Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Održano treće izdanje Financijske akademije

Prva godišnjica članstva u europodručju: makroekonomska kretanja i izazovi

 

U organizaciji Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu 11. siječnja 2024. godine održano je treće izdanje Financijske akademije. Da su teme bile atraktivne i aktualne govori činjenica da je dvorana 3 na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu bila pretijesna za sve zainteresirane te da su prijave zatvorene par dana prije same konferencije.

Financijska akademija je projekt koji promiče financijsku pismenost, educira ljude o donošenju ekonomske politike, ali i o tome kako raspolagati osobnim financijama. Implementiraju se i teme kao što su FinTech, blockchain, bankarstvo i slično.

U ime Nacionalnog predsjedništva HAZ-a govorila je Ivana Kos, koja je službeno otvorila konferenciju i sve nazočne upoznala s radom Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu i načinom na koji Zajednica ljudima približava ekonomske, poduzetničke, financijske, ali i psihološke teme.

Prodekan za studente i studijske programe izv. prof. dr. sc. Jakša Krišto je u ime Ekonomskom fakulteta pozdravio sve okupljene i podržao projekt  te istaknuo kako je to odlična prilika za sve studente.

„Drago mi je da vidim punu Dvoranu 3, slijedi vam vrlo zanimljiva konferencija.  Iskoristite prilike koje vam pruža studentski život, sudjelujte, postavljajte pitanja, pitajte za posao…”

Voditelji projekta, Luka Tokić i Danijel Jeličić, su službeno otvorili konferenciju te prvo predavanje „Prva godišnjica članstva u europodručju: makroekonomska kretanja i izazovi” koje je održao guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Guverner je iskazao kako je članstvo u eurozoni Hrvatskoj donijelo sasvim novu perspektivu i položaj na europskom financijskom tržištu. Iako smo uveli euro u izazovnim vremenima, vremenima inflacije i krize, guverner je istaknuo kako je uvođenje i implementiranje nove valute u društvo prošlo uspješno. To je bilo proces koji je naše društvo odnosno Republiku Hrvatsku pozicioniralo na zavidno mjesto za stolom s ostalim članicama eurozone u Europskoj središnjoj banci. Guverner se i osvrnuo na konkretne činjenice te prednosti našeg članstva u jedinstvenoj monetarnoj uniji.

„Uvođenje eura je pridonijelo poboljšanju kreditnog rejtinga RH što je smanjilo relativan trošak zaduživanja države”

„Razvij svoju inovaciju” je bio naziv drugog predavanja koje je održao Dalibor Marijanović, izvršni partner u INVENTO Capital Partnersu.

Dalibor je kroz svoje predavanje prikazao kako izgleda ciklus razvoja proizvoda. Naveo je, da se takav ciklus može aplicirati u gotovo svim sferama života, pa tako i u razvoju inovacija i novih ideja. Koraci kako razviti proizvod i kome se obratiti su na vrlo zanimljiv ilustrativan način bili prikazani, a Dalibor ih je dodatno pojasnio.

“Za razvoj inovativnog proizvoda potreban je i dobar networking, zahtjeva suradnju i rad. Ljudi često imaju ideju, ali se boje pokušati. Da bi uspjeli, trebate ne uspjeti nekoliko puta”

Adrian Poznić, nacionalni dopredsjednik HAZ-a, modelirao je panel raspravu “FinTech”. U panel raspravi su sudjelovali Božidar Pavlović, freelance konzultant, Saša Hunjak, direktor Adria Digital Exchangea, Linardo Martinčević, voditelj HNB inovacijskog huba.

O tehnologiji i infrastrukturi

Panelisti su uveliko govorili o tehnologiji i infrastrukturi koja je potrebna za pružanje financijskih usluga. Dan je osvrt kako hrvatske institucije konkuriraju na europskom FinTech tržištu te koliko brzo se banke mijenjaju i prilagođavanju novim trendovima. Bilo je govora i o digitalnom euru i načinu na koji će biti reguliran. 

Drugu panel raspravu „Osobne financije” modelirao je Marin Pepić, account manager u ZBT Consultingu, Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju, Ana Vrbošić, potpredsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju te Igor Škrgatić, direktor BE-ON savjetovanja, su bili sudionici ove poučne panel rasprave.

Ono što zasigurno muči većinu građana je kako planirati potrošnju te kućni budžet. Panelisti osim što su dali odgovore na ta pitanja dotaknuli su se blokiranih građana, kredita te često postavljanog pitanja „Kako izaći iz začaranog kruga zaduživanja?“. Kako su naveli,

potrošači danas lako nasjednu na marketinške trikove te troše svoj dohodak više nego što je potrebno na nepotrebne stvari.

Složili su se: „Planiranje potrošnje je neophodno, a ovisi o afinitetima i dohotku pojedinca.”

Drugom panel raspravom treće izdanje Financijske akademije je službeno zatvoreno. Bio je to uspješan projekt koji  je okupio mnogo mladih željnih novih financijskih znanja i vještina. Puna dvorana i visoko kvalificirani stručnjaci koji su rado prisustvovali projektu je samo vjetar u leđa Hrvatskoj akademskoj zajednici koja već pomno priprema  posebno izdanje već poznatog projekta Poduzetnička akademija.

Ivan Jagnjić

Povezane objave

Riba snimljena u Jadranu – predator koji uništava gotovo sve oko sebe

hrvatski-fokus

Američki predsjednički izbori i umjetna inteligencija

hrvatski-fokus

Računi odsad na jednoj uplatnici

HF

Neutemeljene Angeline mantre

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više