Hrvatski Fokus
Kultura

Maja Jelušić razmišlja o plavom

Samostalna izložba u splitskoj Sveučilišnoj galeriji

 

U Sveučilišnoj galeriji u Splitu u utorak, 22. studenoga 2022. Otvorena  je samostalna izložba umjetnice Maje Jelušić pod nazivom „Razmišljam o plavom“. Bogat likovni postav uključuje slike na platnu, tekstilne instalacije, male skulpture te dvije Art knjige. Radi se o izložbi kojom autorica prezentira svoja dva desetljeća stvaralaštva. Splitska autorica svoju inspiraciju pronašla je u bojama i vizurama otoka Hvara (hvarska katedrala) budući da autorica u ljetnim mjesecima boravi na otoku gdje radi i stvara.      

Odabrati jedan motiv kao umjetničku inspiraciju tijekom dva desetljeća, kao što je Maja Jelušić odabrala hvarsku katedralu, nije nimalo jednostavna odluka. Svjesno ili podsvjesno, odabravši temu arhitekture i još k tome duhovne kao motiv koji će istraživati desetljećima, postala je zaštitnik hvarske katedrale koju portretira od svojih slikarskih početaka. Takva odluka odnijela ju je na putovanje mimo diktata artističkih trendova, a upravo takva pozicija donekle lišena aktualnosti vremena i prostora, omogućila joj je multimedijalno putovanje i dubinsko istraživanje tog jednog motiva po principima Gesamtkunstwerk-a ili totalne umjetnosti. Nije slučajno što je njena materijalna inspiracija baš na otoku Hvaru, jer više od tog simbola duhovnosti, Majin umjetnički rad imanentno prožima i prati (ili ga pak ona slijedi) još jedan element, točnije boja – PLAVA. Slikarska platna s prikazom (plave) katedrale kao simbola, minimalističke drvene skulpture koje prizivaju nekakav imaginarni plavi El Dorado, Art knjiga „Crtice iz sna“, knjiga poezije „Akvarij more“, tekstilne instalacije s motivom agave i dalmatinskog crnog bora, samo su neki od realiziranih projekata u kojima Maja plavu boja tretira i transformira do te mjere da i vlastiti potpis mijenja u potpis Plavo je ovdje drugačije.

Autorica otvara jedan univerzalan prostor slobodne forme i tehnike, u kojem se slijedi boja kao simbol harmonije, mašte i melankoličnosti. Otuda i naziv njene sljedeće serije radova s potpisom Thinking about blue, od kojih je posljednja intervencija izložena tijekom javne izložbe Hvar Urb Art, a koji je rezultirao instalacijom Thinking about blue – na hvarskoj Pjaci, izvorištu njenog stvaralaštva – obiteljskoj kući u kojoj od 2000.g vodi galeriju HVAROOM, a koja je za ovu izložbu preseljena u prostor Sveučilišne galerije. Upravo ovaj izložbeni prostor umjetnica koristi kao jedno veliko platno na kojem će intervencijom i širokim rasponom svog stvaralaštva, Galeriju transformirati u Plavu sobu, jer su Razmišljanja o plavom ovog puta u Splitu. (Iz teksta predgovora izložbe autora Filipa Bubala)

Maja Jelušić rođena je 1976. u Splitu. Završila Tekstilno tehnološki fakultet i apsolvirala muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svom radu koristi različite tehnike, od slikanja, modnog i tekstilnog dizajna, grafičkog dizajna do multimedijalnih instalacija. Od 2000. vodi galeriju Hvaroom u Gradu Hvaru. Zbirku sms crtica ‘Daj ne daj da’ objavljuje pri Ibis grafici 2006. godine. Kod istog nakladnika objavljuje slikovnicu za djecu i odrasle ‘Velike kuće’ Hvar 2014. godine. Art book ‘Crtice iz sna’ realizirana je 2013. godine i predstavljena u jedinstvenom (1/1) primjerku na međunarodnoj izložbi Book art object u Beogradu. Knjigu poezije ‘Akvarij more’ s fotografijama Filipa Bubala objavljuje 2021. , nakladnik Gradska knjižnica i čitaonica Hvar, a 2021. objavljuje slikovnicu Velike kuće Split, nakladnik Ibis grafika Zagreb. Ostvarila je 20 samostalnih i 30 skupnih izložbi. Članica je multimedijalne sekcije HULU – Split i HZSU-a. Živi i radi u Splitu i Hvaru.

Nives Matijević

Povezane objave

Predstavljena knjiga Gorana Borčića

HF

Kći Lotrščaka

HF

Dodijeljene nagrade 12. Bobijevih dana smijeha

hrvatski-fokus

Knjiga likova Lukše Obradovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više