Hrvatski Fokus
Aktualno

Sotonistički projekt dr. Hausića mora ići dalje

Pantovčak: U pravu su B.a.B.e, Documenta, Mlade antifašistice i Radnička fronta

 
 
Kad bi… Ako niste znali, u Hrvatskoj je 2017. uspješno provedena još jedna reforma: reforma zdravstva. Bila je to druga reforma potaknuta i provedena „odozdo“. Na čelo ekspertne skupine za provedbu reforme imenovan je mladi i karizmatični dr. B. Hausić, koji je oko sebe okupio tim s tri kiropraktičara, dva fizioterapeuta i jednom vrsnom stručnjakinjom za tropske bolesti. Ekspertna je skupina zatim izradu reformskih dokumenata povjerila onima koji najbolje poznaju pacijente i njihove stvarne potrebe: djelatnicima primarne znanstvene zaštite, medicinskim sestrama i nekolicini ponajboljih liječnika opće prakse (a zbog inovativnih pristupa liječenju uključeno je i nekoliko homeopata).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/06/b1853da3eb90bdeea7cd6251054a431c.jpeg
Dr. Hausić je u pravu!
 
Nakon godinu dana napornog rada, dr. Hausić je iznio osnovne novine koje donosi reforma: kao prvo, svi će medicinski postupci u Hrvatskoj od sada biti opisani u tzv. „Tablicama s ishodima liječenja“. U njih su djelatnici domova zdravlja unijeli svoja najbolja iskustva o tome koji lijekovi redovito dovode do izlječenja pojedinih bolesti i upravo će oni od sada biti propisani u svim terapijama. U opisima ishoda liječenja smjeli su se koristiti samo točno propisani glagoli, na skali od „izliječiti“ do „ubiti“, a konkretan ishod liječenja za svakoga pacijenta bit će određen njegovom policom osiguranja. Kao drugo, da bi se pacijenti rasteretili od stresa, u čekaonicama domova zdravlja uvest će se program obvezne tjelovježbe prije svih pregleda i terapija. Iskustva mnogih zemalja pokazala su da takvi programi doprinose prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kako bi se djelatnici primarne zdravstvene zaštite što bolje upoznali s pravilnim načinima izvođenja tjelovježbe, članovi Hausićeva tima organizirat će brojne radionice po cijeloj Hrvatskoj. U tu su svrhu osigurana i znatna sredstva Fonda Europske unije za samopomoć i utabličivanje.
 
Dokumenti Hausićeva tima izazvali su žučnu raspravu u Saboru. Saborski je Odbor za zdravlje dao načelnu podršku reformi, ali je i istaknuo da su neki problemi zdravstvenoga sustava njome ostali neriješeni ili nedotaknuti, pa je predložio i da se u Ekspertnu radnu skupinu uključe i dekani medicinskih fakulteta i po jedan kardiolog, internist i neurokirurg.
 
Saborski zastupnik HRAST-a, Lavoslav Ilović, ustvrdio je da je reforma jedan sotonistički projekt koji mora pod svaku cijenu biti zaustavljen, jer će obvezna tjelovježba u čekaonicama dovesti do većeg broja spontanih pobačaja, a „tablice s ishodima liječenja“ spominju i kontracepcijske pilule. Ugledni sveučilišni profesor, Slavomir P. Nijemak, u javnoj je raspravi oštro osudio reformu rekavši da ona nije uistinu hrvatska, jer u „tablicama s ishodima liječenja“ nisu dovoljno zastupljene iskonske hrvatske bolesti: depresija, alkoholizam i PTSP.
 
Na to je na Jelačićevu trgu u Zagrebu organiziran masovni skup podrške Reformi. Na poziv inicijative „Zdravlje za 21. stoljeće“ okupilo se sto tisuća građana, a podržale su ga i B.a.B.e, Documenta, Mlade antifašistice i Radnička fronta. Svoju je podršku prosvjedu dala i Udruga poslodavaca, ističući kako će obvezna tjelovježba u čekaonicama pridonijeti većoj fizičkoj izdržljivosti radne snage. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima „Političari, dalje prste od naših pilula“, „Zdravlje liječnicima, a ne vračevima“ i „Hausića za ministra zdravstva (pardon, zdravlja)“. Nakon toga, reforma je jednostavno morala ići dalje točno onako kako je to zamislio dr. Hausić…
 

Ranko Matasović

Povezane objave

Jesu li uhićenja zbog uhićenja?

hrvatski-fokus

Počivali u miru

HF

Pravoslavni Badnjak = četnički dernek

HF

Oluja nad olujama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više