Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Multipolarna promidžba iz Moskve

Kako ruski Sputnik laže i širi rusku euroazijsku promidžbu

 

Prema tražilici mjernih podataka BuzzSumo, većina vodećih članaka s pojmovima “multipolarni svijet” i “multipolarni svijet” u naslovu dolaze iz međusobno povezane mreže web mjesta, uključujući Global Research, The Duran i Sign of the Times. S procijenjenih šest milijuna jedinstvenih dnevnih pregleda mjesečno, najveća i najutjecajnija u ovoj mreži je ruska državna medijska stranica Sputnik News.

Navodeći kako ukazuje na “put u multipolarni svijet koji poštuje nacionalne interese, kulturu, povijest i tradiciju svake zemlje”, Sputnik često objavljuje PiskorskogOchsenreitera, Muttijevog kolegu campo infiltratora Tiberija Grazianija, komentatora Andrewa Korybka i urednika Fort Russa Joaquina Floresa. Nadalje, Sputnik se pridružio RT-u dosljedno koristeći sumnjive izvore povezane sa Sirijskom mrežom solidarnosti kako bi napao Bijele kacige i bacio sumnju na ratne zločine Asadova režima, primjerice njegovu uporabu kemijskog oružja.

Sinkrono središte na Sputniku, podcast antiimperijalista Johna Wighta, “Teške činjenice”, promovira iste brojke povezane s pro-Assadovom mrežom na Zapadu, uključujući Beeley, Anderson i Nasr. Možda najzanimljivije, Wight je tijekom izbora 2016. i ponovno početkom sljedeće godine ugostio i transnacionalnu osobu krajnje desnice, Edwarda Lozanskog.

S više od 30 godina sudjelovanja u američkoj i ruskoj krajnjoj desnici, Lozansky je možda najpoznatiji kao tvorac Američkog sveučilišta u Moskvi. Hvaleći se brojnim kolegama uključenim u pro-kremaljske medije poput Durana, RT-a i Russia Insidera, čini se da je američko sveučilište u Moskvi ideološko središte u usklađenoj kampanji na društvenim mrežama povezanoj s Agencijom za istraživanje interneta za jačanje anti-Clintonove, pro-kremaljske propagande u SAD-u Lozansky također organizira konferencije s poznatim fašističkim ideolozima i godišnji “Forum Rusije” na kojem sudjeluju političari krajnje desnice i lijevi medijski operateri iz Rusije i SAD-a.

Tijekom oba svoja pro-Putinova intervjua s Lozanskim o “Tvrdim činjenicama”, Wight se zalagao za “multipolarnu alternativu unipolarnom svijetu”, inzistirajući: “Govorimo o borbi za multipolarni svijet koji bi zamijenio unipolarnost koja je izazvala toliko pustoši od propasti Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih”.

Najvažnije antiimperijalističko središte na Sputniku, međutim, domaćin je Briana Beckera, čiji kolega iz stranke i brat sjedi u upravljačkom odboru Sirijskog pokreta solidarnosti. Vođa Stranke za socijalizam i oslobođenje, Becker redovito ugošćuje stipendiste Američkog sveučilišta u Moskvi u svom podcastu Sputnik, “Loud &; Clear”.

Gosti povezani s Lozanskyjem “Loud & Clear” uključuju krajnje desnog PR-ovca Jima Jatrasa, Marka Slebodu iz Centra za konzervativne studije koji je osnovao Dugin, Daniela McAdamsa s Instituta Ron Paul i Alexandera Mercourisa sa sinkretičke urotničke stranice The Duran. Program također pruža platformu raznim eksplicitno krajnje desnim gostima, uključujući osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesaantisemita Alberta Garciju Watsona, alt-desničarsku figuru Cassandru Fairbanks i vođu pokreta milicije Larryja Pratta.

Osim marginalnih gostiju, Loud & Clear može dovesti i neke teške udarače. Tijekom dva gostovanja u emisiji “Loud &; Clear” krajem 2017., autor bestselera Max Blumenthal nazvao je crveno-smeđu radijsku emisiju “najboljim programom za odnose s javnošću” i izjavio: “Sve se više okrećem RT Americi zbog zdravog razuma.” Nije stran Sputniku, Blumenthal je tog kolovoza gostovao i u emisiji “Hard Facts“, tvrdeći da je zloglasnog militanta ISIL-a Muhameda Emwazija CIA uvela u sukob u Siriji putem “linije štakora” iz Saudijske Arabije.

Autocesta do sive zone

Otprilike u isto vrijeme kada je gostovao u emisiji “Loud &; Clear”, Blumenthal se pojavio u emisiji FOX News Tuckera Carlsona kako bi branio RT – svoj drugi put u emisiji krajnje desnice te godine. Blumenthalove nastupe na RT-u pohvalili su bijeli nacionalisti poput Fraziera Glenna Millera mlađeg, koji je ubio troje ljudi ispred Centra židovske zajednice 2014. godine, pa je njegovo udvaranje desnici na FOX-u izazvalo znatne reakcije.

Dva mjeseca kasnije, Blumenthal je ponudio čvrstu obranu “ruske pozicije u svijetu” autoru Robertu Wrightu u intervjuu na blogovima. Priznajući da je Putinova Rusija i dalje daleko od ljevičarske, Blumenthal je opravdao potporu autoritarnoj konzervativnoj vladi zemlje kao “dijelu multipolarnog svijeta”.

“Ako vjerujete u multipolarni svijet”, rekao je Blumenthal Wrightu, “vjerujete u detenciju, vjerujete u diplomaciju.” Posebno je spomenuo Beckerovu Stranku socijalizma i oslobođenja i skupine poput nje, tvrdeći da su “skloni ispraviti sva glavna pitanja bez obzira na njihovu ideologiju ili program”.

Blumenthal nije bio tako jasan glasnogovornik kremaljske geopolitike prije nego što se pojavio na istoj rt gala večeri kao osramoćeni bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i Jill Stein iz Stranke zelenih u prosincu 2015. Tom prilikom pridružio se panelu pod nazivom “Infowar: Hoće li biti pobjednika” zajedno s antisemitom Alt Righta Charlesom Bausmanom iz Russia Insidera. Mjesec dana kasnije, Blumenthalova pro-kremaljska pozicija iskristalizirala se osnivanjem projekta Grayzone.

Grayzone je suradnički projekt u kojem sudjeluje i novinar Benjamin Norton, koji je zajedno s Beeleyjem i drugima supotpisao izjavu o jedinstvu Koalicije Hands Off Syria. Nakon što je otišao na “Loud &; Clear” s duginistom Markom Slebodom i redovitim InfowarsomRayom McGovernom, Norton je uključio Stranku za socijalizam i oslobođenje u epizodu podcasta pod nazivom “Ruke sa Sirije“. S drugim donatorima Grayzonea, Norton je kritiziran zbog umanjivanja značaja ratnih zločina i pomaganja u objavljivanju lažnih teorija o pobunjenicima koji kontaminiraju opskrbu vodom u Damasku.

Kada je posegnuo za komentarom e-poštom, Norton je uzvratio: “Znam da je vaš cilj neobično ocrniti svakoga tko se protivi američkom imperijalizmu i lijevo je od Clintona kao ‘kriptofašist’, dok NATO podržava stvarne fašiste do kojih vam je malo stalo.”

Grayzone je možda najpoznatiji po Blumenthalovom kontroverznom dvodijelnom članku o napadu na Bijele kacige, koji je beeleyju donio optužbe za plagijat. Suradnica Grayzone Rania Khalek je, inzistirala je Beeley, “pumpala me za informacije o [Bijelim kacigama], a zatim je Max napisao članak”.

Iako je Blumenthal možda ponovio neke Beeleyjeve teorije, Beeley se ne može smatrati vjerodostojnim izvorom. Bez obzira na to, Khalek je od tada koristio upitan intervju dobiven od Beeleyja kao dokaz da su Bijele kacige “duboko ugrađene u al Qaedu”.

Grayzone je nedavno najavio prelazak s neovisne novinske stranice AlterNet na The Real News Network, ljevičarsku stranicu sklonu 9/11 upitima o istini. Ni Blumenthal ni Khalek nisu odgovorili na napore da ih se dođe za komentar.

Desno koristi lijevo

Kroz pojačavanje međusobno povezane, višecentrične mreže organizirane oko institucija poput Američkog sveučilišta Lozansky u Moskvi i Voltaire mreže i konferencija poput moskovskog “Multipolarnog svijeta” i Teheranovih “Novih horizonata”, sinkretičke mreže povezane s Duginovom euroazijskom ideologijom spojile su distorzije i nejasnoće u geopolitički narativ koji je trebao zbuniti publiku i promicati autoritarno populističko protivljenje liberalizmu.

Sive mjere” koje se koriste za negiranje operacija utjecaja Kremlja mogu se činiti sumnjivima kada se isporučuju putem kanala poput Sputnika koji su sami po sebi političke tehnologije krajnje desnog političkog utjecaja. Međutim, kada se kruži kroz “narativno pranje” sekundarnih i tercijarnih mreža pojačanih trolovima i koordiniranim operacijama utjecaja, propaganda je “sivo” oprana od svojih sumnjivih izvora i predstavljena kao najsuvremenije novinarstvo.

Think tankovi poput Katehona i povezanog Ruskog instituta za strateške studije razvijaju strategije za okretanje medija i internetsku promociju putem utjecajnih skupina i botneta. Ti trustovi mozgova sudjeluju u petljama povratnih informacija s ruskim državnim medijskim kanalima i povezanim sinkretičkim web stranicama s vijestima, pojačanim putem društvenih medija uz pomoć botneta, i na kraju dosežu legitimnije izvore koji su često oslobođeni njihove sumnjive nabave. Rezultate istražuje nedavna studija Data and Society pod nazivom Media Manipulation and Disinformation Online: “Internetske zajednice sve se više okreću izvorima vijesti vođenim urotama, čije senzacionalističke tvrdnje zatim pokrivaju vodeći mediji, koji izlažu više javnosti tim idejama i tako dalje.”

Problem s multipolarizmom, osim što polaritet pretpostavlja kao koristan recept, može biti u tome što ne podržava pojavu Rusije kao svjetske sile, već uspon autoritarne konzervativne političke ideologije Kremlja. U tome multipolaristi imaju tendenciju podupirati druge autoritarne režime i pokrete od Irana preko Sirije do Italije. Iako antiimperijalisti mogu vjerovati da ih ove mjere spuštaju na desnu stranu povijesti, sagledavanje fašističkog pokreta sugerira da strategija suprotstavljanja liberalnom poretku kroz crveno-smeđu populističku suradnju čini ljevicu voljnim suučesnikom.

Alexander Reid Ross, predavač je geografije na Državnom sveučilištu Portland. Portland Mercury naveo je svoju najnoviju knjigu Protiv fašističkog puzanja kao jednu od najboljih knjiga 2017. godine.

Povezane objave

Njemačka koalicija gubitnika

HF

Svi Putinovi argumenti su netočni

hrvatski-fokus

Nizozemci gube strpljenje za Europu

HF

Brutalno suđenje i zatvaranje kurdske političarke Leyle Guven

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više