Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Novinarstvo temeljeno na podacima koje je pomoglo razotkriti otok pod ruskim utjecajem

Od grafikona strukture tvrtke do detaljnih razmjena e-pošte i još mnogo toga, ICIJ-ova jedinica za podatke i istraživanje analizirala je milijune dokumenata kako bi otkrila financijske tajne Cipra

 

Ciparska povjerljiva istraga globalna je suradnja koju predvodi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara i paper trail medija na temelju riznice više od 3,6 milijuna dokumenata iz sedam odvojenih curenja informacija. Istraga otkriva kako su financijske tvrtke na Cipru godinama pomagale ruskim oligarsima i milijarderima da prikriju svoje bogatstvo – uključujući financijske sankcije.

Nije tajna da su ruski oligarsi i milijarderi dugo strukturirali svoja ulaganja kroz Cipar, uživajući atraktivnu poreznu stopu, korporativnu tajnu (informacije o krajnjim stvarnim vlasnicima tvrtki nisu javno dostupne) i, donedavno, program “zlatne vize” koji je državljanima trećih zemalja dao ciparsko državljanstvo ako su kupili nekretninu na Cipru. No, nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., bogatstvo koje su ciparski offshore pružatelji usluga pažljivo pomogli svojim nekad glamuroznim klijentima izgraditi postalo je meta vlada širom svijeta koje pokušavaju oslabiti režim Vladimira Putina.

ICIJ-ova analiza podataka koji su procurili otkrila je gotovo 800 tvrtki i zaklada registriranih u jurisdikcijama tajnosti koje su bile u vlasništvu ili pod kontrolom Rusa koji su sankcionirani od 2014. godine. Među njima je više od 650 ciparskih tvrtki i zaklada. Među njima su matične tvrtke ruskih gospodarstava; podružnice ruskih konglomerata; i tvrtke i zaklade koje su se koristile za zaštitu od nadzornih ulaganja u nekretnine, jahte i svjetski poznata umjetnička djela.

Kako bi istražio predmemoriju dokumenata, ICIJ je okupio i koordinirao međunarodnu koaliciju od 69 medijskih partnera (uključujući ICIJ) u 54 zemlje i jednom teritoriju. Više od 270 novinara sudjelovalo je u suradnji koja je trajala osam mjeseci. ICIJ je održao opsežne treninge za partnere o korištenju ICIJ tehnologije za istraživanje, rudarenje i bolje razumijevanje datoteka.

Zapisi koji su procurili uključuju grafikone strukture tvrtke, aplikacije za bankovne račune, dokumentaciju “upoznajte svog kupca”, obrasce poreznih prijava, potvrde o korporativnom registru i razmjenu e-pošte. Otkrivaju detalje o ulaganjima sankcioniranih ruskih oligarha koji koriste ciparske tvrtke i zaklade kako bi obogatili sebe, svoje poslovne partnere i svoje obitelji – jačajući pritom Putinovu moć.

Dokumenti dolaze od ciparskih tvrtki, DJC Accountants, ConnectedSky, Cypcodirect, MeritServus, MeritKapital i Kallias & Associates. Dodatni zapisi došli su od latvijske tvrtke Dataset SIA, koja prodaje dokumente ciparskog korporativnog registra putem internetske stranice pod nazivom i-Cipar*.

Zapisi MeritServus i MeritKapital dobiveni su distribuiranim poricanjem tajni (DDoS). Papir Trail Media prikupio je procurjele zapise iz Cypcodirecta, ConnectedSkyja, i-Cipra i Kallias & Associates. U slučaju Kallias & Associates, dokumenti su dobiveni od DDoS-a, koji ih je podijelio s Paper Trail Media i ICIJ. Evidenciju DJC računovođa dobio je Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP). Partnerske organizacije podijelile su sve zapise koji su procurili u projekt s ICIJ-om, koji ih je strukturirao, pohranio i preveo s nekoliko jezika prije nego što ih je podijelio sa širim partnerstvom.

ICIJ je omogućio pristup zapisima koji su procurili putem svoje sigurne istraživačke platforme Datashare. ICIJ i Paper Trail Media organizirali su i koordinirali projekt putem ICIJ-ove sigurne komunikacijske platforme I-Hub.

ICIJ i nekoliko njegovih partnera ranije su izvještavali o MeritServusu i MeritKapitalu, a aktualni projekt temelji se na ranijim nalazima. Također osvjetljava razrađene i tajnovite financijske mreže koje su mnogima u Putinovom najužem krugu omogućile da imaju moć i utjecaj prije i tijekom ruskog rata u Ukrajini.

Držanje sankcioniranih Rusa

U sklopu projekta Cyprus Confidential, ICIJ-ov tim za podatke i istraživanje pročešljao je zapise kako bi pronašao sankcionirane pojedince i razotkrio njihove offshore posjede. ICIJ je analizirao više od 1.000 tvrtki i zaklada koje su se pojavile u podacima, istražujući tisuće stranica dokumenata koji su procurili i koji sadrže detalje o ulaganjima u nekretnine, ruske konglomerate, jahte, privatne koncerte i umjetnost vrijednu gotovo milijardu dolara.

ICIJ je utvrdio da su posljednjih godina ciparsko pravo i druge tvrtke za profesionalne usluge pružale financijske usluge najmanje 25 Rusa koji su sankcionirani nakon ruske aneksije Krima 2014. i najmanje 71 Rusa sankcioniran od početka rata u Ukrajini. U nekim slučajevima, ciparske tvrtke bavile su se svojim klijentima nekoliko godina prije uvođenja sankcija. Kao rezultat toga, ICIJ-ova jedinica podataka trebala je sastaviti zasebne točke za klijente sankcionirane prije veljače 2022. i one koji su kasnije sankcionirani. Kako bi unakrsno provjerio informacije tih pojedinaca, ICIJ se oslanjao na OpenSanctions, web stranicu koja objedinjuje podatke s popisa sankcija širom svijeta. ICIJ je usporedio imenovane pojedince s bazama podataka koje su objavile vlade Europske unije, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ukrajine. ICIJ je također koristio bazu podataka rizika Dow Jonesa za unakrsnu provjeru datuma sankcija.

Budući da je Cipar zemlja članica EU, ICIJ se prvo usredotočio na sankcije koje je Unija nametnula ruskim pojedincima. ICIJ je koristio skupna pretraživanja putem Datasharea, što korisnicima omogućuje pokretanje tisuća upita odjednom. Ovaj postupak omogućuje ICIJ-u i njegovim medijskim partnerima preuzimanje rezultata pretraživanja u lako istraživačkoj proračunskoj tablici.

ICIJ je koristio i ćirilični i latinski pravopis u svojim pretraživanjima kad god je to bilo moguće, budući da su dokumenti koji su procurili bili na nekoliko jezika, uključujući ruski i grčki. Jedinica podataka provjerila je je li svako identificirano ime klijent jednog od pružatelja usluga ili se pojavilo u dokumentu ciparskog korporativnog registra koji povezuje ime pojedinca s našim popisom sankcioniranih subjekata.

Zatim je ICIJ potvrdio tko se među 96 sankcioniranih Rusa kvalificira kao milijarder i kao oligarh, izraz koji se labavo primjenjuje na skupinu bogatih i utjecajnih Rusa koji su se obično obogatili u industriji, tehnologiji ili bankarstvu i mogu izvršiti određeni utjecaj unutar vlade. ICIJ je otkrio da su 67 od 96 sankcioniranih Rusa oligarsi, a većina ih se pojavila i na Forbesovoj ljestvici svjetskih milijardera 2023. godine.

Koristeći popis oligarha objavljen na OpenSanctions, ICIJ je sastavio popis subjekata u podacima koji su bili povezani sa sankcioniranim pojedincima. Osim toga, jedinica podataka oslanjala se na informacije medijskih partnera kako bi utvrdila koje pojedince treba smatrati oligarsima. Posljednjih mjeseci medijske organizacije redovito nazivaju ruske poslovne ljude oligarsima – često bez jasno definiranih kriterija. Tijekom godina, partneri ICIJ-a – uključujući prognane ruske novinare koje je njihova vlada označila kao “strane agente” koji su bili prisiljeni pokriti utaju poreza i druge zločine izvan Rusije – postali su iskusni u ovoj vrsti posla. Razgovaramo s njima, a zatim primjenjujemo istu metodologiju na naše preglede oligarha.

Za Cyprus Confidential, ICIJ se oslanjao na Forbesov popis milijardera 2023. godine. U nekoliko slučajeva Forbesova analiza uključivala je udjele ruskih milijardera i članova njihovih obitelji. Kada su se članovi obitelji, od kojih su neki i sami sankcionirani, pojavili u podacima koji su procurili – na primjer, navedeni kao vlasnici tvrtki u ime oca, muža ili sina milijardera – ICIJ ih je uključio u brojanje, u skladu s Forbesovom metodologijom.

Kao dio zasebne analize povezane s vizualizacijom ICIJ-a Povjerljivi klijenti, podatkovna jedinica analizirala je ciparske tvrtke neruskog milijardera: najbogatije osobe Ukrajine, Rinata Ahmetova.

ICIJ je također istražio tko je među sankcioniranim Rusima takozvana politički izložena osoba (PEP), javni dužnosnik ili pojedinac s položajem ili kontrolnim udjelom u državnoj tvrtki koja je izloženija mitu ili drugoj korupciji. Da bi to učinio, ICIJ se oslanjao na istraživanje otvorenog koda, kao i na bazu podataka rizika Dow Jonesa i uključivao slučaj u kojem je PEP koristio člana obitelji za držanje dionica u njegovo ime. ICIJ je utvrdio da su 44 sankcionirana Rusa pripadala kategoriji PEP-a. ICIJ je također koristio Dow Jones i istraživanje otvorenog koda kako bi utvrdio državljanstvo pojedinaca i potvrdio jesu li Rusi. ICIJ je iz tog grofa isključio bivšeg Rusa koji se odrekao državljanstva nakon rata u Ukrajini.

Dugi lanac tajnosti

Iako su offshore pružatelji usluga koje je ICIJ analizirao sa sjedištem na Cipru, nisu sve tvrtke s kojima su radili registrirane na otoku. Ciparsko pravo i druge tvrtke za profesionalne usluge također pomažu svojim klijentima u poslovanju s tvrtkama registriranim u jurisdikcijama tajnosti – zemljama i teritorijima koji pružaju niske porezne stope i anonimnost korporativnog vlasništva, ograničavaju pristup dokumentima poduzeća i mogu biti blaži prema financijskom kriminalu. U slučaju ConnectedSky, jedne od tvrtki iz koje su dobiveni zapisi o curenju ciparskog povjerljivog, ICIJ je identificirao tvrtke smještene na Britanskim Djevičanskim otocima, Maršalovim otocima, Sejšelima, Hong Kongu i Belizeu, između ostalih.

S MeritServusom, ICIJ je otkrio da tvrtka pruža usluge mnogim tvrtkama i zakladama u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča. Jedinica podataka uspjela je detaljno analizirati njegove udjele i identificirati više od 210 tvrtki i trustova u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom, kojima je MeritServus pružao usluge. Od tih tvrtki, 91 je registriran na Britanskim Djevičanskim otocima, a deseci na otoku Man, kanalskom otoku Jersey i Arubi. Zbog njegove blizine Putinovom režimu, zapadne vlade izdvojile su Abramoviča kao ključnog pokretača rata u Ukrajini.

Rudarski dokumenti za zlato

Projekt s opsegom i složenošću Cipra Povjerljivo dolazi s jedinstvenim izazovima. Curenje informacija iz i-Cipra, internetske stranice koju održava latvijska tvrtka Dataset SIA, sadrži tisuće dodatnih zapisa o tvrtkama dobivenih iz ciparskog korporativnog registra, koji obično naplaćuje naknadu za pristup od oko 11 dolara po tvrtki. Iako njegovi zapisi nude holistički uvid u korporativno vlasništvo, i-Cipar je bio netipičan u ICIJ-ovom skupu podataka, budući da nije pružatelj usluga i pokazalo se da je njegove evidencije teško automatski rudariti.

Sam ciparski registar navodi imena službenika ciparskih tvrtki, kao što su pojedinci koji uglavnom obavljaju administrativne poslove. No, dioničari se ne identificiraju bez naknade – pa čak i tada podaci mogu biti nepotpuni. Ciparska pravila omogućavaju dioničarima da budu druge fiktivnih tvrtki registriranih u drugim jurisdikcijama tajnosti.

Jedna od ključnih metoda ICIJ-a za izvještavanje u projektima ove ljestvice je identificiranje dokumenata koje možemo primijeniti istu analizu kako bismo brže izvukli pouzdane informacije u nekoliko stotina tvrtki odjednom. Kad je riječ o ciparskom povjerljivom, ICIJ je koristio financijska izvješća ciparskih tvrtki – godišnja izvješća koja su pripremila računovodstvena poduzeća i direktori tvrtki i koja su poslana ciparskom registru. One sadržavaju detaljne informacije o pružateljima usluga, društvima kćerima, stvarnim vlasnicima, prihodima i imovini.

Nakon odabira financijskih izvještaja, ICIJ je koristio tehnike rudarenja podataka kako bi izvukao relevantne informacije za analizu u proračunskoj tablici. ICIJ je zatim sortirao izdvojeni tekst prema unaprijed odabranim ključnim riječima, kao što su imena cypcodirect redatelja, “PwC” ili “PricewaterhouseCoopers”, koristeći različite pravopise za hvatanje svih iteracija.

ICIJ je također implementirao takozvane modele obrade prirodnog jezika kako bi izvukao strukturirane informacije, prilagodio i prekvalificirao te modele. Sud je također upotrijebio klasifikaciju prema pretraživanjima ključnih riječi za unakrsnu provjeru financijskih izvještaja i godišnjih izvješća povezanih s poduzećima obuhvaćenima revizijom PwC-a koja su bila u vlasništvu ili pod kontrolom ruskih oligarha.

Ipak, ICIJ je pretražio 1.100 računa tvrtki identificirajući krajnje stvarne vlasnike tvrtki i utvrdio da je PwC djelovao kao revizor za 38 tvrtki u vlasništvu ruskih oligarha, uključujući 25 tvrtki s Cipra i Britanskih Djevičanskih otoka u vlasništvu Alekseja Mordašova. Budući da se ime PwC-a, kao i ime drugih revizorskih društava ili odvjetničkih društava, može pojaviti u širokom rasponu dokumenata, oslanjali smo se na ručno istraživanje i provjeru činjenica kako bismo pregledali financijske izvještaje svakog društva i potvrdili prisutnost ruskog oligarha kao stvarnog vlasnika ili dioničara i ulogu PwC-a kao revizora.

Temelj ICIJ-ove istrage Ciparske povjerljivosti duboka je, rigorozna analiza podataka, koja otkriva stvarne razmjere uloge Cipra kao financijskog središta Putinovih saveznika i drugih nedemokratskih aktera – i štetne posljedice koje ti tajnoviti poslovi imaju za širi svijet.

Jelena ĆosićKarrie KehoeJesús EscuderoMiguel Fiandor GutiérrezDenise Hassanzade AjiriAgustin Armendariz i Delphine Reuter, 14. studenog 2023., https://www.icij.org/investigations/cyprus-confidential/leaked-data-journalism-methodology/

Povezane objave

Éric Zemmour u borbi za Elizejsku palaču

hrvatski-fokus

Deset teza u prilog Donalda Trumpa

HF

Što mora učiniti Izrael

HF

Mađari na čelu države imaju domoljuba

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više