Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Operacija vrbovanja prvog tajnika UN-a Trygvea Liea

Ovo je bila klasična obavještajna operacija u kojoj je prvi tajnik zavrbovan od agenta izraelske službe

 

Vrbovanje prvog glavnog tajnika UN-a, podaci o njegovom vrbovanju nepoznati su ne sami običnoj nego i stručnoj javnosti. Lie je bio agent izraelske službe od 1947. do 1951. godine. U obavještajnu mrežu uvukao ga je pukovnik Rosher Lund koji je u vrijeme Drugoga svjetskog rata bio jedan od šefova tajne službe Norveške (tko je bio šef službe u NDH?!) a nakon što je Li izabran za glavnog tajnika bio je njegov osobni savjetnik. Lunda je uključio operativac židovske službe Chaim Herzog, budući šef vojne službe AMAN u dva mandata i predsjednik Države Izrael.

Vrijeme u kojem je Lie bio agent izraelske službe bilo je sudbonosno za Židove i za Državu Izrael. U to vrijeme UN je dijelio Palestinu na dva dijela, Arapski i Židovski i službe su bile zainteresirane imati “svog” čovjeka koji će odrađivati neke zadatke koje će od njega tražiti služba. Palestina je podijeljena na dva dijela 29. 11. 1947. godine Rezolucijom 181 usvojenoj na Glavnoj skupštini UN-a, palestinski dio kojima pripada 11 tisuća m2 i židovski dio 14 tisuća m2 teritorija Palestine. Prema dostupnim izvorima u to vrijeme u Palestini je živjelo 2 milijuna Palestinaca i 500 tisuća Židova, dostupni podaci govore između 400 i 600 tisuća Židova.

Koja je uloga glavnog tajnika UN-a u podjeli teritorija zaključite sami. Ovo su konkretni podaci i neka svatko zaključi koliko je ova podjela logična. Prema dostupnim podacima suradnja s Liem trajala je do 1951. godine s tim da je nakon priznanja Države Izrael 1948. Lie surađivao s Aba Ebanom koji je vodio izraelsku delegaciju UN-a. 

Dosje Alferda Roshera Lunda nije dostupan javnosti i danas je pod embargom. Kad su Palestinci doznali da je agent izraelske službe pokušali su izvršiti atentat na njega 1951. godine za što je saznala CIA i spriječila njegovo ubojstvo.

Nema podataka je li svemoćna CIA pokušala zaštititi ubojstvo švedskog grofa Bernadota 1948. godine posrednika UN-a u Jeruzalemu. Ova operacija smatra se jednom od najuspješnijih operacija izraelske obavještajne službe. Nisu imali teritorij, narod ali imali su moćnu vanjsku službu Mossad koja je osigurala teritorij i narod na njemu. Posebno je zanimljiva operacija miniranje hotela King David 1946. godine u kojem su bili smješteni Britanci, i u kojoj je stradalo skoro sto osoba, uvlačenju Iraka u rat s Kuvajtom i nakon toga udar SAD-a na Irak. Ovo je najsloženija operacija službi, u kojoj su uz Mossad sudjelovale i još neke službe- Tu je zatim bio padu zrakoplova nad Škotskom 1988. godine i čijem rušenju sudjelovale i neke druge službe o čemu je pisao Drago Hedl. (v.h.)

Povezane objave

Brutalno suđenje i zatvaranje kurdske političarke Leyle Guven

hrvatski-fokus

Erdoğanov san o Osmanskom Carstvu

HF

Putin koristi tipičnu boljševičku retoriku

hrvatski-fokus

Komunistica u Bruxellesu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više