Hrvatski Fokus
Znanost

Što je Knjižnica demokracije?

Knjižnica demokracije bit će temelj novih usluga, nekomercijalnih i komercijalnih, koje koriste razumijevanje jezika, strojno učenje, automatsko prevođenje, prepoznavanje govora i vizualizacije

 

Demokracije zahtijevaju procvat obrazovanog građanstva – i zbog toga demokratske vlade, na svim razinama, troše milijarde dolara objavljujući izvješća, priručnike, knjige, videozapise kako bi svi mogli čitati i učiti. To je dobra vijest. Loša vijest je da u našem digitalnom dobu velik dio toga nije dostupan. Knjižnica demokracije ima za cilj to promijeniti.

Cilj Knjižnice internetske arhivske demokracije je prikupiti, sačuvati i učiniti slobodno dostupnim sva objavljena djela svih demokracija – federalnih, pokrajinskih i općinskih državnih publikacija – kako bismo mogli učinkovito učiti jedni od drugih kako bismo paralelno i usklađeno rješavali svoje najveće izazove.

Knjižnica demokracije temeljna je informacija slobodnih ljudi. To zovemo “Knjižnica demokracije” jer je demokracija otvoreni sustav koji svojim građanima vjeruje da uče, rastu i imaju neovisnu agenciju. Demokratske vlade objavljuju otvoreno jer žele da se važne informacije šire široko. Nema platnih zidova za vladine radove, ili ih ne bi trebalo biti.

Trebamo pristup svim riječnim izvješćima kako bismo mogli pomoći u razumijevanju i upravljanju našom opadajućom čistom vodom. Pristup poljoprivrednim istraživanjima kako bi se poljoprivredi pomoglo održivije. Za istraživanje materijala za izgradnju boljih proizvoda i uređaja. Lokalnim saslušanjima o rezultatima projekata kako bi i drugi gradovi mogli prevladati iste izazove. Za obuku materijala i udžbenika za mnoga zanimanja. Sve besplatno – i na načine na koje ih možete pronaći. Uvođenje besplatnog javnog pristupa javnoj domeni prilika je interneta – infrastrukture koja zapravo ne košta ništa za distribuciju prikupljenih i organiziranih informacija. Da, to će koštati malo bogatstvo – ali to nam je nadohvat ruke – prikupiti i organizirati milijarde dokumenata i skupova podataka, sačuvati materijale za vijeke vjekova i učiniti ih dostupnima u mnoge svrhe. Iako su projekti opsega u Sjedinjenim Državama i Kanadi sada započeli, procjenjujemo da će ovaj projekt koštati najmanje 100 milijuna dolara. Veliki novac još nije predan, a mi još uvijek prikupljamo sredstva. No, da bi se stvari pokrenule, Filecoin Foundation (FF) i Filecoin Foundation for the Decentralized Web (FFDW), podržavaju projekt. Internetski arhiv povećao se prikupljajući vladine web stranice i skupove podataka, kao i digitalizirajući tiskane materijale s mnogim partnerima u knjižnici.

Srećom, nemamo prava i probleme s platnim zidovima koji su davili najbolju značajku Interneta: u osnovi besplatan sustav distribucije informacija.

Knjižnica demokracije može biti besplatna javna knjižnica dostupna na vašem telefonu i prijenosnom računalu. Knjižnica demokracije bit će temelj novih usluga, nekomercijalnih i komercijalnih, koje koriste razumijevanje jezika, strojno učenje, automatsko prevođenje, prepoznavanje govora i vizualizacije. Demokracije objavljuju otvoreno – iskoristimo to. Iskoristite naš knjižnični sustav ne samo za zakup proizvoda baze podataka komercijalnih izdavača, već i za izgradnju otvorenih zbirki koje svatko može koristiti i ponovno koristiti bez ograničenja.

Izgradimo izravne vodove vlada u Knjižnicu demokracije za dugoročno očuvanje i pristup. Javno-javno partnerstvo koje nam je dugo služilo u papirnatoj eri, koje je zauzelo stanku u mainframe eri komercijalnih baza podataka, može ponovno procvjetati u internetskoj eri. “Javni pristup javnoj domeni” može biti poklič za Knjižnicu demokracije. Knjižnica demokracije može biti cvjetanje informacijskih usluga za slobodne ljude.

Jamie Joyce iz Internetskog arhiva (jamiejoyce@archive.org) predvodi napore u Sjedinjenim Državama, Andrea Mills iz Internetskog arhiva Kanade (andrea@archive.org) vodi tamošnje napore. Projekt nadgleda Brewster Kahle (brewster@archive.org).

Ako želite ostati povezani, prijavite se na #EmpoweringLibraries newsletter. Imate li ideje? Imate li materijale? Imate li slučaj uporabe? Imate li resurse za podnijeti? To se može dogoditi samo ako radimo zajedno. Izgradimo demokratsku knjižnicu, zajedno.

Brewster Kahle, blog.archive.org/author/brewster/

Povezane objave

Natječaj za Tenure Track pilot program

HF

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji (1)

HF

Koncept ekonomske integracije

HF

Početak sjevernoameričke aneksije Europe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više