Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Robert Rašković – slikar akvarela i drvorezbar

U New York je doplovio 1891. godine na brodu Spaarndam

 

O ovom hrvatskom umjetniku imamo vrlo malo podataka. Višestruka istraživanja urodila su mršavim plodom. Nismo zapazili da ga je itko ikada u Hrvatskoj spominjao. Baš zbog toga vrijedno je zabilježiti da je unatrag sto i više godina u Americi živio hrvatski umjetnik kojemu se „izgubio svaki trag”. Ovdje iznosim što sam pronašao u starim chicaškim izvorima. Ako tko o njemu više (do)zna, nek dopuni niže navedene podatke.

Robert Rašković (Roberto Benjamine Rascovich) (1857. – 1905.) rođen je u Splitu 1857. godine. Bio je slikar akvarela i drvorezbar. Iz njegovih izjava doznajemo da je umjetničku izobrazbu dobio u Beču, Veneciji, Parizu i Rimu. U New York je doplovio 1891. godine na brodu Spaarndam. (U dokumentima na Ellis Islandu stoji da mu je bilo 29 godina kad je došao u New York. To bi značilo da je rođen 1862. godine, a ne 1857. kako piše u chicaškim novinama.) Oženio je Amerikanku (nije jasno je li ju oženio u Europi ili nakon dolaska u Ameriku) i s njom živio u Chicagu. Već godine 1893. imao je atelje u centru grada (na ulici Van Buren, broj 10, „na najvišem katu”). Slikao je za visoke krugove društvenoga sloja. Tadašnje chicaške novine kažu da su mu slike vrlo atraktivne („the most atractive”). Da je bio uspješan i cijenjen umjetnik, ukazuju i dvije nagrade koje je dobio u Chicagu. Prva je bila na čuvenoj Svjetskoj izložbi (Columbian Expo) 1893., a druga na izložbi u Arché Club Salonu 1897. godine. Arché Club je utemeljila Adelaide S. Hall (Mrs. Herman J. Hall), poznata aktivistica za ženska prava i profesorica u Umjetničkom institutu u Chicagu.

Raškovićeve slike nalaze se u raznim privatnim i javnim zbirkama, uključujući Smithsonian American Art Museum u Washingtonu, D.C.

Umro je u Chicagu od moždanoga udara 29. listopada 1905. godine.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Ministarstvo za izmišljanje radnih mjesta

hrvatski-fokus

Na iskopinama istočnosrijemskih Hrvata

hrvatski-fokus

Nitko ne zna što Bunjevka znade!

hrvatski-fokus

Ponavljamo stare grješke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više