene niti javno mnijenje, TTIP bi se provodio/primijenjivao „ili milom ili silom“ jer sporazum predviđa da promjene može donijeti samo jednoglasni konsenzus svih zemalja potpisnica.
 
Moto Međunarodnih dana aktivnosti: Trgovina za dobrobit ljudi! Zaustavimo TTIP, CETA-u, TPP i TiSA-u! Ne korporativnom grabežu!  
 

Rodjena Marija Kuhar

Povezane objave

Podvala ‘smetlarske mafije’

HF

Matenadaran – armenski muzej-institut

HF

Hrvatska ima pravni kontinuitet iz vremena narodnih vladara

HF

Imat ćemo još gore rezultate na PISA testovima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više