Hrvatski Fokus
Društvo

LGBTQ istraživanje dodatno proširiti i uključiti u obvezne znanstvene studije

Ruski predsjednik naredio je osnivanje posebnog instituta usmjerenog na ispitivanje homoseksualnosti i rodnog identiteta

 

Rusija je spremna uspostaviti novi psihijatrijski institut posvećen proučavanju, između ostalog, ponašanja LGBTQ osoba, kao i pitanja koja se bave rodnim ulogama i identitetom, otkrio je ministar zdravstva Mihail Muraško tijekom rasprave u Državnoj dumi u četvrtak.

Usred manje rasprave u parlamentu o nacrtu zakona kojim bi se zabranile operacije promjene spola u Rusiji, zamjenik Anatolij Wasserman (na slici) pitao je Muraška u kojoj mjeri Ministarstvo zdravstva obraća pozornost na studije o psihološkim i, ako je potrebno, psihijatrijskim metodama vraćanja zabluda o spolu u stvarnost sa stvarnošću.

Ministar je odgovorio ističući da u Rusiji postoji nekoliko centara za medicinska istraživanja koji već proučavaju ovo pitanje. Dodao je da je predsjednik Vladimir Putin također naredio stvaranje “dodatnog instituta na temelju našeg saveznog centra psihijatrije kako bi se proučila ne samo ova, već i brojna područja ponašanja, uključujući društveno ponašanje”.

Prema ministarstvu zdravstva, ovaj novi institut bit će ustrojen na temelju Srpskog centra za psihijatriju i narkologiju. Muraško je napomenuo da će se LGBTQ istraživanje dodatno proširiti i uključiti u obvezne znanstvene studije uz ono što se već danas radi.

LGBTQ skupine u Rusiji osudile su Muraškovu izjavu, sugerirajući da je takvo istraživanje slično takozvanoj “konverzijskoj terapiji”, koja je skup fizičkih i psiholoških metoda usmjerenih na liječenje neheteroseksualnih orijentacija i rodnog identiteta. Takve metode osudili su Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi, koji su ih nazvali pseudoznanstvenima i usporedili s mučenjem.

Međutim, ni Muraško ni bilo koji drugi predstavnici Ministarstva zdravstva nisu u svojim izjavama izrijekom spomenuli konverzijsku terapiju i nejasno je imaju li zakonodavci namjeru uvesti takve metode ili zakone.

Zakonodavci su u srijedu usvojili zakon u prvom čitanju kojim bi se zabranile gotovo sve operacije promjene spola, kao i promjene spola na službenim dokumentima u Rusiji. Zakon će, ako bude usvojen, omogućiti samo ograničene kirurške zahvate usmjerene na ispravljanje “urođenih anomalija” kod djece.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin istaknuo je da je primarni cilj novog zakona zaštita djece i ukazao na statistiku u SAD-u, gdje je izjavio da je udio transrodnih osoba među tinejdžerima već tri puta veći nego među odraslima zahvaljujući LGBTQ propagandi.

https://www.bignewsnetwork.com/news/273867963/putin-orders-lgbtq-study

Konverzijska terapija

Rusko ministarstvo zdravstva dobilo je upute ruskog predsjednika Vladimira Putina da uspostavi psihijatrijsku ustanovu za proučavanje ponašanja LGBT osoba, najavio je ministar zdravstva Mihail Muraško kako su izvijestili IStories.

Muraško je priopćio vijest odgovarajući na pitanja zastupnika donjeg doma ruskog parlamenta. Zastupnik Anatolij Vasserman obratio mu se pitanjem proučava li ministarstvo ideje LGBT zajednice o rodnim ulogama i seksualnosti “u skladu sa stvarnošću”. Ministar je objasnio da su ruska znanstvena središta već bila uključena u taj rad, posebno za proučavanje društvenog ponašanja.

LGBT portal Parni+ oštro je kritizirao Muraškove komentare kao znak da se Rusija priprema uvesti prisilnu konverzijsku terapiju, skup pseudoznanstvenih psiholoških i fizioloških praksi usmjerenih na “liječenje i promjenu” seksualnosti i rodnog identiteta ili izražavanja osobe. Ranije su stručnjaci UN-a pozvali na zabranu konverzijske terapije, uspoređujući je s mučenjem.

https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/16/russian-health-ministry-to-create-psychiatric-unit-to-study-lgbt-people-en-news

Povezane objave

EPIGRAMI – Što će Hrvatskoj djeca, crveni vele…

hrvatski-fokus

Aforizmi Zvonka Čuline

HF

“Kaštelanske štorije 2019.”

HF

Proslavljen peti rođendan jedinstvenog koncepta BIPA Backstage

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više