Hrvatski Fokus
Kultura

Dvoslike Lukše Peke

Krajobraz vatrenog kolorizma

 

Akademski slikar iz Dubrovnik, Lukša Peko istaknuti je pripadnik suvremene generacije likovnih umjetnika, autor je vrlo složenog opusa, izlagač na nizu samoslnih iznimno zapaženih izložbi i danas aktivno i nadahnuto slika, još uvijek čvrsto zagledan u mediteranske motive koji ga okružuju i dalje strastveno pronalazeći izazove i poticaje za nove slike, za nove cikluse.

I dalje je u središtu slikareva zanimanja krajobraz, stvarni nestvarni volumen blještavih boja, kamenit, suhe zemlje, uspravnih ponositih stabala, mora u daljini ili neposredno ispred našeg pogleda, ponegdje uski put prošara poput zakrivljene strijele između uzvisina, sve je prekriveno tišinom, sunce je jako.

No, ovoga puta Peko je smjestio svoj krajobraz vatrenog kolorizma unutar omeđeneg prostora, koga čini tamno, uznemireno more, dok je iznad valjajućih valova naleglo ne baš prozirno nebo.

Vrlo zanimljiva i izazovna dvoslika, imamo dva mora, dva neba i jedno boji otvoreno vrelo kopno, zemlju naših života, zemlju u kojoj vlada sunce.

To tamno more s gustim  nebom, možda vodi prema Heraklovim stupovima drevnih Grka, prema zamišljanom kraju svijeta.

Peko je kreirao izuzetnu lijep, suptilan ciklus, u ulju, stvarajući nesvakidašnji krajolik, u kojem pronalazimo oznake drevne zemlje ali i prostor u kojem smo donedavno bili ili tek prošli kroz njega.

Istodobno, pitamo se, što je prije ili što je kasnije? Tamna, zagasita, prijeteća pučina ili odsjaj sunca na stijeni i drvu?

Lukša Peko njeguje izraziti, emocijama obojeni kolor, vatreni kolor i njegove slike uvijek me ostave bez daha.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Knjiga Borisa A. Novaka ‘Obitavališta duša’

hrvatski-fokus

Izlažu Katarina Ivanišin Kardum i Luka Kedžo

HF

Novi ciklus akrila Lorena Ligorija

HF

Paul Fierlinger – dobitnik nagrade Animafesta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više