Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Putinov odvjetnik na čelu BIA-e

Aleksandar Vulin se proslavio u vrijeme kada je policija demonstracije protiv Miloševićevog režima u zimu 1996.-1997. razbijala vodenim topovima

 

U Moskvi su davno u strastvenom govorniku prepoznali talent usmjeren protiv Zapada. Kremlj je dobio VKV rudar europske budućnosti Srbije. Predsjednik Srbije je na nedavnom obilježavanju Dana obavještajne agencije upozorio na pojačanu špijunsku aktivnost stranih država, a Beograd je usporedio s Casablancom iz Drugog svjetskog rata.

“Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate, kada imamo goste sa Zapada, onda druge koji ih prate”, rekao je Aleksandar Vučić. Ništa to ne bi bilo neobično u vrijeme sukoba u Ukrajini da Vlada Srbije nije za novog ravnatelja Sigurnosno-informativne agencije (BIA) imenovala Aleksandra Vulina, koji je svoje militantno rusofilstvo ponosno podigao na razinu izravnog gnušanja članstva u Europskoj uniji. Srbiji prijeti Vulinova otvorena bliskost s Kremljom, koja ozbiljno ugrožava osjetljive ravnoteže i daje Moskvi obavještajnu prednost u odnosu na konkurente sa Zapada. Vladimir Putin je dobio čovjeka koji je u središtu odlučivanja, a samim načinom na koji vodi BIA i usmjerava njezine aktivnosti može omogućiti Rusiji da preko Srbije i Republike srpske lakše destabilizira Zapadni Balkan.

Vulin, bivši ravnatelj Ureda za Kosovo, ministar rada, obrane i unutarnjih poslova, krajem srpnja je bez dokaza tvrdio da ga je obavijestila “jedna od najvećih obavještajnih službi na svijetu, ako ne i najveća”. da su mu politički stavovi neprihvatljivi i da ako ih ne promijeni ili za njih počne raditi, neće biti član Vlade.”Ne ću izgubiti glavu, lako je izgubiti fotelju, mogu izgubiti glavu, ali ne želim biti špijun nijedne obavještajne organizacije, radim samo za srpski narod i srpsku državu.” Ja sam lojalan predsjedniku svih Srba Vučiću”, rekao je Vulin. Potom je iz ideološkog uvjerenja, podaničke poniznosti ili nečeg trećeg izrecitirao epohalno objašnjenje: oni koji nisu bombardirali Srbiju (Rusiju) nemaju želju upravljati srpskom vladom. Bit će potvrđeno dan prije svečanog preuzimanja dužnosti 2. prosinca: “Moj izbor za ravnatelja BIA-e dokaz je da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da u ovoj zemlji ne odlučuju stranci”, rekao je Vulin, koji je ravnateljem BIA-e postao nakon Vučićeve rekonstrukcije u kojoj je postavio dosadašnjeg ravnatelja. Bratislava Gašića na dosadašnju Vulinovu dužnost ministra unutarnjih poslova.Vulin je šef minorne stranke Pokret socijalista koja je Vučićev koalicijski partner. Bio je jedan od osnivača Jugoslavenske ljevice (JUL) na čelu s Mirom Marković, srpskom suprugom Lady Macbeth tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.Vulin je odavno počeo da njeguje svoj bahati cinizam. Proslavio se u vrijeme kada je policija demonstracije protiv Miloševićevog režima u zimu 1996.-1997. razbijala vodenim topovima. “Jesu li ih trebali polijevati ​​vrelom vodom?”, rekao je tada. Rezultat njegove bahatosti su sankcije, ratovi, bombardiranja, ali on i dalje gorljivo tvrdi da Srbija nije kriva ni za kakav rat. Danas je jedan od onih na vlasti u Srbiji koji 5. listopada 2000. godine proglašavaju “najgorim datumom u srpskoj povijesti”.Posvećen je svađi sa svojim susjedima. Albance s Kosova i danas pogrdno naziva Šiptarima, a Hrvatsku “iskompleksiranom ustaškom državom”. “Ministar za sporove” je tvorac teze da je “zadatak ove generacije političara da stvore srpski svet, da ujedine Srbe gde god da žive”. Bio je prvi srpski političar kojemu je sud zabranio ulazak na Kosovo, a njemu u Hrvatsku.

Ispod njegovog osebujnog i destruktivnog talenta za nepatvoreni poltronizam krije se razbarušeni ljevičar, kolumnist i ministar rata s kvalifikacijama dvotjedne obuke. Dok je bio ministar policije, bavio se povrtlarstvom, posjetio je oglednu farmu u Jovanjici, za koju se kasnije pokazalo da je najveća farma marihuane u Europi. Počeo je progon policajaca koji su to otkrili, što će nedvojbeno nastaviti i kao ravnatelj BIA-e.Vulinove ambicije – zbog kojih je otvorio lift pred TV kamerama u Domu za stare i umirovljenike u Apatinu – nisu zaobišle ​​njegove ruske prijatelje. U Moskvi su davno u strastvenom govorniku prepoznali talent usmjeren protiv Zapada. Kremlj je dobio VKV rudar europske budućnosti Srbije.

“Nećemo priznati takozvano Kosovo, nećemo napustiti Republiku Srpsku, nećemo uvoditi sankcije Rusiji, nećemo, sve dok nas vodi posljednji slobodni lider u Europi, predsjednik svih Srba, Aleksandar Vučić“, kaže Vulin.Što će nam sustav kad imamo Vučića, rekao je Vulin, što je moralo jako obradovati ruske autokrate koji ponavljaju jedno te isto: što će nam sustav kad imamo Putina.Rusija je, oslanjajući se na “meku moć”, panslavenstvo, pravoslavlje i razne Vuline, ostvarila ogroman utjecaj, što Srbiji danas stvara probleme u komunikaciji s nominalno odabranim geostrateškim partnerom – Zapadom.

Uporno popularizirajući tezu da je EU “unija prošlosti” i da je za Srbiju bolje da što prije shvati da joj u Uniji nije mjesto, Vulin je prošle godine zajedno s Nikolajem Patruševim, tajnikom Rusko vijeće sigurnosti formiralo je radnu skupinu kako bi zemlje koordinirale sigurnosne aktivnosti protiv “obojenih revolucija”.

Mediji u Srbiji, koji nisu pod Vučićevom kontrolom, objavili su krajem 2021. da je on tijekom posjeta Moskvi Patruševu predao tajne snimke sastanaka ruskih oporbenjaka u Beogradu. Ubrzo nakon toga neki od sudionika uhićeni su u Rusiji. Lani se u svojstvu ministra unutarnjih poslova susreo i s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, a šef ruske diplomacije Sergej Lavrov primio ga je u kolovozu, izvan svih resornih razloga i u vrijeme kada je vrlo malo europskih dužnosnici su otišli u Moskvu.

Sve su to priznanja provjerenom i pouzdanom savezniku koji je znao zahvaliti ponavljanjem da Srbija jedina u Europi odbija slijediti zapadne sankcije i da nije podlegla “antiruskoj histeriji”. Ponavlja da riskiramo “fizički opstanak Srbije” ako ostanemo bez prijateljstva s Rusijom i usudi se ustvrditi da ruske propagande u Srbiji sigurno nema.Imenovanje “Putinovog odvjetnika” u Srbiji još je jedan prst u oko Zapadu koji od Srbije očekuje usklađivanje vanjske politike s EU-om i pridruživanje sankcijama Rusiji. Možda “najveća” tajna služba na svijetu uspjela je zadržati Vulina izvan vlade, ali njegova prijateljska služba uspjela ga je progurati na jednu od najosjetljivijih pozicija u zemlji s koje može značajno utjecati na vanjsku politiku daleko od Zapada, a Vulinovoj BIA-i prijeti da postane tajna politička policija jer njezin ravnatelj u oporbi vidi samo “neprijatelje”.Utjecajni kontrolor tajnih službi postaje čovjek koji vojne uniforme voli zamijeniti policijskim kombinezonima, ali ne zna odvagnuti svoju retoriku. Ili to radi po zadatku. Vučić? Putin? Ili oboje zajedno?

Boško Jakšić, https://www.politika.rs/sr/clanak/528237/Pogledi/Putinov-advokat-na-celu-BIA

Povezane objave

Članica NATO-a kupuje ruski proturaketni sustav!?

hrvatski-fokus

Izazovi migracija i integracija

HF

Treba srušiti liberalnu kanadsku vladu

hrvatski-fokus

Gorski Karabah: Što smjera Rusija?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više