Hrvatski Fokus
Feljtoni

USAID i pobačaj (1)

Još je predsjednik Lyndon Johnson naglasio je hitnu potrebu za djelovanjem protiv rasta stanovništva

 

Usvajanjem Zakona o stranoj pomoći iz 1961. godine, razne američke razvojne i pomoćne organizacije iz Marshallovog plana predsjednika Harryja Trumana okupljene su u jedinstvenu agenciju za inozemni gospodarski napredak: Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID). Sedamdesetih godina prošlog stoljeća prioriteti agencije prebacili su se s programa kapitalne pomoći na “Osnovne ljudske potrebe”, uključujući planiranje stanovništva, hranu i prehranu, zdravlje, obrazovanje i razvoj ljudskih resursa. Nakon alarmizma “populacijske bombe”, predsjednik Lyndon Johnson naglasio je hitnu potrebu za djelovanjem protiv rasta stanovništva – “pored mira, najvažnije zadaće”. Prvi direktor Ureda za stanovništvo i razvoj na USAID-u, dr. Reimert Ravenholt, bio je nepokolebljiv zagovornik pobačaja i kontracepcije.

Pod Ravenholtom, planiranje obitelji i napori za ublažavanje stanovništva uključivali su pobačaj kao primarno sredstvo za postizanje ciljeva stanovništva i smanjenje plodnosti. U proljeće 1970. godine Ravenholt i njegov ured dovršili su uređaje za ručni pobačaj kako bi došli do ruralnog stanovništva i naredili proizvodnju deset tisuća uređaja, s planovima da njegovu metodu pobačaja nazovu “menstrualnom regulacijom”. Međutim, ti su napori prekinuti usvajanjem Helmsove izmjene Zakona o stranoj pomoći od strane Kongresa u prosincu 1973. godine, koja je propisala korištenje američkih sredstava za pobačaj u inozemstvu. Desetljeće kasnije, izvršna naredba Ronalda Reagana poznata kao Mexico City Policy zabranila je sva američka financiranja planiranja obitelji organizacijama koje su promicale ili pružale pobačaje. Budući da je politika Mexico Cityja izvršna akcija, a ne zakon, njezino uklanjanje i vraćanje povijesno se izmjenjuju pod demokratskom i republikanskom upravom. 

Unatoč pro-life zakonodavnim i izvršnim akcijama, USAID-ov Ured za stanovništvo i razvoj, uključen u USAID-ov Globalni zdravstveni ured i preimenovan u “Planiranje obitelji i reproduktivno zdravlje”, nastavlja pronalaziti načine za unapređenje programa pobačaja. Na panelu održanom 2015. godine u Wilson centru bivših čelnika USAID-a za planiranje obitelji, direktori Ureda izrazili su svoju “otpornost” i “inovacije”, krećući se “neprijateljskim” (pro-life) upravama i propisima. Duff Gillespie, koji je vodio odjel od 1986. do 1993., otkrio je da je, unatoč propisima politike Ciudad Mexica, Ured blisko surađivao s Međunarodnom federacijom planiranog roditeljstva (IPPF) i Population Action International (PAI) – međunarodnim divovima pobačaja – kako bi lobirao u Washingtonu kako bi “zaštitio program”. Također je požalio: “Činjenica da Obama ne će tumačiti Helmsov amandman na način na koji ga treba tumačiti je neoprostiva, to je nečuveno”. Druga bivša ravnateljica Margaret Neuse, koja je vodila Ured od 2000. do 2006., rekla je da je Ured USAID-a upozoren na “infiltraciju [republikanaca] u Globalni zdravstveni ured”, te je izrazila da njegovo vodstvo “gleda na pravila”, poput zakonodavne pro-life akcije, kao samo “smjernice”. Ured i njegovi ravnatelji pohvalili su njegovu sposobnost da nadživi nepovoljne uprave i održi svoje primarne ljevičarske napore, koji se nastavljaju i danas. Nakon što je služila na USAID-u, druga panelistica, Liz Maguire, provela je šesnaest godina kao predsjednica Ipasa, organizacije s jedinstvenim fokusom na promicanje pobačaja širom svijeta. Ipas, ranije poznat kao Međunarodna savjetodavna služba za trudnoću, preuzeo je proizvodnju i distribuciju kompleta za pobačaj ručne vakuumske aspiracije (MVA) od Ravenholta i USAID-a 1970-ih nakon usvajanja Helmsovog amandmana.

Kao što izuzetno iskrena rasprava između bivših administratora USAID-a za planiranje obitelji jasno pokazuje, ured ima dugogodišnju i duboko ukorijenjenu pristranost za pobačaj. Uložila je velike napore kako bi potkopala zakone i politike za život, uključujući one koji pokušavaju održati planiranje obitelji odvojeno od pobačaja. Američka strana pomoć – plaćena sredstvima poreznih obveznika i isporučena u kutijama s oznakom “Od američkog naroda” – ne bi trebala biti suučesnik u prekomorskim pobačajima.

(Nastavak slijedi)

https://c-fam.org/definitions/the-development-deep-state-sexual-progressivism-in-usaid/

Povezane objave

Hrvatska država i njezin opstanak (2)

HF

DRUG JOŽA – Manolić protiv lustracije pa proziva Karamarka (1)

HF

Blaženi Alojzije Stepinac (1)

hrvatski-fokus

Ivan Franjo Jukić i bošnjaštvo (1)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više