Hrvatski Fokus
Kultura

Varijacije na Pollocka

Žunjić stvara svoj osebujni svijet razigranih kolorističkih formi u volumenu koji kipti od nabujale energije

 

Ponekad se valja vratiti i samome izvoru i vidjeti kako doista stoje stvari, pomišlja ponekad suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor respektabilnog opusa niza ciklusa ulja i akrila na velikim formatima platna, prisjećajući se djela i autora koji su izvršili stanoviti utjecaj na njegovo slikarstvo.

Jedan od tih autora je i Jackson Pollock, kome Žunjić ponekad posveti seriju slika, produbljujući originalnu motiviku i kolor, istražujući sve dublje i sve strastnije, nastojeći profilirati svoj potez, svoju boju, svoju sliku.

Varirajući poznate teme, analizirajući svaki pojedini dio, u vrlo brojnim realizacijama, Žunjić stvara svoj osebujni svijet razigranih kolorističkih formi u volumenu koji kipti od nabujale energije, sve što se nalazi u volumenu slike u neprestanoj je mijeni, ništa ne traje, sve se stalno izmjenjuje.

Novi ciklus posvećen sjećanjima Pollocka izveden je u ulju i akrilu na stvarno velikim formatima platna, 150 x 100 cm.

Svaki četvorni centimetar slika iz ovoga ciklusa doslovno je prekriven gustim nanosima prepletenih boja, u raznovrsnim kolorističkim kombinacijama u tvorbi stvarno nestvarnoga svijeta, svijeta koji ne postoji ali koji živi, silno kretanje i tragovi kretanja na platnu svjedoče o tome.

Apstrakcije Mladena Žunjića karakterističnih razbuktalih boja i eruptivnih zbivanja značajan su autorski doprinos aktualnoj likovnoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Gremo, mi puntari! Gradski zbor Brodosplit

hrvatski-fokus

Novi ciklus akrila na platnu Iris Bondora Dvornik

hrvatski-fokus

Pogled kroz valove Ive Kličinovića

HF

Gdje su vrata 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više