Hrvatski Fokus
Gledišta

Amerika nikada nije bila saveznik Hrvatske

Pitanje je hoće li ovaj put suci u Den Haagu biti za Hrvatsku

 
 
Zašto je ova rotacija sudaca (Theodor Meron, Carmel Agius) na Međunarodnom sudu (ICTY) u Dena Haagu za mene logična? Ja tvrdim da Amerika (SAD) nije nikada bila saveznik Hrvatske. Tvrdim da je Ivo Pukanić ubijen zbog onoga slikanja s Antom Gotovinom, koji se tada navodno skrivao. Tvrdim da je ad hoc Sud (ICTY) u Haagu osnovan samo zbog Herceg-Bosne da bi se kaznilo Hrvatsku zbog „agresije“ ili „podjele Bosne“. Tvrdim da je oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču (Ivan Čermak) američka spekulacija u korust tužitelja „Herceg-Bosne“. Kako?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2015/12/maltese-judge-re-elected-vice-president-to-hague-war-crimes-tribunal-20131004-620x330.jpg
Carmel Agius
 
„Zločinački pothvat“ – hrvatski je pravosudni proces iz tri čina… „Ahmići“, trojka: Gotovina, Markač, Čermak, te šestorka: Praljak, Prlić, Stojić, Petković, Pušić i Ćorić. Da bi „zločinački pothvat“ na Sudu „pao“, moraju pasti sva tri čina… Iako je Dario Kordić na sebe primio križ, zbog kojeg je odležao skoro 20 godina zbog „krivnje Zagreba“ – Tuđmana. Pa ako „bosanskoj šestorci“ bude potvrđena prvostupanjska presuda, kakve koristi od oslobađanja „Trojke“? Ne samo da nema koristi, treba tražiti štetu za Hrvatsku u oslobađajućoj presudi „trojke“. A to je kredibilitet nepravednog suda i Hrvatskoj nepovoljan kredit amerofilstva (američki sudac, američka obrana, američki eksperti – granatiranje) u jednoj uroti u kojoj bi žrtveni jarac mogao biti suradnik „trećosječanjske šestorke“ koja je Oluju predala Den Haagu. Što je najgore, ta špekulacija (oslobađajuća presuda) oslobađa trojicu, kažnjava državu: „Na sudu su bili nevini, država je kriva.“ U toj špekulaciji, novo Jadóvno, obilježavanje stradanja Srba poslije Oluje – Grubori, te parola: „Rat je gotov, gledajmo u budućnost“, forsira ćirilicu i to ne samo u Vukovaru. Forsira zajedničku kulturu, zajedničku radioteleviziju.
 
Znam da je ovo vrlo problematično, ali ja ne posustajem. Tvrdim da ovdje ima materijala i za Banske dvore i za pravosuđe i za Max Planc institut za komparativno i međunarodno pravo… „Demantirat ću osobno tvrdnju Ivice Račana kako u trenutku kad je došla optužnica (zapečaćena) mi u vladi nismo znali gdje je Gotovina ni nakon provjere jer sam osobno u to vrijeme susreo Gotovinu u trim-kabinetu Pančo u Gundulićevoj ulici i s njim razgovarao – upravo o tome da bi on uskoro mogao završiti u Haagu. Ante Gotovina je Zagrebom šetao slobodno bez pratnje i čuvara upravo zahvaljujući Ivici Račanu i njegovoj vladi“, u Jutarnjem listu 18. veljače 2005. piše Ivan Zvonimir Čičak.
 
S obzirom na ovo i sub poena kad bi se pronašla neka televeza Čička ili Nacionala s Antom Gotovinom prije uhićenja na Kanarima, Hrvatska može tražiti ekspertizu kompletnog procesa te tražiti povratak sub poene za Oluju. Tako vratiti kredit kredibiliteta i kredit amerofilstva. I treba tražiti ekspertizu Nobilova izvješća za Ahmiće. Bojim se da će Hrvatima omiljeni sudac koji je oslobodio Gotovinu i Markača – vratiti dug. A Maltežanin Carmen Agius? Hoće li on ovaj put biti za Hrvatsku? Tko zna. Tu ima svakojakih rotacija. Hrvati slave sudca koji je sudio po Nobilovu izvješću – Ahmići.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

S tugom gledam kako vladate Hrvatskom

HF

Rasprava na Ustavnom sudu o općim izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

hrvatski-fokus

Dokle veličanje srpsko-četničkoga ustanka u Srbu?

HF

Podjela Hrvatske na tri statističke regije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više