Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

EIF i Erste banka potpisali ugovor o jamstvu u okviru fonda InvestEU

Sredstva u okviru InvestEU programa pomoći će hrvatskim malim i srednjim poduzećima i srednje kapitaliziranim poduzećima

 

Europski investicijski fond (EIF) potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank u okviru fonda InvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora, objavljeno je u utorak.

To je prvi ugovor u okviru novog fonda InvestEU u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. 

EIF, koji je dio grupe Europske investicijske banke, u sklopu InvestEU programa EU-a osigurava jamstva za kredite i za leasing u okviru tri područja – održivost, inovacije i digitalizacija te kulturni i kreativni sektor. 

Kako se objašnjava u priopćenju, zahvaljujući širokom rasponu pokrivenosti, sredstva u okviru InvestEU programa pomoći će hrvatskim malim i srednjim poduzećima (MSP) i srednje kapitaliziranim poduzećima da uvedu održivije tehnologije i operativne prakse koje su manje štetne za klimu.

EIF-ovim financiranjem podupiru se i inovacije i digitalna transformacija kroz poboljšanje pristupa financiranju za poduzeća usmjerena na istraživanje i tehnologiju. Ono će također pridonijeti razvoju kulturnog i kreativnog sektora, stvaranju novih poslovnih ekosustava i njihovoj prilagodbi trenutačnim tržišnim izazovima.

Voditelj investicijskog mandata EIF-a Hubert Cottogni podsjetio je da je od 2017. godine, kada je potpisan prvi jamstveni sporazum s Erste bankom, Erste postao jedan od ključnih partnera EIF-a u Hrvatskoj.

Današnji ugovor ocijenio je važnom prekretnicom u toj suradnji, jer je “to prvi potpis u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj i jedan od prvih u cijeloj Europskoj uniji”.

“Tim će se financiranjem omogućiti temeljita transformacija hrvatskog gospodarstva prema održivijem, digitalnom, uključivom i konkurentnom modelu”, izjavio je u priopćenju Cottogni.

Predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank Christoph Schoefboeck zadovoljan je što su postali prva partnerska banka u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj. 

“U suradnji s EIB-om i EIF-om do sada smo našim klijentima osigurali financiranje od ukupno 290 milijuna eura te kredite u iznosu od 515 milijuna eura uz potporu jamstvenih instrumenata EGF i InnovFin. Potpora malim i srednjim poduzećima, kao važan pokretač rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših ključnih strateških odrednica. Uz ovaj jamstveni ugovor imamo tri dodatna jamstvena instrumenta koji će našim klijentima omogućiti da realiziraju zelena i održiva ulaganja te projekte s inovativnim i digitaliziranim komponentama, uz pružanje potpore klijentima u kulturnom i kreativnom sektoru. To će sigurno rezultirati realizacijom brojnih uspješnih projekata”, istaknuo je Schoefboeck. 

Po podacima iz priopćenja, EIF je od početka svoga djelovanja u Hrvatskoj potpisao više od 40 ugovora s lokalnim komercijalnim bankama, kroz koje je pružena potpora oko 5.000 poduzeća te je sačuvano 70.000 radnih mjesta.

Anđelka Felja

Povezane objave

Posjet Pivskom muzeju i Grif Mikropivovari

HF

Uredne evidencije – djelotvornije upravljanje imovinom

HF

Domaća nafta postaje sve vrjednija

HF

Manjak radne snage

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više