Hrvatski Fokus
Znanost

Aseem Malhotra i mRNK COVID cjepiva

Korištenje podataka o kliničkim ispitivanjima 2. faze Pfizera

 

Dva najutjecajnija kardiologa na svijetu, Peter McCullough i Aseem Malhotra, pozvali su na zaustavljanje svih cijepljenja protiv COVID-a. Drugi medicinski stručnjaci diljem svijeta također pozivaju na globalnu stanku cijepljenja. Ali, dana 5. veljače 2021., Malhotra se pojavio u emisiji Good Morning Britain gdje je izjavio: “Kad pogledate sve lijekove zajedno… cjepiva su daleko najsigurnija.”

Malhotra je bila jedon od prvih koji je primio cjepiva Pfizer. Otprilike godinu i pol kasnije, Malhotra, koji je prethodno primio, podržao i promovirao cjepiva protiv COVID-a objavio je dva članka, ocijenio je “najvažnijim djelom u svojoj karijeri”, zahtijevajući globalno zaustavljanje cijepljenja protiv COVID-a jer “nisu potpuno sigurni i imaju neviđene štete”. Što se promijenilo?

Ovaj Malhotrin članak objavljen je 26. rujna 2022. u časopisu Journal of Insulin Resistance, pod naslovom: “Liječenje pandemije dezinformacija o cjepivima COVID-19 mRNA stvarnim lijekovima temeljenim na dokazima – 1. dio.” i od velike je važnosti. Još uvijek.

Što se promijenilo? Studija osobnog slučaja

Malhotrina istraga o sigurnosti cjepiva uslijedila je nakon iznenadne srčane smrti njegovog “iznimno sposobnog i aktivnog” oca u roku od šest mjeseci od cijepljenja čiji prethodni skenovi srca od samo nekoliko godina prije nisu otkrili probleme. Obdukcija je pokazala da je imao tri glavne blokirane arterije u srcu bez dokaza o srčanom udaru.

S obzirom na Malhotrino kardiološko iskustvo i neobjašnjive nalaze o obdukciji, analizirao je podatke o cijepljenju protiv COVID-a tijekom 9 mjeseci kako bi vidio može li doći do uzročnosti između cjepiva i iznenadne smrti njegovog oca.

U studenom 2021., Malhotra je upoznat s studijom na više od 500 sredovječnih pacijenata koji su izvijestili da je “mRNK cjepivo povezano sa značajnim povećanjem rizika od koronarne bolesti u roku od pet godina s 11 % cjepiva prije mRNK na 25 % 2-10 tjedana nakon mRNK cjepiva.”

Niskorizične i nepoznate kratkoročne i dugoročne štete

Malhotra se iznenadio kada je kolega kardiolog odlučio ne uzimati cjepivo zbog niskog rizika od smrtnosti i nepoznatih šteta od cjepiva. Njegov kolega referirao se na podatke iz Pfizerovog ispitivanja mRNK u časopisu The New England Journal of Medicine, koji pokazuju jedan srčani zastoj u placebo skupini i četiri srčana zastoja u skupini cjepiva. Iako to nije dostiglo statističku značajnost i moglo bi biti slučajno otkriće, bez daljnjih studija koje su to procjenjivale, nije bilo načina da se cjepivo isključi kao uzrok srčanog zastoja. To je bio zanemaren sigurnosni signal i napori za cijepljenje su se nastavili.

Učinkovitost cjepiva?

Kako su se cjepiva protiv COVID-a uvodila širom svijeta, naslovi vijesti objavili su tvrdnje o učinkovitosti od 95 % i naizmjenično koristili izraz “učinkovitost”. Učinkovitost znači kako cjepivo djeluje u kontroliranim i idealnim okolnostima. Učinkovitost znači kako cjepivo djeluje u stvarnim uvjetima. Čak i ako cjepivo ima visoku učinkovitost u kontroliranom kliničkom ispitivanju, to se ne pretvara u istu učinkovitost u praksi i stvarnom svijetu.

Izvješća o 95 pototnoj učinkovitosti cjepiva navela su i liječnike i laike da to protumače kao, “da je 100 ljudi cijepljeno, 95 bi bilo zaštićeno od zaraze”. Izvorno Pfizerovo ispitivanje otkrilo je da je cijepljena osoba imala 95 % manju vjerojatnost da će uhvatiti varijantu COVID-a u jesen 2020. To se naziva relativnim smanjenjem rizika. S novim varijantama, stvarna učinkovitost cjepiva pala je na 29 % i niže. Međutim, da bi se doista utvrdilo koliko se pojedinačni rizik osobe smanjuje bilo kojom intervencijom, potrebno je izračunati apsolutno smanjenje rizika.

Kakvo je bilo smanjenje apsolutnog rizika pomoću mRNK cjepiva u kliničkom ispitivanju Pfizer?

Kao što je navedeno, pravi dokaz vrijednosti bilo kojeg liječenja je apsolutno individualno smanjenje rizika, što znači koliko se rizik pojedinca smanjuje liječenjem.

Rezultati izvornog ispitivanja Pfizer otkrili su stopu infekcije od 0,88 % za necijepljenu skupinu i 0,04 % za cijepljenu skupinu. To je rezultiralo apsolutnom razlikom stope infekcije između dvije skupine od 0,84 %. To je apsolutno individualno smanjenje rizika: 0,84 %.

Što znači apsolutno smanjenje individualnog rizika od postotka stope infekcije?

  • 88 od 10.000 necijepljenih simptomatski bi bilo pozitivno na COVID u usporedbi s 4 od 10.000 cijepljenih.
  • 9,912 od 10,000 ili više od 99 % necijepljene skupine ne bi bilo pozitivno tijekom probnog razdoblja
  • Trebalo bi cijepiti 119 osoba kako bi se spriječio jedan simptomatski pozitivan test

“Ova apsolutna brojka smanjenja rizika (0,84 %) iznimno je važna da liječnici i pacijenti znaju, ali koliko im je to rečeno kada su primili injekciju? Transparentno priopćavanje rizika i koristi od bilo koje intervencije temeljno je načelo etičke medicinske prakse utemeljene na dokazima i informiranog pristanka.”

Osobna analiza validacije Malhotrine Pfizer statistike

Djelotvornost cjepiva utvrđena je pregledom ukupnog broja slučajeva COVID-a iz izvornog ispitivanja Pfizer (170), slučajeva po placebu (162) i slučajeva po cijepljenima (8) prikupljenih od srpnja 2020. do prosinca 2020.

Učinkovitost cjepiva može se izračunati na sljedeći način: rizik od COVID-a među necijepljenim (0,88) – rizik od COVID-a među cijepljenima (0,04) / rizik od COVID-a među necijepljenim (0,88). To je 0,88 – 0,04 / 0,88. To daje stopu učinkovitosti od 95 %.

Podaci Pfizera također su otkrili iznenađujuće nisku stopu infekcije i za placebo i za cijepljene skupine jer je bilo samo 170 ukupnih infekcija od 36.523 sudionika ispitivanja.

Kako bi se razjasnila navedena stopa infekcije Malhotre za placebo ruku ili necijepljena iz izvornih podataka Pfizera od 0,88 %, utvrđeno je da su statistički podaci uzeti iz članka pod naslovom “COVID-19 Evidence Bites” u kojem su procijenjeni izvorni podaci ispitivanja Pfizera. Nakon odustajanja sudionika i isključenja, ukupna preostala upisna populacija za procjenu učinkovitosti u ispitivanju bila je 36.523 (18.198 cijepljenih, 18.325 placebo).

Stope infekcije nalaze se dijeljenjem broja infekcija s ugroženom populacijom.

  • Stopa infekcije cijepljenih: 8/18.198 = 0,04 %
  • Stopa infekcije placeba: 162/18.325 = 0,88 %

Zaustavljaju li cjepiva protiv COVID-a prijenos ili sprječavaju infekcije?

Direktorica CDC-a izjavila je u jednom intervjuu da je u početku optimistična i nada se da će cjepivo zaustaviti prijenos i infekciju nakon što je čula početna izvješća CNN-a da je 95 % učinkovito. Od tada je otkriveno da cjepiva protiv COVID-a ne zaustavljaju prijenos niti sprječavaju infekciju. Zašto su profesionalne medicinske vlasti zadužene za pitanja javnog zdravstva koja citiraju CNN, a ne citiraju znanost.

Stopa preživljavanja

Mnogi su bili uvjereni da trebaju uzeti cijepljenje kako bi preživjeli COVID infekciju. Stopa cijepljenosti COVID-a prema dobi ostala je iznad 99,4 % za sve dobne skupine mlađe od 69 godina. Stopa preživljavanja ostala je prilično visoka, ali je pala za skupinu preko 70 na 97,6 %.

Vid Hinković

Povezane objave

NACCHO – Nacionalno udruženje zdravstvenih službenika okruga i gradova  

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (51)

HF

Povijest znanosti

HF

OTVORENO PISMO – Zaustavite COVID Holokaust!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više