Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Zašto je Švedska postala epicentar smrtnih slučajeva od vatrenog oružja u Europi 

Što više migranata, to više kriminala  

 

Policija u blizini mjesta navodnog napada u školi u Esloevu, u južnoj Švedskoj. Švedska je 2021. godine do sada zabilježila više od 180 pucnjava. Početkom kolovoza tri su osobe teško ozlijeđene u pucnjavi usred bijela dana u blizini trgovačkog centra u Kristianstadu, na jugu Švedske.Prethodnog mjeseca, policajac je oboren dok je bio u patroli u predgrađu Göteborga, drugog najvećeg grada u zemlji. Nekoliko dana nakon tog događaja, koji je već šokirao švedsko društvo, dvojica muškaraca s kapuljačama provalila su u brijačnicu u istom gradu kako bi deset puta upucala mladu mušteriju, a zatim pobjegla.Ovo su samo tri od više od 180 pucnjava koje je policija do sada zabilježila ove godine.

U devedesetima je Švedska bila jedna od najsigurnijih nacija u Europi, sa zavidnom kvalitetom života i vrlo niskom stopom kriminala; Danas je postao kontinentalna prijestolnica streljaštva.Prema službenim podacima, ta je skandinavska zemlja zabilježila 366 incidenata s vatrenim oružjem u 2020. godini, što je rezultiralo s 47 smrtnih slučajeva. Najalarmantnija stvar u vezi s tim je da broj pucnjava nije prestao rasti od 2000-ih, prema izvješću Švedskog nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala (BRA).

Godine 2000. Švedska je bila na 18. mjestu od 22 zemlje u Europi po broju smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u pucnjavi. Petnaest godina kasnije, 2015., postala je druga europska zemlja u kojoj je pucanje najčešće; Tada ju je nadmašila jedino Hrvatska. Ali u 2018. godini, posljednjoj godini za koju su objavljeni podaci, popela se na nepoželjno prvo mjesto u smrtnosti od vatrenog oružja u Europi, prema izvješću BRA-a, koje je provedeno korištenjem podataka Europskog statističkog ureda, Eurostata. “To je vrlo uznemirujuće i enigma za nas koji proučavamo ovaj problem”, kaže Klara Hradilova Selin, istraživač BRA, za BBC Mundo. “Kriminal općenito nije porastao, dapače smanjio se, ali broj pucnjava i dalje raste”, nastavlja.

Prema podacima Eurostata, Švedska je bila peta zemlja u Europskoj uniji (EU) u kojoj je između 2016. i 2018. u prosjeku zabilježeno najviše pljački po stanovniku, iza Belgije, Francuske i Španjolske.U tom je razdoblju u toj skandinavskoj zemlji zabilježeno 86 pljački na 100.000 stanovnika, što je iznad prosjeka EU-a od 70.Još više od europskog prosjeka odstupa država kad se uspoređuju brojke ubojstava vatrenim oružjem.U Švedskoj to iznosi približno četiri smrtna slučaja na milijun stanovnika godišnje, dok je prosjek ostalih zemalja uključenih u studiju puno niži, 1,6 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika. Još impresivniji podatak: Švedska je bila jedina zemlja u studiji u kojoj se smrtnost od vatrenog oružja povećala u odnosu na 2000. godinu.

Najmanje tri faktora

Prema riječima Klare Hradilove Selin, porast je teško objasniti, ali postoje najmanje tri faktora koji utječu na val ubojstava iz vatrenog oružja u Švedskoj. “Postojanje kriminalnih skupina, trgovina drogom i nepovjerenje u policiju u predgrađima”, kaže. Izvješće BRA-a navodi da je više od osam od 10 pucnjava povezano s organiziranim kriminalom, što je značajno veći udio nego u drugim zemljama. Ova vrsta kriminala postala je jedna od najvećih briga Šveđana. Nedavno istraživanje Instituta SOM na Sveučilištu u Göteborgu pokazalo je da bi 90 % Šveđana željelo vidjeti strože kazne za počinitelje bandi. Čimbenici rizika koje spominje švedski istraživač ponavljaju se iu drugim europskim zemljama, ali bez istih rezultata. “I u drugim zemljama postoje bande i trgovina drogom, poput Francuske ili Engleske, ali nijedna druga nacija nije zabilježila takav porast pucnjave kao Švedska”, dodaje Hradilova Selin.

“U Engleskoj i Walesu, na primjer, može se reći da postoji slična vrsta nasilja u porastu, ali putem druge metode: ubojstva počinjena noževima.” “Međutim, kontekst je sličan: događa se u predgrađima ili depresivnim područjima, žrtve su mlade i često postoji povezanost s trgovinom drogom.”Većina smrtnih slučajeva uzrokovanih vatrenim oružjem u Švedskoj događa se kod muškaraca između 20 i 29 godina. Premijer Stefan Lofven nedavno je najavio da će napustiti dužnost u studenom. Njegov nasljednik imat će težak zadatak pokušati zaustaviti val nasilja bandi koji hara zemljom.

“Nije laka” borba

Håkan Jarborg, šef policije u južnoj Švedskoj, objašnjava da borba protiv porasta nasilja u Švedskoj “nije posve jednostavan zadatak”. “Zločine je teško istražiti. Preživjele žrtve rijetko sudjeluju u tijeku istrage, a izjave svjedoka često su vrlo oskudne”, rekao je za Göteborgs-Posten, jednu od glavnih novina u Göteborgu. Nakon najnovijeg vala nasilja u Švedskoj koji je do sada ove godine izazvao gotovo 30 smrtnih slučajeva, švedska vlada najavila je krajem kolovoza da će nastojati promijeniti zakone o nacionalnoj sigurnosti kako bi policiji omogućila lakše špijuniranje navodne bande članova. “Želimo razmotriti mogućnost da policijskim vlastima damo još jedan ključni alat za sprječavanje novih pucnjava”, rekao je ministar unutarnjih poslova Mikael Damberg na tiskovnoj konferenciji 27. kolovoza. “Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se borimo protiv bandi.”Problem integracijeJoš jedno izvješće BRA-e o kriminalu u Švedskoj objavljeno ovog mjeseca dalo je alarmantne rezultate koji su potaknuli intenzivnu raspravu o imigraciji u zemlji. Prema novoj studiji, oni rođeni u inozemstvu i njihova djeca imaju 2,5 do 3 puta veću vjerojatnost da će biti osumnjičeni za zločin nego oni rođeni u Švedskoj čiji su roditelji švedski. Čak 30 % muškaraca rođenih u Švedskoj, ali čiji su roditelji rođeni u Africi, osumnjičeno je za zločine između 2015. i 2018.

Ljudi koji su ozlijeđeni u pucnjavi na Rasmusgatanu u Malmöu, 13. lipnja Većina žrtava su mladi između 20 i 29 godina.Za zapadnu Aziju, koja uključuje Bliski istok, ista je brojka bila 24 %. Dok je za Šveđane čiji su roditelji rođeni u zemlji ta brojka bila samo 4,8 %. Pri svemu ovome treba napomenuti da nisu svi policijski osumnjičenici krivi. Prema riječima švedskog novinara Håkana Boströma, ove brojke “jasno” pokazuju da Švedska ima “težak problem” integracije. “Najaktivnije zločinačke skupine potječu iz zemalja iz kojih je Švedska primila veliki broj izbjeglica: Bliski istok i Afrika.”

“Je li siromaštvo ono što uzrokuje kulturu bandi, zlouporabu droga i loše školske rezultate? Ili su kultura bandi i loši školski rezultati u kombinaciji s teškoćama roditelja da se skrase ono što uzrokuje siromaštvo?”, pita se novinarka u članku objavljenom na kraju kolovoza Göteborgs-Posten.

Veliki izazov za buduću vladu

Švedski premijer Stefan Lofven trebao bi uskoro napustiti dužnost, a njegova Socijaldemokratska stranka ima težak zadatak izabrati novog čelnika koji može uvjeriti birače da mogu zaustaviti plimu nasilja bandi. U međuvremenu, kritičari vlasti ne propuštaju priliku iskoristiti kriminal kao oružje za dosezanje biračkog tijela. “Sigurnosna država je potpuno mračna, ali zajedno možemo učiniti Švedsku ponovno sigurnom”, rekao je u svibnju Oliver Rosengren, vijećnik Växjöa iz Umjerene stranke. “Sljedeću vladu čeka rat protiv kriminalnih grupa.”

Norberto Paredes, BBC News World https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-58394371

Povezane objave

Migrantska kriza lomi Europu

HF

Totalitarni Novi Svjetski Poredak

HF

Kurdi između mlinskih kamenova

HF

Smrt Francesca Saverija Borrellija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više