Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Organizira se pokret “Euroazija”

Novi politički pokret dobio potporu tradicionalnih ispovijesti Nikolaja Zimina

 

Alexander Dugin je u subotu održao osnivački kongres novog “Euroazija” Politički javni pokret (OPOD) na razini Rusije. Predsjedništvo kongres je uključivao predstavnike Ruske pravoslavne crkve, muftija Ingušetije, znanstvenici i veterani obavještajnih službi i agencije za provedbu zakona. Službena web stranica pokreta kaže da njegovi osnivači su Centar geopolitičke studije i “Edinenia” javnost Zaklada za zajedničko djelovanje za mir i suradnju na Kavkazu.

Vođa pokreta je Alexander Dugin, direktor Centra geopolitičke studije stručnog savjetodavnog vijeća o problemima Nacionalna sigurnost, savjetnik predsjednika Državne dume, autor udžbenik “Temelji geopolitike” i filozof koji se razvio Teorija neoeuroazijizma. Istaknuo je kako je stvaranje novog pokreta olakšali su ga svi oni koji su podržali “načelo Euroazijska zajednica.” Ideologija pokreta, prema njegovim riječima, “ima razrađeni su kroz patnje najboljih ljudi Rusije koji osnovao euroazijski svjetonazor, uključujući Leva Gumilieva.”

Glavna točka jednosatnog izvješća direktora OPOD-a bila je teza da su “Rusija i Zapad različite civilizacije između kojih kontradikcije su davno uspostavljene i nikada neće nestati, i Osnovni zakon geopolitike je ‘ili mi ili oni’, u onoj mjeri u kojoj ‘nema vrste spajanja sa zapadnim svijetom može doći jer se Zapad okrenuo Ljutito lice prema nama”, prenosi strana.ru. “Održavamo začeće multipolarnog svijeta i oduprijet ćemo se unipolarnom globalizmu SAD-a”, Alexander Dugin je naglasio. Prema njegovim riječima, “euroazijski je duboko domoljubna ideja koja je daleko od šovinizma i ksenofobije.” Glavni izvor od svega zla, kaže Dugin, je “atlantski faktor”. Prema njegovim riječima, posjeduje “obavještajne informacije koje agenti CIA-e sada rade u čečenskoj opoziciji.”

Dugin je točku djelovanja “Euroazije” definirao kao “ne akviziciju autoriteta, ali se bori za utjecaj na njega.” Konkretno, pokret namjerava predložiti ruskom predsjedniku nacrt za okončanje međunarodni sukob pomoću “ujedinjenja fundamentalista, da je, duboko vjerujući ljudi, koji su iskusili jedinstvenost vlastitu vjeru.” Dugin je naglasio kako vjerska potpora pokretu pokazali su je hijerarhiji Ruske pravoslavne crkve, muslimansko svećenstvo, i židovsku zajednicu Rusije. “Muslimani i Židovi nisu samo naši Parthers, ali naša braća”, izjavio je.

Na konferenciji za tisak održanoj uoči kongresa Farida Salmana, predstavnik muftije Talgat Tajuddin naglasio je: “Euroazija” Pokret je naš odgovor pristašama sotonističkog vehabizma koji je stavio dolje korijene u cijeloj zemlji, pa čak iu Moskvi.” Po njegovom mišljenju, “Sudjelovanje muslimana u pokretu sveta je dužnost domoljublja i odgovor pristašama vehabizma, koji diskreditira islam.”

Sam Alexander Dugin gleda na budućnost pokreta “Euroazije” s optimizam. Prvo, objasnio je, “s Putinovim dolaskom razvoj Euroazijska inicijativa dobila je zeleno svjetlo, kao da valom čarobni štapić; drugo, “Euroazija” je raznolika, uključujući Ruse, Tatare, mladi, i vojno osoblje;” i na kraju, “Euroazija” je na prvom mjestu i sve ostalo slijedi.”

Tijekom kongresa članovi Političkog vijeća pokreta također su izabrani su, odobrena je povelja i usvojene su rezolucije. . . . Kao slogan pokreta sudionici kongresa odabrali su Vladimira Putinove riječi: “Rusija je euroazijska zemlja.” Pokret je pripremljen sudjelovati u izboru 2003. ne kao zasebna organizacija, već u bloku s propredsjedničkim snagama. (tr. PDS, objavljeno 23. travnja 2001.)

“EUROAZIJA” ZA PUTINA. BROJ CENTRISTA PORASTAO
je Leonid Savchenko
SMI.ru, 21. travnja 2001.

Danas je u RIA-i “Novosti” održana konferencija za novinare na kojoj je bila najavio je skoru pojavu novih političkih snaga u Rusiji. Na 21 Travanj utemeljiteljski kongres “Euroazije” Sve-ruske političke javnosti Pokret će se otvoriti. Agencija identificirana među vođama pokreta filozof i geopolitičar Aleksandar Dugin, vrhovni muftija Središnji crkveni odbor muslimana Rusije i europskog ZND-a Zemlje, šeik-ul-Islam Talgat Tajuddin, tajnik Odjela vanjskih crkvenih odnosa Moskovske patrijaršije, fra Vsevolod Chaplin, i rabin Avrom Shmulevich. Sve ove različite ljude ujedinjuje njihov potpora reformama predsjednika Vladimira Putina i ideologiji “neoeurazijanstvo.”

Na web stranici pokreta “Euroazija” koji se stvara praćenje informacija o vođama i sudionicima novog političkog Formacija se knjiži:

“Vođa pokreta, Alexander Dugin, je direktor Centar za geopolitičko proučavanje Stručnog savjetodavnog vijeća za probleme nacionalne sigurnosti, savjetnik predsjednika Državne dume, autor udžbenika “Temelji geopolitike”, osnivač i programer moderna ruska geopolitička škola i teorija neoeuroazijizma, učenjaka, filozof, autor brojnih knjiga objavljenih u Rusiji i inozemstvu.

Osnivačke institucije pokreta su Središte geopolitike Studija i javna zaklada “Edinenie” zajedničke akcije za mir i Suradnja na Kavkazu.

Slijede članovi upravnih tijela pokreta: Vrhovni muftija Rusije, čelnik Središnjeg crkvenog odbora muslimana, šeik-ul-islam Talgat Tajuddin;
Predstojnik Odjela za vjeronauk i katehezu Ruska pravoslavna crkva, rektor Ivana Božanskog Ruskog pravoslavca Sveučilište Hegumen Ioann Ekonomtsev;
Did-Khambalama, nadređeni (shereta) Aginsk Datsana, Dondukbaev Andrej Lupsandashievich;
Hasidić rabin, vođa “Bead Arzeinu” (“Za domovinu”) javni politički pokret, povjesničar i poznati publicist i javnost vođa, Avrom Shmulevich;
Direktor Javne zaklade za zajedničko djelovanje za mir i suradnju na Kavkazu, Petr Evgenievich Suslov; i druge.

Pokret je uspostavljen na načelima euroazijskog, interkonfesionalnog sklad, euroazijski federalizam, standardi patriotizma i socijalne pravde, i povijesni i geopolitički kontinuitet među različitim povijesnim oblici ruske države, od Kijevske Rusije preko Moskovljanske Rusije i Sv. Petersburg Rusija sovjetskoj Rusiji i demokratskoj Rusiji.”

Kao što je na konferenciji za novinare u RIA “Novosti” naveo vođa novi pokret, Alexander Dugin, euroazijski pogled na svijet može težiti status nacionalne ideje u modernoj Rusiji, a time i nužnost stvaranja pokreta “Euroazija” nastala je. Stvorena je “Euroazija” “kao organizacija svjetonazora podržana vjerskim ispovijestima Rusija.” Novi pokret funkcionirat će na ideologiji “neoeurazijanizma”.

Prema mišljenju vođe pokreta, “euroazijski je upravo taj nacionalni ideja koja odgovara interesima etosa, kulture i svih naroda Rusije.” Dugin je jednako neprihvatljiv označio povratak komunizmu i nacionalistički slogani. Osnivači pokreta smatraju očeve i utemeljitelji euroazijskosti biti Nikolaj Trubetskoy i filozof Lev Gumilev. Što se tiče simpatija pokreta u području stranih politika, vođa smatra da je potrebno “podržati one snage koje djeluju protiv procesa “globalizacije u američkom stilu”.

“Održavamo koncepciju multipolarnog svijeta i suprotstavit ćemo se unipolarni globalizam SAD-a”, naglasio je Alexander Dugin. Prema njegovim riječima, “Euroazijizam je duboko domoljubna ideja koja je daleko od šovinizma i ksenofobija.” Dugin je naglasio da je pokret dobio duhovno potpora hijerarhija Ruske pravoslavne crkve, muslimanskog svećenstva i židovska zajednica Rusije. “Muslimani i Židovi nisu samo naši partneri Ali naša braća”, izjavio je.

Prisjećajući se da je “Predsjedavajući Vladimir Putin proglasio Rusiju euroazijskom država”, istaknuo je Dugin, “elementi euroazijskosti mogu se naći u programima “Jedinstva”, OVR-a, KPRF-a, LDPR-a, pa čak i SPS-a.” Po njegovom mišljenju “sada samo ‘Yabloko’ otvoreno proglašava liberalne atlantske vrijednosti.” Pokret “Euroazija” “neupitno poduprijet će šefa države”, naglasio je Dugin. Okarakterizirao je političko položaj “Euroazije” kao “radikalnog centrizma”.

S druge strane, muftija Farida Salmana, koji je na konferenciji za novinare predstavljao Muftija Talgat Tajiddin naglasio je: “Euroazijski pokret naš je odgovor pristašama sotonskog vehabizma, koji je uspostavio korijene u cijeloj priči zemlja, pa čak iu Moskvi.” Po njegovom mišljenju, “sudjelovanje muslimana U pokretu je sveta dužnost domoljublja i odgovor pristašama vehabizma, koji diskreditira islam.”

Rabin Avrom Shmulevich, koji na konferenciji za novinare predstavlja vođu hasidskih Židova, Berl Lazar, izvijestio je da je sudjelovanje Židovsko stanovništvo Rusije u pokretu “Euroazija” objašnjava se jačanje odnosa između Rusije i Izraela i činjenicom da ideja euroazijskosti pronalazi aktivnu potporu u izraelskom društvu. U Shmulevičevo mišljenje, “euroazijski daje mogućnost očuvanja za sve narode, uključujući Židove, njihov identitet.” “Židovi koji žive u Rusiji Želim da to bude snažna i slobodna zemlja”, zaključio je.

Prema mišljenju rabina Shmulevicha, za koga je “zapadna demokratska ideologija da je izjednačavanje nacionalnih distinktiva neprihvatljivo”, načelo je Euroazijski je najracionalniji. “To daje mogućnost postojanja Ne negirajući vlastita načela”, istaknuo je rabin. “Sada iskustvo drevnog mongolskog carstva i khazarskog kaganata treba podsjetiti.”

Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora “Euroazije”, Petr Suslov, 52 odjela pokreta nalaze se na teritoriju Rusije, koja već uključuje nekoliko tisuća aktivista. U blizini budući novi odjeli pokreta “Euroazija” bit će otvoreni u Chukotki, Khabarovsk i Vladivostok. Dugan predlaže da ako do 2003. stečena politička snaga, onda je moguće da će organizacija sudjelovati na parlamentarnim izborima, “ali ne kao zasebna organizacija ali u savezu s centrističkim propredsjedničkim snagama.”

Pri procjeni izgleda novog pokreta treba napomenuti da praktično postizanje ciljeva koje je vodstvo “Euroazije” postavljen će u velikoj mjeri ovisiti o tome hoće li njegovi čelnici pronaći zajedničko jezik s tehnolozima predsjedničke administracije, koji upravo su uspjeli stvoriti snažan centristički blok u Državnoj dumi. Za Sada nije sasvim jasno koliko je korisna predsjedničkoj administraciji je stvaranje izvan duminih zidova još jednog centrističkog političkog pokret odan Putinu. Ovo polje već zauzima Genadij Seleznev s “Rusijom”, Aleksejem Podberezkinom s “Duhovnom baštinom” i mnogima druge manje brojke.

Da budemo sigurni, za razliku od prilično neopisive prokremlinske Dume “močvara” i druge birokratske “centrističke” formacije, vodstvo “Euroazija” uključuje prilično izvanredne ljude koji imaju već uspostavljenu ideološki program. Čini se da bi najnovije okolnosti mogle zanimati Kremlj. U procesu jačanja federalnih vlasti u provincijama, “Euroazijci” koji mogu pronaći zajednički jezik s nacionalnim elitama sastavnih elemenata RF-a može biti vrlo relevantan. (tr. po PDS-u, objavljeno 23. travnja 2001.)

Sobornosta, https://web.archive.org/web/20200624060747/https://www2.stetson.edu/~psteeves/relnews/0104f.html 

Povezane objave

Južnokinesko more u središtu pozornosti

hrvatski-fokus

Albin Kurti kao uzor državnika s jasnim stajalištem prema Srbiji

hrvatski-fokus

Oštro ‘NE’ globalistima i ‘bogovima podzemlja’

HF

Amerika je potpuno korumpirana

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više