Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

SDA širi mržnju prema Hrvatima kroz nastojanja da u Novom Travniku ukloni hrvatske zastave iz javnog prostora

Postoje uporne politike razdora i podizanja nacionalni tenzija od strane SDA u Novom Travniku

 

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo u intervjuu za Dnevnik.ba govorio je nastojanjima lokalne SDA da u Novom Travniku iz javnog prostora ukloni zastave hrvatskog naroda u BiH. Naime, na sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik naći će se i prijedlog lokalne SDA prema kojem se zadužuje općinski načelnik da ukloni jarbole sa zastavama uz magistralni odnosno regionalni put. Riječ je o jarbolima sa zastavama hrvatskog naroda postavljenim na nekoliko mjesta odnosno uz prometnice na uglavnom privatnom zemljištu.

  • Komu točno i zbog čega smetaju zastave hrvatskog naroda na području općine Novi Travnik?

– Volio bih kad bi ovo pitanje uputili predlagačima Zaključka. U vremenu ekonomske i energetske krize pokreću se pitanja na lokalnoj razini a koja su u domeni države i entiteta. Mene samo žalosti u konkretnom slučaju kako ne postoji politika ideje i vizije nego uporne politike razdora i podizanja nacionalni tenzija od strane SDA u Novom Travniku.

  • Što je pozadina ovakvih napada na simbole hrvatskog identiteta u BiH?

– Po mom skromnom mišljenju prije svega nerazumijevanje Bosne i Hercegovine kao države tri konstitutivna naroda, pa i mržnje prema drugima i njihovim identitetima kao što je u ovom slučaju izraz mržnje od strane SDA prema hrvatskom narodu u BiH i identitetu hrvatskog naroda u BiH. Naravno, to dovoljno govori koliko takvi poštuju i vlastite identitete, jer nikakvom mržnjom se ne gradi tolerancija i razumijevanja među različitim narodima i simbolima naroda koji žive u BiH. Svakako su ovo pitanja koja treba postaviti prema predlagačima takvih akata, prema predstavnicima SDA.

  • Znači li to da ista politika neizravno potiče, ili barem odobrava, i incidente u kojima su uništavane zastave hrvatskog naroda na području općina Teslić, Vareš i Jablanica kojima smo svjedočili u zadnjih nekoliko mjeseci?

– Dugo godina je Novi Travnik bio poprište različitih napada na spomen obilježja hrvatskog naroda te bi se i iz ovog moglo sumnjati kako i dotična politika SDA u Novom Travniku stoji iza takvih nemilih događaja u prošlosti, a koji su evo težnja da se ponavljaju i ovom vremenu. Mene žalosti što nema konkretne politike i konkretnih ideja za izgradnju boljeg života, boljeg grada za sve, izgradnju najboljeg mjesta za sve, i neovisno o svim negativnim težnjama mi ćemo biti uporni u izgradnji lijepog i uređenog grada.

  • Špekulira se kako bi se u Općinskom vijeću mogla formirati “svebošnjačka” većina koja bi vas željela smijeniti s dužnosti?

– U nekoliko predizbornih skupova za Opće izbore, SDA Novi Travnik je najavljivao takvu mogućnost. I prije sam pokušavao nametnuti temu kako su opći izbori jedna druga razina problema oko kojih trebamo tražiti politička rješenja, dok su lokalni izbori „komunalni izbori“ na kojima trebamo tražiti rješenja za bolji život naših ljudi. Općinsko vijeće Novi Travnik ima 25 vijećnika, HDZ 8, HSS SR 2, HSP BiH 1, SDA 5, SBB 1 (pridružio se klubu SDA) SDP 3, STRANKA ZA BIH 2 (3), NIP 3 (2) (jedan se pridružio klubu SBiH) te je u odnosima navedenog rasporeda sve moguće, no ne želim vjerovati kako je problem ime i prezime načelnika. Smatram da moju ocjenu može definirati samo rad i rezultati.

  • Kakve se poruke ovakvim potezima šalju Hrvatima središnje Bosne?

– Ovakvim potezima se šalju poruke svim građanima u BiH, poruke bez ideje i vizije, poruke mržnje i unošenja nemira u živote svih naroda. Nema u ovim potezima ni malo racionalnog pristupa niti želje da se uvažava struktura BiH i svih naroda koji ovdje žive. U ovakvim potezima se dodatno razgrađuje mir i stvaraju nove podjele od strane nezrelih politika.

Jurica Gudelj, Dnevnik.ba, dnevnik.ba/interview/stjepan-dujo-sda-salje-poruke-mrznje-hrvatima-kroz-nastojanja-da-u-novom-travniku-ukloni-hrvatske-zastave-iz-javnog-prostora-2645010

Povezane objave

Nemoć u BiH stanuje u “moćnicima”

HF

»Hrvati su manjina u BiH!«

HF

“Stavili su mi ruke na usta i krvnički udarali”

HF

Hasan Šuljak – hrvatski i egipatski novinar

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više